|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK3] podświetlenie przy wysiadaniu
Crick - 17 Lis 2009, 21:26 Temat postu: [MK3] podświetlenie przy wysiadaniu Witam.
Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś już próbował upchnąć jakieś lampki (ew. krótki listewki z ledami) na dolną cześć drzwi tak aby po otwarciu drzwi się świeciło?
Bardzo by mi się to przydało i jak ktoś ma już w tym doświadczenie to chętnie się z nim zapoznam, a jak nie, to będę sam coś rzeźbił
bidżej - 17 Lis 2009, 21:44
Crick, luknij w Naszych Autach do tematu kolegi DemptD
polo1976 - 17 Lis 2009, 21:46
Lub tutaj
http://www.nissanklub.pl/...-boczkach-drzwi
Pawełos666 - 17 Lis 2009, 22:15
alelypa
Crick - 17 Lis 2009, 22:18
Bardziej mi chodziło o instrukcje montażu, no cóż, będę szukał lampki/listewki ledów na allegro, znajde coś odpowiedniego to będę rzeźbił. Lecz póki co czekam na kolejke u mechanika na wymiane rozrządu, oleju itp.
Potem udogodnienia :]
Mimo to jeśli ktoś ma taki opis chętnie poczytam.
polo1976 - 17 Lis 2009, 22:39
Pawełos666 napisał/a: | alelypa |
hehe dokładnie to samo przyszło mi na myśl jak to zobaczyłem
Ale cóż są gusta i guściki a o nich się nie dyskutuje.
skb - 17 Lis 2009, 22:52
może zastosuj coś takiego ja osobiście tak zrobiłem tu masz podgląd lampek które zastosowałem są na przylepce wiec montaż prosty i mają regulację nachylenia a w jakim miejscu je zamontujesz to już zależy od twojej wyobrażni http://moto.allegro.pl/it..._blue_2szt.html
Crick - 17 Lis 2009, 23:06
skb napisał/a: | http://moto.allegro.pl/it..._blue_2szt.html |
Może nie skomentuję
Myślę najlepszym wyjściem byłoby zastosowanie kierunku bocznego od jakiegoś auta, byle by był szeroki i płaski (nie wypukły) i jakoś wkomponować go do boczku od dołu
Pomyślimy, jak coś urzeźbie to dam foty, ale to w nast. tygodniu jak już.
Parzych - 18 Lis 2009, 02:34
Crick napisał/a: | tak aby po otwarciu drzwi się świeciło? | Świeciło się gdzie
Crick - 18 Lis 2009, 05:56
Parzych napisał/a: | Świeciło się gdzie |
No... pod nogami na zewnątrz (patrz temat wątku)
Ochrona przed wdepnięciem w kałuży
drjanusz - 18 Lis 2009, 22:29
A nie pomyślałes o czymś takim http://www.allegro.pl/ite..._najtaniej.html
na przykład od spodu podkleić pod kieszeń w drzwiach?
Crick - 18 Lis 2009, 22:31
Crick napisał/a: | czy ktoś już próbował upchnąć jakieś lampki (ew. krótki listewki z ledami) |
Póki co tak jak mówiłem czekam do następnego tygodnia do mechanika wioze auto zobaczymy ile skasuje i co powie o aucie, potem zabawki
Pawełos666 - 18 Lis 2009, 23:37
wstaw sobie diode od spodu na czipach 180o albo ze dwie biale przez wlacznik w drzwiach, nikt nic nie bedzie widzial i zajebiscie jasno bedzie, jak przy UFO, jedna ~11zl, biale to nie wioska, wyglada to jakos i sluzy
Crick - 18 Lis 2009, 23:39
Pawełos666 napisał/a: | wstaw sobie diode od spodu na czipach 180o albo ze dwie biale przez wlacznik w drzwiach, nikt nic nie bedzie widzial i zajebiscie jasno bedzie, jak przy UFO, jedna ~11zl |
Nie masz czasem pod ręką linka do allegro? Z takimi diodami?
A i jeśli same diody to musze pobawić się w lutowanie, i trzeba dołożyć rezystorek jakiś?
Pawełos666 - 18 Lis 2009, 23:42
hyper ledy 6 czipowe sa takie zarowki w5w do postojowek ale 11zl nie jakis badziew tylko na czipach, one maja biale czipy, rezystor masz tam wbudowany, spalic nie ma opcji jesli chodzi o to, dobrze ponad 12V mozna przekroczyc
Crick - 18 Lis 2009, 23:44
aaa to kojarze je, i to by se wsadził w te gniazdo od bocznego kierunku od jakiegoś auta
Pawełos666 - 18 Lis 2009, 23:46
cos takiego http://www.allegro.pl/ite...nt.html#gallery
tylko moze poszukaj w innej oprawce ale te latwo bedzie zamontowac na wcisk, tylko zrob to tak zeby nic nie wystawalo i nie bylo widac bo inaczej bedzie wioska
[ Dodano: Sro Lis 18, 2009 23:48 ]
ja bym to wsadzil od samego spodu drzwi zeby nic nie bylo widac skad to swiatlo
Crick - 18 Lis 2009, 23:48
O to jest to co myślałem, ok, dzięki za pomysł
Pawełos666 napisał/a: | tylko zrob to tak zeby nic nie wystawalo i nie bylo widac bo inaczej bedzie wioska |
Dokładnie tak chcę, nie chce żadnych neonow czy listew z 100 ledów...
