Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Gdy jest zimno silnik nie odpala

tomnovy - 18 Gru 2009, 19:29
Temat postu: [MK3] Gdy jest zimno silnik nie odpala
ZAWSZE BYLO TAK SAMO:JEST ZIMNO.ODPALALEM AUTO.SKUTECZNIE.RUSZAM,WLANCZAM JEDYNKE,DWOJKE.JADE.ZMIENIAM NA TROJKE,AUTO ZACZYNA SIE DLAWIC,REDUKUJE NA DWOJKE,ZWIEKSZAM OBROTY,POWOLI JADE.JEST GIT.TAK BYLO DO DZISIAJ.POWTARZAM CALA PROCEDURE.TYM RAZEM AUTO ZGASLO.PRUBOJE ODPALIC.NIC.KRECE STACYJKA.BATERIA SPRAWNA.ALE....NIE MOZE ODPALIC.OLEJ GIT,SWIECE GIT,ALE DLACZEGO NIE ODPALA?
SLYSZALEM COS O LINCE SSANIA,ALE NIE WIEM GDZIE ONA SIE W KOKPICIE ZNAJDUJE,ABYM JA POCIAGNAL.
PROSZE O POMOC !!!
Z GORY DZIEKUJE!

Dark_Nemo - 18 Gru 2009, 19:35

Może to dziwne pytanie, ale masz Fiestkę na wtrysku czy z gaźnikiem?
pablon - 18 Gru 2009, 20:00

Dark_Nemo napisał/a:
Może to dziwne pytanie, ale masz Fiestkę na wtrysku czy z gaźnikiem?

Ssanie reczne jest tylko gdy masz gaznik a znajduje sie po lewej stronie kolumny kierowniczej.

Dark_Nemo - 18 Gru 2009, 20:25

pablon napisał/a:

Ssanie reczne jest tylko gdy masz gaznik a znajduje sie po lewej stronie kolumny kierowniczej.

No właśnie... a ponieważ kolega takowej linki zlokalizować nie może (jest dość charakterystyczna) to chyba raczej ma Fieste na wtrysku i problemy z odpalaniem mogą być przez zapaskudzony wtrysk, ew. przez wodę w benzynie.

Parzych - 18 Gru 2009, 21:24

Dark_Nemo napisał/a:
masz Fiestkę na wtrysku czy z gaźnikiem?
Skoro 1,1/50KM to gaźnik... tomnovy, po co krzyczysz Caps Lockiem?
tomnovy - 20 Gru 2009, 10:30

juz nie krzycze capsem:-)
kolega zagladal pod maske i twierdzi za te autko ma gaznik.skoro ma gaznik to gdzie ta linka ssania?
patrzylem we wnatrz auta i nie moglem jej zlokalizowac.z reszta to ja nawet niewiem jak to wyglada.
ma ktos mozliwosc wyslania fotki tej linki w fiescie?
wiem ze sie fraierze,ale jam laik:-p)

mechcom - 20 Gru 2009, 10:37

Parzych napisał/a:
Skoro 1,1/50KM to gaźnik...

to wtrysk a nie gaznik gy gaznik miał 55kucy ;)

Marcinowaty - 20 Gru 2009, 10:54

tomnovy napisał/a:
juz nie krzycze capsem:-)
kolega zagladal pod maske i twierdzi za te autko ma gaznik.skoro ma gaznik to gdzie ta linka ssania?
patrzylem we wnatrz auta i nie moglem jej zlokalizowac.z reszta to ja nawet niewiem jak to wyglada.
ma ktos mozliwosc wyslania fotki tej linki w fiescie?
wiem ze sie fraierze,ale jam laik:-p)

kolega zdjął filtr powietrza? Jak zdejmie to będzie pewny czy to gaźnik czy jednopunkt.
Możliwe że automatyczne ssanie wymaga interwencji. Nie wiem czy czasem czujnik temp. powietrza (jest pod filtrem) nie jest powiązany ze ssaniem. Niech ktoś się jeszcze wypowie.

danielhaj - 20 Gru 2009, 11:04

Mam dokładnie taki sam silnik i ssanie jest automatyczne nie ma żadnej linki. Miałem ten sam problem w tamtym roku i okazało się że walnięty był czujnik, który jest wkręcony z tyłu silnika do kolektora dolotowego, wziąłem jakiś używany z eskorta wkręciłem i pomogło.
tomnovy - 20 Gru 2009, 11:08

kolega sprawdzal filt i mowi ze mam gaznik.to gdzie ta cholerna linka ssania.jak ona wyglada,abym mogl ja zlokalizowac?
dzieki z gory za porady:-)

danielhaj - 20 Gru 2009, 11:21

Przeczytaj dokładnie TEN post są tam podane silniki w jakie wyposażone są fiesty MK3 i tak jak wspomniałem wcześniej silnik 1.1 50KM jest na monowtrysku i szukanie przez ciebie linki jest daremne, problem na 90% dotyczy czujnika temperatury zasysanego powietrza, który jest wkręcony do kolektora dolotowego z tyłu silnika stojąc przodem do fiestki, czyli od strony kabiny. Nie pamiętam dokładnie ale wkręcony jest chyba od dołu, nie pamiętam.
cypis290 - 20 Gru 2009, 12:49

danielhaj, http://img188.imageshack....2/801913997.jpg masz na myśli ten czujnik zaznaczony na żółto rozumiem? :fox:
danielhaj - 20 Gru 2009, 17:38

Nie nie o ten. Chodzi o czujnik wkręcony od spodu do kolektora ssącego.
Tak jak na tym obrazku .

cypis290 - 20 Gru 2009, 19:49

danielhaj napisał/a:
Nie nie o ten. Chodzi o czujnik wkręcony od spodu do kolektora ssącego.
To nie jest czujnik zasysanego powietrza tylko czujnik temperatury płynu chłodzącego, który daje sygnał do komputera. Czujnik zasysanego powietrza to właśnie ten o który pytałem (zaznaczony na żółto). :devil:
JoeMix - 20 Gru 2009, 20:11

Marcinowaty napisał/a:
Możliwe że automatyczne ssanie wymaga interwencji. Nie wiem czy czasem czujnik temp. powietrza (jest pod filtrem) nie jest powiązany ze ssaniem. Niech ktoś się jeszcze wypowie.
Jak jest gaźnik to nie ma czujników temperatury zasysanego powietrza czy płynu, jak sa czujniki to nie ma ssania i gaźnika,,,
danielhaj - 20 Gru 2009, 21:02

cypis290 napisał/a:
To nie jest czujnik zasysanego powietrza tylko czujnik temperatury płynu chłodzącego, który daje sygnał do komputera. Czujnik zasysanego powietrza to właśnie ten o który pytałem (zaznaczony na żółto). :devil:

:ups: Mój błąd ale chodziło mi o czujnik, który zaznaczyłem na zdjęciu.