|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK3] Dioda włącznika przeciwmgielnych
nexia145 - 5 Lis 2009, 20:05 Temat postu: [MK3] Dioda włącznika przeciwmgielnych Witam.Jak w temacie.Jak widno nie zauważyłem tego,wieczorem tak.Przy hamowaniu mży równo ze stopem a podczas lewego kierunku miga wraz z kontrolką migaczy.Nie świeci tak jak podczas włączonego światła tylko mniej,tak mży lekko.Światło świeci i wył się normalnie .Zimowe zwarcie lewej lampy :yyy:
adrian0088 - 12 Lis 2009, 14:06
Ponawiam! Mam identyczny problem tylko jak go wyeliminować?
kamil wolski - 12 Lis 2009, 15:05
Sprawdźcie masy.
piotrunio22 - 13 Lis 2009, 18:00
jak wymienic włacznik od ogrzewania tylniej szyby bo cos mi niecchce sie wlaczyc
Pawełos666 - 13 Lis 2009, 18:05
ale co sie nie chce wlaczyc wlacznik, szyba, przekaznik? bezpieczniki sprawdzales? 4 czy tam 17 jest od szyby juz nie pamietam jeden od stopu a drugi od ogrzewania, z pamieci to obstawiam ze 4 byl, ale moge sie mylic
piotrunio22 - 13 Lis 2009, 18:50
chodzi mi o ten wlacznik zeby ogrzewalo tylnia szybe po tych kreskach na szybie ze sie odparowuje niewiem co sie dzieje obok mam wlacznik na tylniego przeciwmgielnego a ten jak wlacze to dziala ten zas niemoze sie zalaczyc niewiem moze przycisk bedzie do wymiany
Pawełos666 - 13 Lis 2009, 19:14
wlacznik po nacisnieciu swieci wogole? odpowiedz to Ci pomozemy
piotrunio22 - 14 Lis 2009, 15:15
nmieswieci i nawe nieche sie wlaczycv ten przycisk
Pawełos666 - 14 Lis 2009, 15:21
jakto sie nie chce wlaczyc? mechanicznie popsty? wiesz co? mam prosbe, przeymysl sprawe jaki masz problem, jak przemyslisz to wroc na forum i opisz sprawe, zdecyduj sie co z nim nie tak..., no chyba ze robisz sobie jaja
kamil wolski - 14 Lis 2009, 15:44
Może kolega myśli że ten przycisk powinien się wduszać i wyduszać, a jako "włączony" powinien pozostać wduszony?
nexia145 - 15 Lis 2009, 19:13
Cytat: | Może kolega myśli że ten przycisk powinien się wduszać i wyduszać, a jako "włączony" powinien pozostać wduszony? | bo tak jest przecie,słychać wyrażne "klik"po włączeniu.Miałem podobny przypadek,że lampa świeciła tylko jak trzymałem wciśnięty włącznik.Jak puściłem gasła więc się nie załanczał.Wymieniłem na nowy i spoko A dioda mi wciąż miga choć wszystko poczyściłem,styki nie styki
Pawełos666 - 15 Lis 2009, 19:16
zarowka przeciwmgielnego
nexia145 - 15 Lis 2009, 19:19
Pawełos666 napisał/a: | zarowka przeciwmgielnego | żarówka co,że zapytam światło świeci normalnie jak załącze i gaśnie
bidżej - 15 Lis 2009, 19:25
skoro żarówka świeci tylko wyłącznik nie podtrzymuje, to wina wyłącznika.
w tego typu mechanizmach zazwyczaj jest taki drucik który przy wciskaniu przełącznika raz blokuje w pozycji włączone a raz puszcza i pozwala na wyłączenie. albo się wygiął, albo wypadł. w MK3 stosunkowo proste do rozebrania i naprawienia
nexia145 - 15 Lis 2009, 19:28
bidżej napisał/a: | skoro żarówka świeci tylko wyłącznik nie podtrzymuje, to wina wyłącznika.
w tego typu mechanizmach zazwyczaj jest taki drucik który przy wciskaniu przełącznika raz blokuje w pozycji włączone a raz puszcza i pozwala na wyłączenie. albo się wygiął, albo wypadł. w MK3 stosunkowo proste do rozebrania i naprawienia | Bidżej pisaliśmy o tym razem w maju czy kiedyś tam,włącznik wymieniłem tylko teraz ta dioda mi mży przy stopie i lewym kierunku tak od dwóch tygodni,reszta działa ok
bidżej - 15 Lis 2009, 19:29
no to sorry, chyba coś nie przykumałem
Pawełos666 - 15 Lis 2009, 19:40
przerabialem to, jak zarowka od przeciwmgielnego ma slaba mase to podobnie mzy, tu mzy od stopu, wyjmij wklad lewej lampy i wyjmij z niego zarowke od przeciwmgielnych i od stopu, wsadz wklad bez tych zarowek i zobacz czy usterka nadal wystepuje, minie wg mnie
nexia145 - 15 Lis 2009, 19:54
Pawełos666 napisał/a: | minie wg mnie | To znaczy co żarówki wymienić? Jeszcze raz od początku bo temat zamieszany Stop działa ,kierunki też,przeciwmgielne też tylko gdy hamuję i lewy kierunek miga to dioda od włącznika razem z nimi.Wyciągałem wszystkie żrówki,czyściłem styki,doginałem blaszki,masowy przewód tez i zero poprawy żarówki nowe dać
Pawełos666 - 15 Lis 2009, 20:25
tzn ze jak wyjmiesz zarowke od przeciwmgielnego to problem minie, wiec jaki jest problem? brak masy
nexia145 - 15 Lis 2009, 20:45
Pawełos666 napisał/a: | tzn ze jak wyjmiesz zarowke od przeciwmgielnego to problem minie | No tak minie ale ja chcę jeżdzić z żarówką a nie bez Jak odepnę wyłącznik to problem tez zniknie ja chcę to naprawić a nie ominąć usterke
Pawełos666 - 15 Lis 2009, 20:55
chodzi o to ze masz napiecie zawsze jakies tam na zarowce od przeciwmgielnego kiedy jest wylaczona, i teraz jak nie masz dobrej masy tak zeby to napiecie moglo sie udac do masy przez grube wlokno zarowki od przeciwmgielnego, to mzy ta mala we wlaczniku bo ma cienkie wlokno, kapujesz? jak nie masz masy na grubej i nie masz pomyslu na zmasowanie tej zarowki to sobie pociagnij kabel masujacy do tlumika i owin go wokol koncowki wydechu jak masz problemy z masa, albo ja wyjmij chociaz i zobaczysz ze problem minie
nexia145 - 15 Lis 2009, 21:08
Pawełos666 napisał/a: | albo ja wyjmij chociaz i zobaczysz ze problem minie | No Paweł wyjmowałem ją kilka razy,czyściłem wszystkie styki,papierem ściernym nawet,kabelek masowy tez .Dioda mruga i H..
