|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Tuning mechaniczny - [MK3] swap zamiana z gaźnika na wtrysk?
matrix-1990 - 11 Sty 2010, 16:06 Temat postu: [MK3] swap zamiana z gaźnika na wtrysk? Witam, szukałem czegoś podobnego, ale nie mogłem znaleźć. Pytanie jest takie - czy można z fofi 1.1 na gaźniku zrobić 1.1 na wtrysku, jeśli tak to czy ktoś to robił, co trzeba wymienić i jakie koszty i czy w ogóle się opłaca? to sprawa całego silnika czy tylko wtrysk i komputer?
odyniec - 11 Sty 2010, 16:10
nie opłaca się a to dlatego, że te wtryski są dużo bardziej awaryjne niż gaźnik.
Bit1 - 11 Sty 2010, 16:58
Wybacz, że się podczępie pod temat, ale przy okazji zapytam jak najprościej i najszybciej patrząc pod maskę można się zorientować czy to 1,3 czy 1,3i?
odyniec - 11 Sty 2010, 18:10
ma takie rurki nad kolektorem wydechowym, większość 1.3 to ma.
JoeMix - 11 Sty 2010, 19:30
Trzeba zdjąć pokrywę filtra i zerknąć w dziurę, jak w dziurze po środku siedzi takię coś (wtryskiwacz) z 2 kabelkami i generalnie wygląda na brudne od oleju to jest to monowtrysk jak jest więcej jak jedna dziura lub pierwsze co jest w dziurze to taka klapka (na zimnym powinna być zasłonięta) to jest to gaźnik,,,
luki - 11 Sty 2010, 19:40
Można tez na słuch, wystarczy przekręcić stacyjkę i słuchać czy pompka paliwa brzęczy czy nie
Bit1 - 11 Sty 2010, 19:44
JoeMix napisał/a: | Trzeba zdjąć pokrywę filtra i zerknąć w dziurę, jak w dziurze po środku siedzi takię coś (wtryskiwacz) z 2 kabelkami i generalnie wygląda na brudne od oleju to jest to monowtrysk jak jest więcej jak jedna dziura lub pierwsze co jest w dziurze to taka klapka (na zimnym powinna być zasłonięta) to jest to gaźnik,,, |
No spoko to wiedziałem, tylko myślałem, że się da bez ściągania.
A Odyniec chyba miał na myśli recylkulator spalin.
A czy da się wywnioskować po tym czy od linki prędkościomierza podłączonej do skrzyni wychodzą jeszcze kable czy to nie ma nic wspólnego?
JoeMix - 11 Sty 2010, 19:54
Da się,,, gaźnik nie ma czujnika prędkości jazdy (kabelki na lince) bo mi niepotrzebny, gaźnik ma MAPsensor w jednej obudowie ze sterownikiem zapłonu, mono ma MAPa osobno,,, mono ma w rurę pod kolektorem (czy gdzieś w wydech) wkręconą sondę - w gaźniku niepotrzebna i nie ma, poza tym gaźnik ma do bloku przykręconą mechaniczną pompkę paliwa, gdzie mono ma elektryczną w baku,,,
|
|