Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - [MK2] Luz na kole

szczepan522 - 31 Paź 2009, 22:56
Temat postu: [MK2] Luz na kole
Witam zauważyłem że po ustawieniu zbieżności kół zaczęło mi huczeć w kole tak mnie dziś tknęło mnie i sprawdziłem czy mam jakieś luzy... myślałem że może się odkręciły śruby po wymianie kół ale nie śruby są dokręcone idealnie ale luz na kole jest :9: nie zdejmowałem koła... co może powodować tego typu objawy ? czy mogę na tym jeździć (przez jakiś czas) dodam że do tej pory jakieś 1/5 tygodnia jeździłem... co powoduje (może powodować) luzy na kole (przednim) ?
bidżej - 31 Paź 2009, 23:00

w którą stronę ten luz? albo na czym konkretnie?
MARIUSZ.B - 31 Paź 2009, 23:00

szczepan522 napisał/a:
co powoduje (może powodować) luzy na kole (przednim) ?

Łożysko do wymiany, uważaj żebyś koła nie zgubił :hihihi:

JoeMix - 31 Paź 2009, 23:01

Rozkręciło się łożysko na piaście (ta duża śruba na środku) - możesz dokręcić, ale to doraźna naprawa, po jakimś czasie luz wróci, wybadało by zrzucić koło, wykręcić piastę i zapakować nowe łożyska. Skręcić odpowiednim momentem. Jazda z luzem na kole może skutkować uszkodzeniem piasty lub zwrotnicy w najgorszym wypadku.
szczepan522 - 31 Paź 2009, 23:59

Koszt jednego łożyska oscyluje się w granicach 50zł. Rozumiem że najlepiej wymienić obydwa łożyska tak ? czyli 100zł, kurcze a ja wykurzałem moją fefi wczoraj 120 km/h nawet nie chcę myśleć co by się działo (stało) jakby mi koło odpadło...
MARIUSZ.B - 1 Lis 2009, 00:07

Jak drugie jest dobre (nie hałasuje) to go nie ruszaj.
szczepan522 - 1 Lis 2009, 00:14

yhy ok (ja już z zapasem podchodzę do tematu i jak się coś psuje z jednej strony to lepiej wymienić z drógiej za jednym razem :-P ) no to wymienię tylko jedno...
JoeMix - 1 Lis 2009, 09:34

Tak, na jednym kole są 2 łożyska, i musisz wymienić 2 jednocześnie. Jak pierwszy raz złapałeś luza to albo do dokręć,,, albo lepiej rozkręć i zobacz w jakim stanie,,, skręć poprawnie i pewien okres czasu wytrzyma,,, akurat ażeby odłożyć i kupić łożyska (będziesz miał pewność że kupisz dobre bo będziesz je już wcześniej widział)
Marek - 2 Lis 2009, 23:53

szczepan522 napisał/a:
Koszt jednego łożyska oscyluje się w granicach 50zł. Rozumiem że najlepiej wymienić obydwa łożyska tak ? czyli 100zł, kurcze a ja wykurzałem moją fefi wczoraj 120 km/h nawet nie chcę myśleć co by się działo (stało) jakby mi koło odpadło...

Koło nie odpadnie przez rozwalone łożyska ;) A na pewno nie przednie :P

JoeMix - 3 Lis 2009, 08:00

Skoro mu się luz zrobił istnieje szansa że zaczęło się odkręcać,,, znam przypadki że zawleczka zniknęła (może przerdzewiałą) spadł koszyczek i się zaczęło luzować... o jak się odkręci do końca to koło może odjechać :P
szczepan522 - 3 Lis 2009, 10:06

Oddałem samochodzik do mechanika dziś i dziś mi to zrobią co najśmieszniejsze okazało sie że mam luzy na obydwu kołach no oczywiście wymienią obydwa 2x2 łożyska + zimeringi + nowe nakrętki... Zastanawia mnie jedno jak do tego doszło skoro wszystko było ok a po ustawieniu zbieżności zaczął się taki cyrk ?
markos2101 - 8 Sie 2010, 22:29

mam pytanie w temacie - wymieniłem łożyska z przodu mk2, dokręciłem tak na oko nie za mocno, żeby luzu nie było i po jeździe sprawdzam czy są gorące i tu moje pytanie, bo są ciepłe jakby od piasty a nie wiem czy tak było bo nigdy nie sprawdzałem ;)
więc skoro jest obrót, jest tarcie to jest ciepło tak?

JoeMix - 8 Sie 2010, 22:32

markos2101 napisał/a:
dokręciłem tak na oko nie za mocno
Na oko to chłop w szpitalu umarł, śrubę piasty dokręca się odpowiednim momentem,,, 220Nm jak pamiętam,,,
Laskosz - 9 Sie 2010, 07:46

JoeMix napisał/a:
220Nm jak pamiętam,,,

Joe nie wyspałeś się? przecież w mk1/2 mamy stożkowe więc dobrze dokręcił, jakby dał na 220Nm to by sie mu ugotowały po 10km.

markos2101 - 9 Sie 2010, 09:20

Laskosz napisał/a:
220Nm jak pamiętam,,,

dobrze pamiętasz, tak jest napisane w książce, ale klucz dynamometryczny nie jest standardowym wyposażeniem polskiego gospodarstwa domowego :fox:

diodalodz - 10 Sie 2010, 11:55

niestety też potwierdzam że te łożyska przy 220 Nm umierają w moment niestety .