Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Pisk z koła

pablon - 5 Sty 2010, 17:45
Temat postu: [MK3] Pisk z koła
Witam, czy ktoś miał obiaw pisku z koła, koło piszczy gdy jade wolno, piszczenie nie jest stałe, powtarza sie co jeden obrot koła. Co to moze być?.

Koła tylne.

JoeMix - 5 Sty 2010, 18:14

klocek/szczęka trze o tarcze/bęben - auto w górę i kręcisz kołami aż namierzysz co to , wtedy pewnie koło nie będzie się kręciło luźno tylko będzie obcierać,,,
pablon - 5 Sty 2010, 19:34

Czyli co z tym fantem zrobic jesli to bęben?.
jackrzec - 5 Sty 2010, 19:49

pablon napisał/a:
Czyli co z tym fantem zrobic jesli to bęben?.
Zmienić.
Mad_Maxs - 5 Sty 2010, 23:13

miałem takie coś po zamarzniętym ręcznym.. jedna z linek nie odpuściła do końca i częściowo szczęka tarła.. przejedź się po dłuższym kawałku często hamując i sprawdz czy któryś bęben/klocek jest wyraźnie cieplejszy :) będziesz miał odpowiedź :)

Dodatkowo u mnie blokowanie było na takim poziomie że przy delikatnym ruszaniu dawało się odczuć że prawa strona rusza z trudem

diodalodz - 6 Sty 2010, 01:46

Jak pojawia się tylko na nagrzanych hamulcach to musisz zdjąć koło wziąć mały młoteczek i ostrą stroną obić ranty tarcz z przodu .
pablon - 6 Sty 2010, 14:06

Witam ponownie, dzisaj biore tył auta do góry i widze duzy problem z kołem od strony kierowcy. Cieżko sie obraca i przy tym dosc mocno piszczy. prawa strona jest ok. :/. Czy reczny zamarzł na jednym kole?.
Mad_Maxs - 6 Sty 2010, 15:08

pablon napisał/a:
Witam ponownie, dzisaj biore tył auta do góry i widze duzy problem z kołem od strony kierowcy. Cieżko sie obraca i przy tym dosc mocno piszczy. prawa strona jest ok. :/. Czy reczny zamarzł na jednym kole?.

Od ręcznego biegną dwie linki po jednej na każdy bęben (w zasadzie to jedna linka, ale w miejscu łaczenia z mocowaniem do dźwignie zakręca).. jeśli Ci zardzejewie jedna z tych linek to zwalniając hamulec ręczny, odpuści ta dobra, a ta druga będzie trzymała. obejrzyj sobie dokładnie czy nie masz gdzieś pękniętej osłony tejże linki ;)

Zobacz poniższy link, dotyczył podobnego problemu ;)
http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=44816

pablon - 6 Sty 2010, 17:55

Ok linka do wymiany czy to podmarowac :/
Mad_Maxs - 6 Sty 2010, 19:38

domyślam się że podmarować to literówka, może od podSmarować, ale ja bym jednak radził wymienić całą linkę. kosztuje ona w granicach 100 zł. Jeżeli w tej masz pękniętą osłonę to woda będzie Ci się tam cały czas dostawać, a pomijając zamarzanie owej wody, to złowieszcza rudzia nie śpi ;)
diodalodz - 6 Sty 2010, 19:47

tylko jeśli bedziesz szukał linki to szukaj takiej w której rdzeń jest w teflonie . to gwarantuje lata współpracy bez przymarzania . Równie dobrze mógł polecieć cylinderek .
pablon - 6 Sty 2010, 22:49

Ile moge za to zapłacić, bo sam nie dam rady wymienic linki.
diodalodz - 6 Sty 2010, 23:44

100 jak nic. Oba bębny trzeba zdjąć .
Mad_Maxs - 7 Sty 2010, 10:08

Ja u swojego mechanika dałem 80 zł za wymianę linki i szczęk bo je spaliłem..

Jak diodalodz napisał, musisz zdjąć bębny, a linka wchodzi w szczęki niejako od tyłu, więc szczęki też musisz wyciągnąć. Jeśli umiesz to zrobić to powodzenia :)

pablon - 7 Sty 2010, 12:08

Jak zdac beben bo widze taka połkule po zdiecu koła i nic wiecej???, jest troszke wgniecona. Jak ja zdac.
JoeMix - 7 Sty 2010, 13:37

Lepiej napisać "jak" niż poszukać na forum gotowej odpowiedzi,,, - pod deklem jest śruba.