Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK4] Stuki przy skręcaniu i tarcie koła (1.25 16V)

wwwojtek1 - 28 Gru 2009, 07:36
Temat postu: [MK4] Stuki przy skręcaniu i tarcie koła (1.25 16V)
Witam.
Przyszła zima i autko zaczęło protestować ;-|

Mam następujące objawy ( i dźwięki):
Przy pełnym skręcie kierownicą (w dowolną stronę, na postoju) pojawiają się z lewej strony 3-4 rytmiczne stuknięcia. Natomiast przy pełnym skręcie w lewo, prawe przednie koło ociera o nadkole ;-| (myślałem z początku, że to śnieg się zbierał e okolicach nadkola, ale po roztopach efekt dalej taki sam)...

Co jest grane?
Poleciały łożyska, przeguby i końcówki drążków albo gumy na wahaczach?
Co ciekawe...podczas jazdy nie słychać żadnych stuków (nawet przy wyłączonym radiu i nawiewie), choć autko prowadzi się niepewnie, lekko myszkuje, jakby gdzieś straciła się dotychczasowa precyzja i sztywność fiestowego zawieszenia...

Całkiem niedawno wymieniałem przednie przewody hamulcowe i mechanik nie zgłaszał niczego niepokojącego z zawieszeniem, a sporo tam zaglądał przy okazji...

Ma ktoś może jakiś pomysł?
Z góry dzięki :)
Pozdrawiam, Wojtek

diodalodz - 28 Gru 2009, 18:47

pęknięta górna część sprężyny albo rozpadło się łożysko w kolumnie mc persona . Tylko to ocieranie koła dziwne .
Przemas107 - 28 Gru 2009, 19:01

U mnie coś takiego było jak prawa przednia sprężynka tacie pękła.
wwwojtek1 - 29 Gru 2009, 07:31

Właśnie to ocieranie też mnie martwi i dziwi, a do tego objawy są po dwóch stronach (dokładnie sprawdziłem, ze stuk z lewej, tarcie z prawej).

Co do stuków, to może faktycznie sprawa sprężyny, bo jak ja oglądałem przy zmianie kół, to była już trochę skorodowana, a jeżdżę głównie sam i swoją wagę mam :)

Co do tarcia...to wydaje mi się również, że słychać już łożyska z przodu. I nie wiem czy tu nie będzie przyczyny: padło łożysko i oś obrotu koła się skrzywiła. Przy małych skrętach jest OK, przy większych już trze...ale to taka moja teoria :)

Ale z tego widzę, to chyba będzie się trzeba zdecydować na kompletny remont przodu ;-(

diodalodz - 29 Gru 2009, 17:40

wwwojtek1 napisał/a:
zdecydować na kompletny remont przodu

albo pokazać auto osobie która wie co to znaczy naprawić a nie wymienić .