|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [Mk4] Dziwne dzwieki z koła
GRZESIEK877 - 1 Sty 2010, 19:51 Temat postu: [Mk4] Dziwne dzwieki z koła witam mam taki problemi zauwazylem ze mam porysowane tarcze z przodu nie wiem czy ktoras z nich jest zgieta ale jak samochod jest w ruchu wydobywa sie taki dzwięk trudno go okreslic czy przyczyna moze bys zgieta tarcza ?? i czy trzeba to zrobic jak najszybciej czy moge sie z tym wstrzymac do wiosny ?
krzysieks_mc - 1 Sty 2010, 20:00
Jak tarcza jest zwichrowana to czuć bicie w kierownicy przy wiekszej prędkości. A rysy na tarczy są spowodowane tym że, np wpada kamyk miedzy kolcek a tarcze i rysuje ją
GRZESIEK877 - 1 Sty 2010, 20:34
no wlasnie tak jest czuc wibracje ale to jest pilna sprawa czy moge sie z tym wstrzymac ?? chcialem to zobic razem z wymiana opon na wiosne?
krzysieks_mc - 1 Sty 2010, 20:43
Powiem tak. Własnie od zwichrowanych tarcz szybciej rozbija się maglownica, drązki kierownicze, końcówki drążków i krzyżaki od kolumny kierowniczej. Więc lepiej to zrobić jak najszybciej.
Chyba żeby jezdzić z taką prędkością, przy której drgania nie są odczuwalne w kierownicy. To wtedy można z tym do wiosny zaczekać
diodalodz - 1 Sty 2010, 23:33
krzysieks_mc napisał/a: | Powiem tak. Własnie od zwichrowanych tarcz szybciej rozbija się maglownica, drązki kierownicze, końcówki drążków i krzyżaki od kolumny kierowniczej. Więc lepiej to zrobić jak najszybciej.
Chyba żeby jezdzić z taką prędkością, przy której drgania nie są odczuwalne w kierownicy. To wtedy można z tym do wiosny zaczekać |
to jest pikuś po 2-3 tyś km po mieście rozwalisz sobie łożyska w kołach .
GRZESIEK877 - 2 Sty 2010, 07:32
ok teraz inne pytanie jakie powinno byc cisnienie w kolach ?? w tej chwili mam 2,0 bara
Kadzax - 2 Sty 2010, 10:00
Cytat: | to jest pikuś po 2-3 tyś km po mieście rozwalisz sobie łożyska w kołach . |
W 100% potwierdzam.
Tabele ciśnienia w oponach masz w FAQ.
GRZESIEK877 - 2 Sty 2010, 11:48
spoko ale ja mam mk4 czy jakas roznica w cisnieniu ?? na zime czy na lato ? powinno byc 2.0 czy wiecej? roznice miedzy osiami ??
pablon - 2 Sty 2010, 12:18
diodalodz napisał/a: | krzysieks_mc napisał/a: | Powiem tak. Własnie od zwichrowanych tarcz szybciej rozbija się maglownica, drązki kierownicze, końcówki drążków i krzyżaki od kolumny kierowniczej. Więc lepiej to zrobić jak najszybciej.
Chyba żeby jezdzić z taką prędkością, przy której drgania nie są odczuwalne w kierownicy. To wtedy można z tym do wiosny zaczekać |
to jest pikuś po 2-3 tyś km po mieście rozwalisz sobie łożyska w kołach . |
Zaczynam sie bać. Jakie sa obiawy padnietych łożyszk w kole, ile kosztuje przetoczenie?.
JoeMix - 2 Sty 2010, 12:29
Robi się luz na piaście, łożysk się nie toczy się wymienia komplet na nowe,,,
Kadzax - 2 Sty 2010, 14:20
Najcharakterystyczniejszy objaw to buczenie.
Ja w swojej mk4 mam z przodu 2.2, a z tyłu 2.1 i tak mi najlepiej pasuje.
diodalodz - 2 Sty 2010, 22:36
Jak pada łożysko to w końcowym stadium masz dźwięk słyszany w Jelczu autobusie jak siedziałeś na kole . Szum i w końcowej fazie pomiałkiwanie . Nie tocz tarcz tylko wymień .
GRZESIEK877 - 3 Sty 2010, 22:11
problemem bylo lozysko w lewym przednim kole koszty i wymiana lacznie 60 zl co to jest smieszna kasa poza tym tarcze byly porysowane bo poprzedni wlasciciel przegrzal klocki i ich nie wymienil dlatego porysowana tarcza teraz lalka poza tym jaka powinna byc temperatura na trasie okolo 11 km ?? mi dochodzi do n to normalne??
JoeMix - 4 Sty 2010, 21:49
Temperatura powinna być 80-90 stopni,,, n ze wskaźnika można sobie w d wsadzić,,,
Marcinowaty - 5 Sty 2010, 10:48
GRZESIEK877 napisał/a: | ok teraz inne pytanie jakie powinno byc cisnienie w kolach ?? w tej chwili mam 2,0 bara |
2,1 przód, 1,9 tył (na pusto) Troszkę więcej niż fabrycznie.
|
|