|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Silniki diesla - [MK6] pomocy chyba winny zawór EGR w 1.4 TDCI
marcinx00 - 7 Lis 2009, 21:25 Temat postu: [MK6] pomocy chyba winny zawór EGR w 1.4 TDCI Koledzy coś mam nie tak z zaworem EGR silnik od 2500 obr/m obroty falują przy jednostajnym trzymaniu pedału gazu obroty zmieniają sie w góre i spowrotem w dół i tak w kółko, jak wypnę wtyczkę od elektrozaworu EGR obiawy natychmiast giną i jest OK.
Odkręcałem elektrozawór żeby zobaczyć jak to wygląda nie wydaje sie zeby był on zapieczony (co prawda przy początku ruchu czuć delikatny opór ale wydaje mi się że tak ma być ) przy silniku jak brałem palcami za ten elemęt który wchodzi w korpus zaworu też lekko on chodzi (góra dół jak go przekręcam)
Z jakiej pozycji przy uruchomieniu silnika taki zawór powinien działać bo jak go skręcałem to zauwarzyłem że łapki elektrozaworu są w takiej pozycji że z korpusu elemęt który zatyka lub odtyka jest u góry więc chyba jest przelot odetkany czy tak powinno być ?
A może trzeba to jakoś ustawic żeby podczas odpalania było to zamkniete a potem się otwierało ?
Co by się stało jak bym jeździł z odpiętą wtyczką od EGR (wtedy silnik nie szarpie obrotami) ?
Proszę o wszelkie wskazówki jak sprawdzic poprawnosć działania EGR.
|
|