Jak zrobię to ukażę efekty
Pawełos666 - 18 Lis 2009, 23:50
czy tam takie: http://www.allegro.pl/ite...ed.html#gallery
[ Dodano: Sro Lis 18, 2009 23:52 ]
ja tez sobie zrobie chyba ze znajde w innej oprawie te 6 czipow (bardziej plaskie), te sa fajne w takiej aluminiowej... wiecej nie ma co bo bedzie smiesznie wygladalo (za jasno), a jedna biala naprawde jasno swieci
[ Dodano: Sro Lis 18, 2009 23:56 ]
jesli chodzi o znalezienie plaskich to sa
ale badziew jak widac
zdecydowanie lepiej wyjdzie ukryta taka:

(ewentyalnie z metalowym lebkiem)
[ Dodano: Czw Lis 19, 2009 00:01 ]
ewentualnie ta plaska mozna by ukryc od wewnatrz zeby tylko czipy i to okragle bylo widoczne np, nawiercic
Crick - 19 Lis 2009, 00:02
Na razie nie będę kombinował nic, jak co tylko kupie te klosze http://allegro.pl/item815...assat_polo.html bo wyglądają dosyć porządnie, a są płaskie i szerokie.
Wsadze zwykłą żarówke, jak będzie słabo świecić, kupie hypera
[ Dodano: Czw Lis 19, 2009 00:03 ]
Klosze jakoś oczywiście planuje wkomponować w kieszeń od dołu
Pawełos666 - 19 Lis 2009, 00:11
jakbys porzadnie ukryl plaskie ledy to by soczewka byla na rowni i by wogole nie wystawala, byla by w dziurce a sama dioda wewnatrz, tylko trzeba by pokabinowac gdzie
Crick - 19 Lis 2009, 00:13
Hmm albo bez żadnych kloszy, tak tylko gdzieś upchnąć diodę... hmmm
Pawełos666 - 19 Lis 2009, 00:14
no to mowie
[ Dodano: Czw Lis 19, 2009 00:15 ]
mozna by ja tak ukryc ze nie wystawala by wcale i byla na rowni z powierzchnia
Crick - 19 Lis 2009, 00:20
Pawełos666 napisał/a: | mozna by ja tak ukryc ze nie wystawala by wcale i byla na rowni z powierzchnia |
To wtedy lepiej tą boczną + oprawke zakupić, do oprawki kabelki.
Przewiercić dziurkę wielkości diody, przymocować jakoś hm... może klejem 'na gorąco'
I od dołu też zakleić klejem co by woda spięcia nie zrobiła czy coś...
Parzych - 19 Lis 2009, 00:36
Crick napisał/a: | To wtedy lepiej tą boczną + oprawke zakupić, do oprawki kabelki. | Bezsens, jeśli boczną, to w boczek od środka, lub nawet z wierzchu na taśmę montarzową...
Pawełos666 - 19 Lis 2009, 00:50
to trzeba umaskowac tak zeby nie bylo widac wogole, dioda nie moze byc na wierzchu bo to bedzie lipa, trzeba nawiercic dziurke, wsadzic ja od srodka wsadzajac soczewke w dziurke i zakryc cala diode od srodka, pomysle jutro, nie sztuka oszpecic samochod, trzeba zrobic tak zeby nikt nie wiedzial jak to zamontowano i co tak swieci
Crick - 19 Lis 2009, 09:09
Pawełos666 napisał/a: | trzeba zrobic tak zeby nikt nie wiedzial jak to zamontowano i co tak swieci |
Też jakaś koncepcja... albo widocznie, ale nie WT typu listwa led, tylko np. kierunek boczny jak ja myślałem, albo właśnie zamaskować doszczętnie.
MARKONI 100 - 25 Lis 2009, 10:09
Witam Crick;) jeśli chodzi Ci o podświetlenie chodnika kiedy wysiadasz aby w coś nie wdepnąć to takie podświetlenie nie jest żadnym problemem. Trzeba najpierw dobrze dobrac odpowiednią lamkpę albo pomyslec wczesniej jak dobrze to zamontować, w moim przypadku było ze najpierw kupiłem a potem pomyślałem;)
Zrobiłem to tak ze pod zakupioną lampkę wyciąłem pod dzwiami otwór aby ją zamontować i cała schować, przewód zasilający doprowadziłem z skrzynki bezpiecznikowej zarówno do jednych jak i drugich drzwi, natomiast do masy podłaczyłem sie pod krańcówki drzwi i wiadomo że lampeczka pod dzwiami zapala sie razem z lamkpa w srodku dopiero kiedy otworze któreś z drzwi.
sprawa prosta tylko jest mimo wszystko troszke zabawy
Crick - 25 Lis 2009, 10:12
MARKONI 100, pod który to bezpiecznik podpiąłęś?
Pawełos666 - 25 Lis 2009, 12:54
pod staly + przez kolejny bezpiecznik, ewentualnie podepnij sobie pod ten sam co daje daje + na lampke przy lusterku, na chlopski rozum mowiac "zeby nie bylo zadnych roznic pomiedzy dwoma plusami", zeby to szlo z jednego plusa - jednej wiachy tak samo obciazonej jak ma przechodzic przez ten sam wlacznikw drzwiach po otwarciu do masy
|
|