Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK5] Dziwny dźwięk przy wyższych obrotach- 1.25

kubaotcz - 11 Sty 2010, 16:29
Temat postu: [MK5] Dziwny dźwięk przy wyższych obrotach- 1.25
No niestety moje auto chyba coś ostatnio mnie nie lubi:P otóż dzisiaj zauważyłem dziwne zjawisko. Mianowicie przy wkręceniu silnika na obroty wyżej 3 tys. pojawia się dziwny dzwięk, jakby chrobotanie, metaliczny odgłos. Zauważyłem to zjawisko przy okazji wykopywania się ze śniegu(ostatnio sporo u mnie tego napadało). Dzwięk wystepuje zarówno podczas jakzdy jak i na biegu jałowym, z wciśnietym jak i puszczonym sprzęgłem. Co ważne jest słyszalny w kabinie, po otwarciu pokrywy silnika trudno go wyłapać. Niezorientowanym w historii choroby dodam że auto czeka na regulacje luzów na zaworach wydechowych i pare kilometrów temu miało robiony rozrząd.
kuba87 - 11 Sty 2010, 16:44

wywal snieg z komory silnika
diodalodz - 11 Sty 2010, 20:58

i zobacz czy nie urwałeś ekranu od wydechu . Na takich śniegach to norma że coś odpadnie .
kubaotcz - 17 Sty 2010, 19:19

Wygląda że od spodu wszystko trzyma się kupy, aczkolwiek w tych warunkach trudno to sprawdzić. Dodam jeszcze że ten odgłos jest słyszalny głónie po odpuszczeniu gazu kiedy auto schodzi z obrotów, prawie nie występuje przy szybkim wkręcaniu na obroyu i przy równej jeździe. Mam nadzieje że teoria śniegu który gdzieś sie dostał jest prawdziwa.. póki co pozostaje czekać do odwilży:)
polansky - 17 Sty 2010, 22:20

kubaotcz napisał/a:
aczkolwiek w tych warunkach trudno to sprawdzić. Dodam jeszcze że ten odgłos jest słyszalny głónie po odpuszczeniu gazu kiedy auto schodzi z obrotów, prawie nie występuje przy szybkim wkręcaniu na obroyu i przy równej jeździe.

Może oberwana przegroda w tłumiku :fox: Ale to tylko jeden z pomysłów ;-|

kubaotcz - 25 Sty 2010, 20:11

Dla potomnych- auto postało dzisiaj w ciepłym cały dzień, śnieg sie wytopił, poszarpałem też troche za ekrany wydechu (szuranie brzuchem po śniegu troche je na rantach zdeformowało), poza tym auto przeszło regulacje zaworów.. dzwięk zupełnie zniknął:) dziekuje wszystkim za dotychczasową pomoc, pozdrawiam.