|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK6] 1.3 70 KM benzyna
SirMisiek - 10 Sty 2010, 15:53 Temat postu: [MK6] 1.3 70 KM benzyna Mam zamiar kupić Fiestę MK6 z 2007 roku (sprowadzony z Niemiec) z takim właśnie silnikiem. Auto ma przebieg 11.000.
Chciałbym poznać opinie o tym silniku użytkowników tego auta, bądź osób bardziej znających temat.
bidżej - 10 Sty 2010, 16:18
upewnij się że to 70KM. wersja 60KM to w całkiem prostej linii potomek astmatycznego HCSa jeszcze z mk1. na pewno nie tak dobry jak nowsze konstrukcje tej samej pojemności, ma 8 zaworów, wałek rozrządu w bloku i parę innych średniowiecznych rozwiązań. przy tej masie samochodu wolałbym coś bardziej zaawansowanego i o deczko większej pojemności...
poczytajTUTAJ w temacie WooYownika odnośnie wersji 60KM
70KM to silnik SOHC, również 8v, potomek Zetec-Rocam, wynalazku z rynku brazylijskiego i RPA
SirMisiek - 10 Sty 2010, 16:33
No tak jest w ogłoszeniu. Mam numer VIN auta, więc myślę, że będę w stanie to sprawdzić w autoryzowanym serwisie Forda, ale to dopiero w poniedziałek, bo w weekend to mi nikt tego nie sprawdzi:)
A co do pojemności... Cóż, będzie to mój pierwszy własny samochód, więc wmawiam sobie, że na początek wystarczy Najwyżej przyjdę się pożalić Generalnie wydaje mi się, że to całkiem dobra okazja jest, ale właśnie chciałbym też poznać zdania na NIE, żeby się za bardzo nie podpalić
tomasz1982 - 10 Sty 2010, 16:38
Auto prawie nowe, no i ten przebieg 11.000. Masz pewność co do pochodzenia auta?? Czy nie jest po jakimś, poważnym wypadku. Sprawdziłbym w aso czy gdzies gdzie powinni się na tym znać czy nie był mocno bity.....
SirMisiek - 10 Sty 2010, 16:49
no wiem na temat tego auta, że było uderzone z przodu. Ponoć poduszki nie strzeliły (teoretycznie po podpięciu pod komputer powinno być widać, ale ja tam się nie znam, czy już nie wymyślili jakiegoś obejścia na to:) ). Wymieniona maska, grill, zderzak pewnie. Coś przy jednej lampie, coś tam spawane chyba było. Co przy lampie jest do spawania? Jakiś uchwyt? Generalnie auto w środku to wygląda jak z salonu prostu, czyściutko, auto normalnie odpala, nic niepokojącego nie słychać. W przyszłym tygodniu pojadę z nim na warsztat, gdzie mi znajomy to auto obejrzy. Zrobi się geometrię i trzeba mieć nadzieję, że nic innego nie wykaże Auto jest po opłatach. Do zapłacenia recykling podobno został.
Właśnie w temacie o numerach VIN pisałem posta, że jedyne co mnie niepokoi to litera D w numerze VIN jako typ nadwozia.
http://www.btinternet.com/~madmole/vindecoder.html tu mi pokazało jako 2 Door Van
a tutaj http://www.autobaza.pl/sprawdz-pojazd jako 2 DOOR ESTATE
Niby według strony http://www.fordclubpolska...=ogolne&type=15 VAN jest określony jako V... Myślę, że w Serwisie Forda rozwieją moje wątpliwości.
WooYownik - 10 Sty 2010, 17:08
Cóż silnik dokładnie taki jak ja mam, czyli 1.3 8v 51kW(68 KM), silnik starej konstrukcji, ale za to wytrzymały, praktycznie żadnych usterek z silnikiem związanych nie miałem ... W porównaniu do 1.25 bardzo cichy Jedyne co wymienić musiałem to była sonda Lambda bo padła po 81500 km.
