Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - [MK3] Hałas w układzie nadmuchu powietrza

Piotr24 - 29 Gru 2009, 01:43
Temat postu: [MK3] Hałas w układzie nadmuchu powietrza
Witam, jak napisałem w temacie mam problem z układem wentylacyjnym. Jesienią wleciało mi dużo liści w szparę przy wlocie powietrza (przy masce) i od tego czasu przy pracy dmuchawy słyszę ciągłe irytujące stukanie (tak jakby liść wkręcił się w wiatrak i uderzał o łopatki). Od tego czasu wyczyściłem wloty powietrza, łopatki kierujące powietrze wewnątrz samochodu, a nawet grzałkę. Pomimo wszystkich zabiegów ów dźwięk dalej występuje. Czy potrafi mi ktoś pomóc i wie jak w prosty sposób można się tego pozbyć? Laik prosi o pomoc :-) .

Kod:
Na przyszłość proszę tagować tematy
i precyzyjniej tytułować wątki.
- trzeci

JoeMix - 29 Gru 2009, 06:30

Dobra sprężarka z dużym kopem i może wydmuchniesz (mnie się udało)
Kuleczka - 29 Gru 2009, 06:33

albo odkurzacz
wwwojtek1 - 29 Gru 2009, 07:34

Ja też tak kiedyś miałem... Wymieniałem szybko filtr kabinowy i bezmyślnie go wyjąłem. Wszystkie listki zgromadzone przed filtrem znalazły się za nim :)

Ale że były drobne i suche...wentylator szybko sobie z nimi poradził :P

Gość198777 - 28 Mar 2015, 19:57

Witam! Podłączę się do tematu aczkolwiek mam nieco inny problem.Od pewnego czasu z nawiewu mojego fistaszka czuć zapach stęchlizny.Diagnoza jednoznaczna nagrzewnica do czyszczenia (smród jest odczuwalny tylko przy ustawieniu na ciepło,na zimno nic nie śmierdzi). Dodam że auto nie ma klimatyzacji i nie posiada filtra kabinowego.Postanowiłem sam się podjąć wyczyszczenia nagrzewnicy ale nie mogę znaleźć na forum tematu jak się do niej dobrać a nie chciał bym coś uszkodzić.Może ktoś z was robił taki zabieg i może mi udzielić kilku wskazówek jak to zrobić
blind227 - 28 Mar 2015, 20:34

Może coś ci tam zdechło i się rozkłada :)
Gość198777 - 28 Mar 2015, 20:53

blind227 No raczej proste że tak :-P Przez te lata musiała się tam nagromadzić masa syfu (auto nie posiada nawet filtra kabinowego)Spokojnie spodziewam się że będą tam szczątki liści myszy dzikich węży itd :V: To nie ulega wątpliwości,ale jak się dostać do nagrzewnicy nie uszkadzając jej o to jest pytanie :fox: Może jest dostępny jakiś manual jak to uczynić ?
DemptD - 28 Mar 2015, 20:58

Gość198777, w sumie to jest banalnie proste, odkręcasz tunel środkowy i go demontujesz i masz idealny dostęp do obudowy nagrzewnicy, potem masz tylko 4 zaczepy które trzeba DELIKATNIE podważyć żeby obudowa zeskoczyła i masz nagrzewnice - tyle
Gość198777 - 28 Mar 2015, 21:16

DemptD dzięki za odpowiedź,teraz już wiem jak się do tego zabrać :ok:
blind227 - 28 Mar 2015, 21:43

Daj fotki jak znajdziesz tam jakieś ciekawe okazy :)
Gość198777 - 3 Kwi 2015, 21:23

Dziś w końcu zabrałem się za nagrzewnicę fistaszka,nikt tam nie zaglądał od dobrych 11 lat a może i dłużej.Niżej fotki zasyfionej nagrzewnicy,masa liści kurzy a nawet kawałków styropianu :-P

Macie może jakiś pomysł jak to jeszcze doczyścić? Większy syf wyciągnąłem odkurzaczem,a w trudniej dostępnych miejscach użyłem miękkiego pędzelka.Auto mam nadal rozbebeszone ze względu na paskudną pogodę która ciągle przerywała prace więc nagrzewnica ciągle na wyciągnięcie ręki :)

Freeman - 3 Kwi 2015, 23:37

Sprężone powietrze. Takie jak do kompów pewnie pomoże.
Gość198777 - 4 Kwi 2015, 20:58

Dziś jeszcze raz odkurzyłem nagrzewnice + jej okolice i przedmuchałem małą sprężarką,wszystko poskładałem do kupy.Przy okazji porządnie wyczyściłem wnętrze i deskę ot takie wiosenne porządki :) Jak na razie problem nieprzyjemnego zapachu przy ustawieniu na ciepło znikł i oby szybko nie powrócił :rotfl: