|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] W czasie jazdy buja kierownicą...
przemek_bundy - 28 Lis 2009, 12:05 Temat postu: [MK3] W czasie jazdy buja kierownicą... W czasie jazdy buja kierownicą na boki tak gdzieś 1-2 cm.
przy czym nie ściąga na boki samochodu, a przy wyższej prędkości
tak powyżej 50-60 KM/h wyraźnie ustaje, choć jest wyczuwalne.
P.S. Buja równierz na luzie
piotrek1289 - 28 Lis 2009, 16:43
Sprawdz opony. Moze wyskoczyla ci bania na oponie. Albo moga byc tez zle wywazone kola. Oto moje propozycje.
Kuleczka - 28 Lis 2009, 17:31
moze fiesta transformuje sie w statek?
Blackknight88 - 28 Lis 2009, 23:03
Albo to wina naszych pięknych polskich dróg :> ?
Marcinowaty - 29 Lis 2009, 10:29
Objawy wskazują na niewyważone koła.
puan - 29 Lis 2009, 22:27
zgadzam się z Marcinowaty, jedź na serwis, niech ci wyważą Koła
Kadzax - 29 Lis 2009, 22:47
Ja w oplu mam tak samo tyle, że oponie wyskoczył balon (oponki kupione rok temu na wiosne...)
BerciQ - 29 Lis 2009, 23:11
ja tak mialem na letnich, jak byly źle wyważone. i przy okazji troche krzywe. teraz po zmianie na proste felgi na zime + dobre wyważenie i problem znikł.
tak jak mówi Marcinowaty
Tomto - 1 Gru 2009, 10:21
Jeżeli buja kierownicą na boki przy niskich prędkościach (20 - 30 km/h), a przy wyższych ustaje to na 99,9% winne są opony (zakładając że masz proste felgi, dobre zawieszenie, itp.), na oko często nic nie będzie widać - opony lubią się zużywać nierównomiernie i stąd ten problem. Wyważenie jest ważne ale głównie przy wyższych prędkościach - jeżeli możesz to zmień koła z przodu na inne i zobacz czy to bujanie zniknie. Napisz jeszcze jakie masz opony i jak mocno zużyte.
przemek_bundy - 2 Gru 2009, 11:40
przyznam się że opony kwalifikują się do wymiany (narazie brak funduszy)
myślałem, że to może przez wybitą gumę wachacza lub drążki kier.
A czy zła zbieżność też na te bujanie wpływa? (pewnie tak)
Tommur - 2 Gru 2009, 11:47
Oczywiście. Wjeżdżając w małą koleinę natychmiast cię pociągnie to w lewo to w prawo.
Tomto - 2 Gru 2009, 21:35
Zła zbieżność powoduje m.in. to, że opony się nierównomiernie zużywają, ważne są też kąty pochylenia kół w pionie, ale ich się nie reguluje (zależą one od stanu elementów zawieszenia). Ja bym najpierw sprawdził te opony, a dopiero później brał się za zbieżność, napisz jeszcze czy problem masz tylko na letnich lub na zimowych czy wogóle na każdych. Ja przerabiałem to u siebie i okazało się, że to opony są krzywe - pojawiało się właśnie takie miarowe bujanie, o któym piszesz, przy ok. 30 km/h i kierownica się sama ruszała na boki. Jakiej firmy są te opony?
|
|