Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - Kupno akumulatora Centra futura - dylemat

Owad - 16 Lis 2009, 23:51
Temat postu: Kupno akumulatora Centra futura - dylemat
Witam.

Stoje przed koniecznoscia kupna akumulatora interesuje mnie centra futura, wg katalogu centry http://centra.com.pl/pub/...entra_pl_sc.pdf
odpowiedni do mojej fiesty z silnikiem 1.8D jest centra futura ca602 o pojemnosci 60Ah i rozruchu 600A http://moto.allegro.pl/it...cja_3_lata.html

Jednak zastanawia mnie czy starczy o takich parametrach, jesli mam elektryczne szyby, radio fabryczne cd z 6 glosnikami oraz klimatyzacje. Moze lepiej zainteresowac sie wieksza pojemnoscia ? Jakie jest Wasze zdanie. Dodam, ze auto bylo sprawdzane przez mechanika i wszystko jest jak nalezy (ladowanie, swiece, filtr paliwa itp.)

Z gory dzieki za pomoc.

Pozdrawiam.
Pawel

Miły - 17 Lis 2009, 00:00

ja mam centre 72/720 i wystarcza... nie mam elektrycznych szyb i klimy ale tobie też wystarczy taki... nie ma problemu z ładowaniem...
Pawełos666 - 17 Lis 2009, 00:33

wkrzacze sie w temat, nalezy nabyc najtanszy, mozliwie dobrej firmy, ale o mozliwie jak najwiekszym pradzie rozruchowym przy tej samej pojemnosci i mieszczacy sie gabarytowo i jeszcze jedna zasada pojemnosc aku Ah dobiera sie uwzgledniajac parametry obciazenia a nie ladowania, z tym ze nie nalezy przesadzic bo doladowawywanie aku o wielkiej pojemnosci oraz 150 odbiornikach i malym altku 55A wymaga czasu...mam nadzieje ze pomoglem koledze
Owad - 17 Lis 2009, 02:02

ok czyli 72 i 720 bylby dobry, ale czy ten co podalem wystarczy i czy nie bedzie za maly ?
Miły - 17 Lis 2009, 02:17

no nie wiem czy starczy... producent niby zaleca 700A (nie wiem ile Ah)...

tak więc radzę zapobiegawczo 720 kupić i mieć spokój...

Owad - 17 Lis 2009, 04:07

a mozna gdzies znalezc informacje od producenta ? mam instrukcje ale cos nie moge znalezc bo po belgijsku. jakiej firmy akumulatory zaleca ford ?
JoeMix - 17 Lis 2009, 08:36

WIęc tak, im więcej A w akumulatorze tym prostszy rozruch silnika, im więcej Ah tym dłużej pogra radio na wyłączonym silniku - to tak bardzo ogólnie, ale generalnie chodzi o to że akumulator 45Ah 720A będzie lepszy niż 56A 550A, druga sprawa uważajcie bo te wartości podawane są w rożnych normach i wtedy mają różne wartości.
Pawełos666 - 17 Lis 2009, 09:25

tak, prąd obciążeniowy podawany był dawniej według norm DIN (niemiecka norma) jest jeszcze nowa norma EN (europejska), amerykanska to SAE, jest jeszcze IEC ale to rzadko spotykane