Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Tarcie przy maksymalnym skręcie w lewo

iurist - 29 Gru 2009, 20:01
Temat postu: [MK3] Tarcie przy maksymalnym skręcie w lewo
witam!

mam taki oto problem. mianowicie przy skręcie w lewo (zwłaszcza na rondzie, i przy wiekszej predkosci,) COŚ bo nie zostało to dotąd zidentyfikowane trze i obciera w prawym kole. W normalnej jeździe na wprost dźwięk ten się nie wydobywa

zostały wymienione> tuleje wahacza, przegub odpada sprawny na miliard procent

Zastanawiam się czy możliwe jest aby opona tarła o plastikowe osłony nadkola, ale z drugiej strony gitara gra i wszystko jest w porządku.

nie mam pojęcia o co kaman...wspomoże ktoś sugestią?

:jupi: :jupi:

Parzych - 30 Gru 2009, 00:52

iurist napisał/a:
trze i obciera w prawym kole.
Ja bym sprawdził prawe nadkole z przodu koła, jeśli są jakieś ślady na nim - masz winowajcę...

iurist napisał/a:
Zastanawiam się czy możliwe jest aby opona tarła o plastikowe osłony nadkola, ale z drugiej strony gitara gra i wszystko jest w porządku.
Wystarczy że w jednym nadkolu wyskoczy któryś zaczep... a w drugim nie musiał...
szogoon - 30 Gru 2009, 01:02

iurist, ja miałem tak, że tylko jedna strona tarła...
druga była ok

u mnie problem był taki, że jeden wahacz miałem Forda ze zmienionym sworzniem, a drugi miałem zamiennik

otwory są różne w tych wahaczach, więc jedno koło było 'bardziej z przodu'

HAWRAN - 31 Gru 2009, 11:15

iurist, Sprawdź czy nadkola są z tego modelu , ja mam z jednej str mk4 z drugiej mk3 (pamiątka po poprzednim właścicielu ) . Ze strony mk3 przy max skręcie przyciera.
JustMario - 3 Sty 2010, 11:29

Mam to samo, ale nigdy nie udaje mi się zapamiętać, żeby to sprawdzić. Co prawda kółka mam na alusach (bodajże 14'') więc podejrzewałem tarcie i już szykowałem się na przycinanie błotnika.

I też przy skręcie w lewo (w prawo nic). Tylko że u mnie zawieszenie jest dość świeże i po gruntownym remoncie (6000 km temu). Spróbuję się w takim razie podowiadywać, może i ja komuś pomogę, bo na razie to tylko żebrzę na Was ;P

Parzych - 3 Sty 2010, 15:38

iurist, i co, sprawdziłeś? Wiesz już co Ci trze?
JustMario - 3 Sty 2010, 20:12

To nie koła nam trą. Dźwięk jest taki, jakbyśmy wolno jechali po śniegu ugniatając go. Ale w takim razie skąd to?
JoeMix - 3 Sty 2010, 21:19

Może przegub się rozpada i tak się mieli w środku,,, nie musi terkotać,,, albo lepiej, ma pełno piasku w środku bo osłona powiedziała papa,,,