Forum FiestaKlubPolska -

Tuning stylistyczny - Odświerzenie kierownicy

Żółwik Tuptuś - 3 Sty 2010, 00:00
Temat postu: Odświerzenie kierownicy
Witam

jak widać na załączonym obrazku jest skórzana i nieco zmęczona .
Nie chcę nowej , gdyż ta jest prezentem od Sowy i to danym na Torze przez zawodami , stąd pytanko .

Czym ja wyczyścic i czym zabezpieczyc ?

mikolaj_r - 3 Sty 2010, 00:42

Nie wiem na ile masz ją zniszczoną - mi kiedyś starą momo udało się wyczyscic szczoteczką do zębów + woda z mydłem a poźniej jak wyschła to napastowałem ją czarną pastą do butów taką w puszce i wypolerowałem po wyschnięciu jak buty :) Tylko uważaj przy pierwszych jazdach bo może być nieco bardziej śliska :)
Żółwik Tuptuś - 3 Sty 2010, 00:58

Hmm - czyli zwykłą woda z mydłem na początek :)

Właśnei o to mi chodziło - żeby jej nie dobić . Dzięki za radę :)

Miły - 3 Sty 2010, 01:02

ewentualnie możesz z alledrogo sprawić sobie na nią pokrowiec skórzany do obszycia (nie mylić z zakładanym ) - ojciec ma i sobie chwali - naprawdę fajnie się trzyma kierę a i estetycznie wygląda
Żółwik Tuptuś - 3 Sty 2010, 01:05

Miły, - właśnie kondona chce uniknąć ;/
Neo178 - 3 Sty 2010, 02:35

Jak sie kupi dobrą skórę i dobrze obszyje, to sie dobrze kiera trzyma :) Sam tak mam i jest elegancko ;)
bidżej - 3 Sty 2010, 11:52

1. jeśli będziesz pastował tak jak pisze mikolaj_r, to kup tanią konwencjonalną czarną pastę. podpal ją na chwilę, potem zgaś - będzie ciekła. kawałkiem wilgotnej szmatki rozprowadź ciecz po kierce kolistymi ruchami, zostaw na jakiś czas, a potem przetrzyj suchą szmatką. pasta włazi wtedy w skórę dużo lepiej, sprawdzone w polskiej armii :-P

2. pisze się "odświeżenie"

JoeMix - 3 Sty 2010, 11:56

jak masz w domu kuchenkę elektryczna lub w kuchni piec elektryczny to jest to lepciejsze rozwiązanie niż pożar pasty,,, byle się nie zagotowała :P
DŻEJKU - 3 Sty 2010, 14:44

Jeśli kierownica jest mocno wytarta czyli jest jakby zmechacona to pastowanie nie pomoże w 100% chociaż poprawi wyraźnie wygląd tylko nie jestem pewien na jak długo.
Ja kiedyś zrobiłem patent z drobnym papierem ściernym czyli zrobiłem z całej kierki zamsz - jednak może to być dość ryzykowne bo nie wiem czy z każdą się to uda.

Jest jeszcze opcja obszycia w profesjonalnym zakładzie i kiera jest jak nówka ale to koszt minimum 100zł

Kolega kiedyś pomalował po prostu skórę na nowo farbą, efekt był nawet zadowalający ale to już zależy kto czego oczekuje

Lub ostatnia opcja z kondomem ale efekt faktycznie jest całkiem niezły i nie zalatuje pokrowcem "tajper" z tesco
np.

http://moto.allegro.pl/it...nego_paska.html