Forum FiestaKlubPolska -

Silniki diesla - [MK6] jak sprawdzić czy podgrzewanie świec zarowych działa?

marcinx00 - 7 Lis 2009, 21:33
Temat postu: [MK6] jak sprawdzić czy podgrzewanie świec zarowych działa?
Jak w temacie w silniku 1.4 TDCI wiem że podgrzewanie działa dopiero przy ujemnuch temperaturach ale mieliśmy już -1 a kontrolka od świec nawet na 1s sie nie zapaliła czy istnieje jakaś mozliwosć zeby sprawdzić czy grzanie działa moze jakieś zmostkowanie któregos z przewodów spowoduje ze zobaczę jak spiralka na desce sie zapala?
JoeMix - 7 Lis 2009, 22:10

Nie wiem co Ci chodzi,,, chcesz sprawdzić czy świece grzeją czy chcesz by Ci się kontrolka zaświeciła?
BoGu - 8 Lis 2009, 00:22
Temat postu: Re: jak sprawdzić czy podgrzewanie świec zarowych działa?
marcinx00 napisał/a:
Jak w temacie w silniku 1.4 TDCI wiem że podgrzewanie działa dopiero przy ujemnuch temperaturach ale mieliśmy już -1 a kontrolka od świec nawet na 1s sie nie zapaliła czy istnieje jakaś mozliwosć zeby sprawdzić czy grzanie działa moze jakieś zmostkowanie któregos z przewodów spowoduje ze zobaczę jak spiralka na desce sie zapala?

Poczekaj jeszcze kilka dni i zobaczysz bez zbędnych testów podczas których można coś nieświadomie uszkodzić :-) Ja już widziałem że działa :D

marcinx00 - 8 Lis 2009, 10:15

chcę poprostu sprawdzić czy zadziała podgrzewanie a jak się zapali kontrolka to będę wiedział że dalej powinno to dawać napięcie na świece zarowe jak narazie mimo tych zimniejszych dni które mieliśmy nie zauwarzyłem żeby nawet na chwilę migneła a auto stoi na dworzu i już musiałem rozrusznikiem zakrecić więcej niż zazwyczaj jak jest cieplej
JoeMix - 8 Lis 2009, 12:15

Nie, kontrolka to jedno a grzanie świecami to drugie, jak się świeci kontrolka to znak dla ciebie że masz czekać z uruchomieniem silnika do czasu aż zgaśnie, to czy w tym czasie siwce są włączone czy nie to inna sprawa.