Ogólnie auto do toczenia po mieście się nadaje. Wyprzedzanie na trasie tylko wchodzi w grę jeśli jeździsz sam, w więcej osób po prostu się już auto nie odpycha, bo samo waży dość sporo (około 1300kg), więc trzeba mieć pas startowy by je rozpędzić przed wyprzedzaniem ...
SirMisiek - 10 Sty 2010, 17:22
No ja tym autem będę głównie po mieście jeździł, ale ze dwa razy w roku to bym chciał się wybrać gdzieś nad morze czy w góry. Podejrzewam, że raczej podróżował bym max z 1 pasażerem, bo auto jest 3 drzwiowe, więc pomimo nawet sporej ilości miejsca z tyłu, w dłuższą trasę mogłaby być to męczarnia
Rozumiem, że spalanie z podpisu aktualne? To jest trasa, miasto?
bidżej - 10 Sty 2010, 17:32
WooYownik, skoro masz 70KM (a tak wychodzi w końcu) to to nie jest przerobiona Endura tylko RoCam
tomasz1982 - 10 Sty 2010, 17:44
Jako pierwsze auto sprawdzi się i to dobrze, jedyny problem to właśnie trasa, tak jak koledzy piszą przy wyprzedzaniu trzeba dobrze pomyśleć za nim weźmie się tira, szczegolnie na jakis krętych trasach..... Do miasta bedzie idealny, a mniejsza moc silnika może ostudzi goraca krew bo widzę ze kolega jeszcze młody...:) pozdro
Marcinowaty - 10 Sty 2010, 19:57
Po pierwsze to nie wierze w twój przebieg. Po drugie to silnik z mk3 z wielopunktowym wtryskiem (tak mi się wydaje) czyli archaiczny. Ma to swoje niezaprzeczalne zalety i ograniczenia których musisz być świadom. Po pierwsze, nie lubi wysokich obrotów czyli dynamicznej jazdy. Jest głośny i wymaga regulacji zaworów. Może ktoś coś dopowie..
WooYownik - 10 Sty 2010, 20:04
To co napisałeś to nie pasuje do silnika 1.3 z mk6 ... od 2003 jeżdżę mk6 i jakoś nigdy nie usłyszałem by jakoś silnik głośniej chodził, a i jak stary dziadek też nie jeżdżę..
Jedyna jego wada to to że jest za słaby do tej budy
SirMisiek - 10 Sty 2010, 20:07
Co do przebiegu, to mam numer VIN, podobno był serwisowany w ASO, więc powinien być ślad jak się wybiorę do dealera. Do książki niestety nie zajrzałem. W tygodniu będę wiedział więcej, więc nie omieszkam się podzielić.
@WooYownik to jak z tym przebiegiem z podpisu?
WooYownik - 10 Sty 2010, 20:16
To jest średnia spalania z całego roku 2009 (miasto 60%, trasa 35% i tor 5%)
Przebieg obecny auta to ponad 105 tkm, poza sondą lambda o której pisałem i obecnie zaczynającą pukać przekładnią kierowniczą nic więcej nie musiałem naprawiać ..
Z mankamentów mk6 warto popatrzeć czy nie ma nigdzie purchli rdzy, ja dwa lata temu miałem na gwarancji robione wszystkie drzwi i maskę od wewnętrznej strony przy uszczelkach ...
Arton81 - 11 Lut 2010, 16:53
Potwierdzam sonda 1 pada tak przy około 80 000 tyś. Co do wyprzedzania to nie jast tak źle. proponuje odrazu wstawić swiece NGK najlepiej platynę lub brisk z czterema elktrodami. Co do zawieszenia to dla mnie ideał auto trzyma się drogi jak zadne inne. Auto w tatrach daje radę choc tak szczeze mówiąc troche odczuwa róznicę wysokości. Bez zastrzezń poz blachą :(
|
|