Pawełos666 - 15 Lis 2009, 21:11
po wyjeciu zarowki przeciwmgielnej dioda miga dalej po wlaczaniu kierunka i wlaczniu stopu tak? jak tak to wyjmij zarowke od stopu i sprawdz co bedzie sie dzialo przy naciskaniu hamulca i wlaczaniu kierunku, jak dalej to samo to zarowke od kierunku wyjmij i dalej naciskaj stop i kierunek, trzeba sprawdzic ktory obwod to powoduje. jak dalej to samo, to odepnij cala lewa lampe.
kamil wolski - 15 Lis 2009, 21:20
A nie próbowałeś położyć nowej masy dla pakietu żarówek? U mnie działo się to samo i nowa masa pomogła.
Pawełos666 - 15 Lis 2009, 21:23
mowie mu zeby sobie dodatkowa mase zrobil - do koncowki wydechu przyspawal kawal kabla albo owinal do okola samochodu a koniec przylutowal do haka
nexia145 - 15 Lis 2009, 21:27
kamil wolski napisał/a: | A nie próbowałeś położyć nowej masy dla pakietu żarówek? | no tego nie próbowałem,sprawdzę to jutro Odkręciłem tylko od bagażnika i poczyściłem wsyćko
[ Dodano: Nie Lis 15, 2009 21:30 ]
Pawełos666 napisał/a: | mowie mu zeby sobie dodatkowa mase zrobil - do koncowki wydechu przyspawal kawal kabla | takie porady to na SWOIM forum dawaj,bez urazy Paweł
Pawełos666 - 15 Lis 2009, 21:35
a co mam napisac jak raz piszesz ze: "No Paweł wyjmowałem ją kilka razy,czyściłem wszystkie styki,papierem ściernym nawet,kabelek masowy tez .Dioda mruga i H.. " ?
Potem napisalem, to zrob sobie nowa mase, a Ty teraz, że tego jeszcze nie probowales, wiec dobrze Ci poradzilem (moze w smieszny sposob) - ale pusc sobie nowa mase. Poczytaj co pisalem i zrob to na bank problem minie, a przynajmniej ustalisz od czego to Ci sie robi. Posluchaj sie, a nie piszesz ze wszystkiego juz probowales, ale najwazniejszego zeby sprawdzic mase to juz piszesz "tego nie robilem"
kamil wolski - 15 Lis 2009, 21:40
Ja mam dwa kable masowe, i jeden i drugi z tego samego miejsca, w to samo miejsce, a jednak jeden nie styka, a nie jest zniszczony. Widocznie się utlenił albo coś, i tak też może być u Ciebie, wiec zrób to i prawdopodobnie jej minie, bo miałem to samo.
Pawełos666 - 15 Lis 2009, 21:43
najleszym rozwiazaniem bedzie jak kupisz ode mnie sprawdzony lewy wklad do lampy mk3
nexia145 - 15 Lis 2009, 21:45
Paweł wg mnie a nie jestem magikiem od elektryki,masa jest jedna na całą lampę a,że wszystko w lampie działa ok to i kabel jest ok Ale sprawdzę to jutro i zmienię ten kabelek
Pawełos666 - 15 Lis 2009, 21:51
...no tak ale nie wszedzie moze miec dobry styk i sie ladnie rozchodzic, zreszta masz swoje teorie , masa to moze i jest wystarczajaca ale dla napiec ~12V a nie tego napiecia ktore korzysta sobie z masy zarowki we wlaczniku powodujac jej zazenie, no ale coz wiesz lepiej, poza tym to twoje auto wiec pozostaje mi przytaknac
nexia145 - 15 Lis 2009, 21:59
Pawełos666 napisał/a: | no ale coz wiesz lepiej | nie piszę,że wiem lepiej tylko sprawdzę jutro i dam znać czy minęło czy nie
Pawełos666 - 15 Lis 2009, 22:00
spoko ale zacznij z tymi zarowkami bo to moze byc na jednej z zarowek a nie ogolnie od braku masy we wkladzie
|
|