|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika ogólna - [MK3] Hałas w układzie nadmuchu powietrza
Piotr24 - 29 Gru 2009, 01:43 Temat postu: [MK3] Hałas w układzie nadmuchu powietrza Witam, jak napisałem w temacie mam problem z układem wentylacyjnym. Jesienią wleciało mi dużo liści w szparę przy wlocie powietrza (przy masce) i od tego czasu przy pracy dmuchawy słyszę ciągłe irytujące stukanie (tak jakby liść wkręcił się w wiatrak i uderzał o łopatki). Od tego czasu wyczyściłem wloty powietrza, łopatki kierujące powietrze wewnątrz samochodu, a nawet grzałkę. Pomimo wszystkich zabiegów ów dźwięk dalej występuje. Czy potrafi mi ktoś pomóc i wie jak w prosty sposób można się tego pozbyć? Laik prosi o pomoc .
Kod: | Na przyszłość proszę tagować tematy
i precyzyjniej tytułować wątki.
- trzeci |
JoeMix - 29 Gru 2009, 06:30
Dobra sprężarka z dużym kopem i może wydmuchniesz (mnie się udało)
Kuleczka - 29 Gru 2009, 06:33
albo odkurzacz
wwwojtek1 - 29 Gru 2009, 07:34
Ja też tak kiedyś miałem... Wymieniałem szybko filtr kabinowy i bezmyślnie go wyjąłem. Wszystkie listki zgromadzone przed filtrem znalazły się za nim
Ale że były drobne i suche...wentylator szybko sobie z nimi poradził
Gość198777 - 28 Mar 2015, 19:57
Witam! Podłączę się do tematu aczkolwiek mam nieco inny problem.Od pewnego czasu z nawiewu mojego fistaszka czuć zapach stęchlizny.Diagnoza jednoznaczna nagrzewnica do czyszczenia (smród jest odczuwalny tylko przy ustawieniu na ciepło,na zimno nic nie śmierdzi). Dodam że auto nie ma klimatyzacji i nie posiada filtra kabinowego.Postanowiłem sam się podjąć wyczyszczenia nagrzewnicy ale nie mogę znaleźć na forum tematu jak się do niej dobrać a nie chciał bym coś uszkodzić.Może ktoś z was robił taki zabieg i może mi udzielić kilku wskazówek jak to zrobić
blind227 - 28 Mar 2015, 20:34
Może coś ci tam zdechło i się rozkłada
Gość198777 - 28 Mar 2015, 20:53
blind227 No raczej proste że tak Przez te lata musiała się tam nagromadzić masa syfu (auto nie posiada nawet filtra kabinowego)Spokojnie spodziewam się że będą tam szczątki liści myszy dzikich węży itd To nie ulega wątpliwości,ale jak się dostać do nagrzewnicy nie uszkadzając jej o to jest pytanie Może jest dostępny jakiś manual jak to uczynić ?
DemptD - 28 Mar 2015, 20:58
Gość198777, w sumie to jest banalnie proste, odkręcasz tunel środkowy i go demontujesz i masz idealny dostęp do obudowy nagrzewnicy, potem masz tylko 4 zaczepy które trzeba DELIKATNIE podważyć żeby obudowa zeskoczyła i masz nagrzewnice - tyle
Gość198777 - 28 Mar 2015, 21:16
DemptD dzięki za odpowiedź,teraz już wiem jak się do tego zabrać
blind227 - 28 Mar 2015, 21:43
Daj fotki jak znajdziesz tam jakieś ciekawe okazy
Gość198777 - 3 Kwi 2015, 21:23
Dziś w końcu zabrałem się za nagrzewnicę fistaszka,nikt tam nie zaglądał od dobrych 11 lat a może i dłużej.Niżej fotki zasyfionej nagrzewnicy,masa liści kurzy a nawet kawałków styropianu
Macie może jakiś pomysł jak to jeszcze doczyścić? Większy syf wyciągnąłem odkurzaczem,a w trudniej dostępnych miejscach użyłem miękkiego pędzelka.Auto mam nadal rozbebeszone ze względu na paskudną pogodę która ciągle przerywała prace więc nagrzewnica ciągle na wyciągnięcie ręki
Freeman - 3 Kwi 2015, 23:37
Sprężone powietrze. Takie jak do kompów pewnie pomoże.
Gość198777 - 4 Kwi 2015, 20:58
Dziś jeszcze raz odkurzyłem nagrzewnice + jej okolice i przedmuchałem małą sprężarką,wszystko poskładałem do kupy.Przy okazji porządnie wyczyściłem wnętrze i deskę ot takie wiosenne porządki Jak na razie problem nieprzyjemnego zapachu przy ustawieniu na ciepło znikł i oby szybko nie powrócił
|
|