Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK6] Problem z centralnym zamkiem

arturd7 - 30 Gru 2009, 10:18
Temat postu: [MK6] Problem z centralnym zamkiem
Witam!
Mam fiestę z 2006 z centralnym zamkiem dokładanym w ASO. Wersja wzbogacana w Polsce z takimi chamskimi sterownikami na drzwiach. Problem dotyczy zamykania i otwierania tego zamka ( opcja otwierania z kluczyka). Zamek raz zamyka raz nie zamyka drzwi - losowo. Wygląda to tak że klamki delikatnie się wciskają ale nie do końca - tylko tak "dygną" z otwieraniem podobnie. Są dni że działają bez zarzutu - nie stwierdziłem wpływu temperatury zewnętrznej na tą sytuację. Zastanawiam się nad wymianą całego centralnego - tylko montaż siłowników to już duża zabawa. A może to jakiś pierdół - może ktoś się już z tym spotkał i ma jakieś pomysły lub rady???
Za wszelką pomoc z góry dziękuję

pawel182 - 31 Gru 2009, 13:17

Może coś gdzieś nie styka....? Sprawdziłbym na początku przewody od CZ szczególnie na łączeniu drzwi-karoseria.
Freeman - 31 Gru 2009, 14:50

pawel182 napisał/a:
Może coś gdzieś nie styka....? Sprawdziłbym na początku przewody od CZ szczególnie na łączeniu drzwi-karoseria.
Wtedy w ogóle by nawet nie drgnęły. Pewnie coś blokuje siłowniki, musiałbyś rozkręcić i sprawdzić co może blokować.
pawel182 - 1 Sty 2010, 17:23

Freeman napisał/a:
pawel182 napisał/a:
Wtedy w ogóle by nawet nie drgnęły. Pewnie coś blokuje siłowniki, musiałbyś rozkręcić i sprawdzić co może blokować.

Dlaczego? Siłownik to nie tylko kable zasilające ale również sterujące-może poprostu centralka gubi sygnał że siłownik zamknął/otworzył drzwi.

Freeman - 1 Sty 2010, 19:28

No może i jest też taka możliwość choć wg. mnie bardzo mała. Bardziej prawdopodbna jest przyczyna mechaniczna.
arturd7 - 2 Sty 2010, 10:15

Siłowniki ?? Zgodził bym się z wami jeśli by to dotyczyło jednych drzwi. Ale Wszystkie świrują. Dzisiaj mam w planach rozebranie centralki i sprawdzenie czy nie ma zimnych lutów itp.
JoeMix - 2 Sty 2010, 11:18

Centralny zamek polega na tym że jak jedne drzwi zamkniesz to reszta idzie za nimi, więc jak będzie problem mechaniczny w drzwiach kierowcy to reszta też będzie świrować,,,

Pamiętaj że to Ty masz auto pod nosem i możesz do niego zajrzeć - My tylko zgadujemy na podstawie Twojego opisu,,,

arturd7 - 2 Sty 2010, 13:01

Centralka - sprawdzona i wygląda ok! Problem nie ustąpił. Pewnie macie rację z tymi siłownikami. A jak jest sterowana centralka z zamka kierowcy(tylko w tych drzwiach centralny działa).
Najgorsze jest to że jest mnóstwo roboty z dobraniem się do tych siłowników :(

BoGu - 2 Sty 2010, 14:09

mozliwe ze silownik jest zasyfiony i ma opory podczas zamykania ewentualnie moze byc rowniez nadpalony lub dostaje za malo pradu ja tak mam w aucie mamy jak zamykam z centalki to nie ma sily a jak z bebenka z problemami to ok