Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK6] Problem z elektronika i licznikiem po lekkim zwarciu

gringo1989 - 25 Gru 2009, 13:45
Temat postu: [MK6] Problem z elektronika i licznikiem po lekkim zwarciu
WItam w mojej fiescie mk6, ostatnio gdy sprzatalem w bagazniku przesuwalem skrzynie basowa ktora mam podpieta ale wszystko specjalistycznie w dobrej firmie, no i wypial mi sie kabel od zasilania i bylo male spiecie(leciala muzyka) no ale jest bezpiecznik przy skrzyni wiec powinien isc ten bezpiecznik, radio sie wylaczylo i potem po podpieciu kabla do skrzyni, przekrecam stacyjke na ten tryp co wszystkie kontrolki sie swieca i obrotomierz nie ruszyl sie w ogole temperatura silnika i paliwo to samo, dopiero gdy odpale po okolo 30 sekundach zaczyna to dzialac, skrzynia basowa nie dziala, i do tego jeszcze gdy gasze samochod to powinno radio grac dalej gdy zostawie na tym 1 trypie przekrecenia stacyjki a jest tak jakby nie bylo kluczyka czyli jak wlaczam radio pisze ze tryp na 1godzine, nie wiem co to jest moze ktos wie? czy nie obejdzie sie bez mechanika?
kuba87 - 25 Gru 2009, 13:50

łoj tozes namieszał raczej elektryka chopie :pop: :nagana:
JoeMix - 25 Gru 2009, 20:06

Dokładnie bezpiecznik zmniejsza ryzyko pożaru w przypadku zwarcia,,, nie wyklucza że nic się nie uszkodzi,,,
pawel182 - 26 Gru 2009, 14:00

kwestia jeszcze jak ci fachowcy wpieli Ci sie do instalacji to że to specjalistyczna firma to nie znaczy że nie zrobli babola. Sam fakt że wypi±l Ci się kabelek i zrobiło się spjęcie to juz dla mnie babol...nie powinno tak się zdarzyć. Powinna się wtedy wypi±ć cała wtyczka a wtedy nie doszłoby do spjęcia.
Inna sprawa że bezpiecznik powinien być w miejscu podpięcia sie do instalacji a nie dopiero przy skrzyni. Ten bezpiecznik w skrzyni zabezpiecza układ w przypadku wyst±pienia zwarcia w samej skrzyni a u Ciebie najprawdopodobniej doszło do spjęcia pomiędzy akumulatorem a skrzyni±. Gdyby Ci założyli bezpiecznik w oryginalnej skrzynce bezpieczników i z tamt±d wzlieli napięcie byłoby pewnie OK bo zadziałalby bezpiecznik.
Inna kwestia jest jeszcze wł±¶ciwego doboru bezpieczników...

Może kolega zrobic zdjęcie tej wtyczki z tym nieszczęsnym kabelkiem?

Warto jeszcze sprawdzić skrzynke bezpieczników czy aby jaki¶ inny sie nie przepalił

gringo1989 - 26 Gru 2009, 17:37

pawel kompletnie mnie nie zrozumiales, bezpiecznik mam przy akumulatorze tak jak ma byc to raz, a dwa wypiol mi sie kabel od wzmacniacza a dokladnie kabel od masy a nie rzadnej wtyczki, a to jest mozliwa i normalna rzecz:) teraz problem w tym co sie stalo w aucie
pawel182 - 26 Gru 2009, 18:43

gringo1989 napisał/a:
pawel kompletnie mnie nie zrozumiales, bezpiecznik mam przy akumulatorze tak jak ma byc to raz, a dwa wypiol mi sie kabel od wzmacniacza a dokladnie kabel od masy a nie rzadnej wtyczki, a to jest mozliwa i normalna rzecz:) teraz problem w tym co sie stalo w aucie

A to przepraszam :)