|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Ciekn±cy p³yn ch³odniczy.
morph231 - 16 Lis 2009, 10:57 Temat postu: [MK3] Ciekn±cy p³yn ch³odniczy. Witam serdecznie szanowne kole¿anki i kolegów. Mam problem, od jakiego¶ czasu zaobserwowa³em poc±c± siê ¶rubê i za razem ubywanie p³ynu ch³odniczego. Na fotkach zaznaczy³em sk±d ucieka p³yn, dzisiaj wszed³em pod autko i okaza³o siê, ¿e faktycznie p³yn wycieka z tego miejsca i kapie sobie powolutku z do³u silnika. Podpowiedzcie, czy pod t± ¶rub± jest jaka¶ uszczelka, czy mog³a siê ona poluzowaæ, czy to jaka¶ totalna tragedia ? Pozdrawiam.
JoeMix - 16 Lis 2009, 15:44
Cieknie Ci z pod pompy,,, poluzowaæ alternator, zrzuciæ pasek napêdu osprzêtu, odkrêciæ kó³ko pompy (te 3 ¶ruby) - bêdzie doj¶cie do pompy i jej mocowania - musisz odkrêciæ - pod pomp± jest uszczelka. Oczywi¶cie przed ca³± operacj± p³yn do spuszczenia.
morph231 - 16 Lis 2009, 19:19
Czyli tak jak piszesz najpierw te 3 sróby, aby zdj±æ to ko³o na którym jest pasek, to da mi dostêp do kolejnych (o ile siê nie myle 3 ¶rób) od pompy, odkrêcam te 3, i mam dostêp ??
JoeMix - 16 Lis 2009, 19:36
i wyci±gasz pompê,,, pod ni± jest papierowa uszczelka (u ciebie chyba by³a)
morph231 - 16 Lis 2009, 21:23
Dziêki wielkie za pomoc, jutro siê za to zabiorê. S³uchaj je¶li moê chcia³bym jeszcze zapytaæ, mam problem z przednimi hamulcami, mianowicie prawy po wci¶niêciu peda³u od razu ³apie, a lewy dopiero po sekundzie i to nie tak mocno. By³em dzisiaj na przegl±dzie, diagnosta powiedzia³ mi, ¿e ró¿nica jest na tyle du¿a, ¿e to nie ma szans przej¶æ przegl±du. Zdemontowa³em zacisk, spryska³em wszystko ³adnie WD40, w rêkach ³adnie zaciski siê przesówa³y. Z tego co wyczyta³em na forum, to prawdopodobnie przewód elastyczny. (Uk³ad by³ niedawno odpowietrzany). Znajomy mechanik poradzi³ mi, ¿eby zdj±æ zacisk jeszcze raz i przekrêciæ t³oczek na cylunderku (ma to niby pomóc w razie je¶li jest zapieczony). Teraz w sumie sam nie wiem co robiæ...
JoeMix - 16 Lis 2009, 21:57
Tak, zdj±æ zacisk, wyj±c t³oczek obejrzeæ (nie wiem jak ceny, ja do siebie po takiej operacji zawsze k³adê nowy t³oczek + komplet uszczelek - bo kosztuje poni¿ej 20 zeta na stronê) ale Tobie polecam choæby zestaw naprawczy (nowe uszczelki) posk³adanie wszystkiego, auto z 94 roku nowe przewody elastyczne nie zaszkodz±, zrobiæ porz±dnie obydwie strony, odpowietrzyæ i powinno byæ cacy.
morph231 - 16 Lis 2009, 22:41
No nic, to teraz ju¿ wiem co zrobiæ. Wielkie dziêki za pomoc Jutro czeka mnie pracowity dzieñ
|
|