Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK3] Cały czas zapalone światła stopu

Mad_Maxs - 10 Lis 2009, 14:05
Temat postu: [MK3] Cały czas zapalone światła stopu
Witam, mój problem to jak w temacie światła stopu zapalające się razem z pozycyjnymi. Dodatkowo, przy wyłączonych światłach i wciśnięciu pedału hamulca, zapalają się światła pozycyjne, podświetlenie wskaźników itp.

Pytanie, to w którym miejscu szukać zwarcia tych dwóch instalacji :) oczywiście nikt mi nie wywróży tego z fusów, ale może jakieś wskazówki gdzie takowy problem może występować :)

bidżej - 10 Lis 2009, 14:16

najpierw obadałbym stan lamp - styków żarówek i wtyczek
mechcom - 10 Lis 2009, 14:17

nom i masy bym sprawdził gy
Pawełos666 - 10 Lis 2009, 16:56

ewidentny brak masy, lub swarcie obwodu pozycja stop (w lampie raczej) zacznij od wyciagania zarowek pojedynczo lewa potem prawa, mowa o dwuwloknowych P21/5W w ten sposob okreslisz strone ktora ma klopoty, jesli to nie pomoze skup sie na odpieciu calej lampy lewej potem prawej, powinno sie wyeliminowac choine (jesli to nie pomoze to masz problem w samej instalacji), napiecie z plusa stopu po nacisnieciu pedalu, powraca na pozycje i wraca na tablice (licznik), stad ta choina w pozycji, to jest glowna wada instalacji stop/pozycja opartej na jednej zarowce. pozdro
Mad_Maxs - 10 Lis 2009, 18:10

Dobrze prawisz :) tak własnie zrobiłem po poradach przedmówców i okazało się że żarówka była zwykła a nie dwuwłóknowa.... W sumie gdy sam sprawdzałem czy światła działają, to ciężko było to wyłapać, bo po poprostu świeciły :) a od kupna tego auta nie miałem potrzeby wymiany tej żarówki. Dopiero kolega przylukał że nie mam stopu, bo świecą cały czas :)

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)

Pawełos666 - 10 Lis 2009, 18:20

Mad_Maxs napisał/a:
Dobrze prawisz :) Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)

7 lat w tym siedze, u mnie to juz 3 tego typu usterka w tym tygodniu, nie ma za co :)