|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK5] pali tylne stopy jak najęta
bidżej - 31 Paź 2009, 15:25 Temat postu: [MK5] pali tylne stopy jak najęta Jak w temacie, MK5 przepala żarówki tylnych stopów praktycznie jedne po drugich. lamp wyglądają ok, bezpieczniki też...
Marcin - 31 Paź 2009, 16:49
inne żarówki żyją? sprawdź ładowanie, bo wiem że może być zabójcze...
bidżej - 31 Paź 2009, 16:51
wszystkie inne żarówki świecą w porządku, ładowanie postaram się sprawdzić jutro (chociaż żywotność innych żarówek wskazuje że nie ma tragedii )
[ Dodano: Sob Paź 31, 2009 17:05 ]
ładowanie jak drut, bez obciążenia równiutko 14.00V, pełne obciążenie 13.80V (praktycznie niewrażliwe na zmiany obrotów)
Marcin - 31 Paź 2009, 17:25
to nie mam pomysłów...
Pawełos666 - 31 Paź 2009, 18:18
bede upierdliwy i sie wlacze, zapytam konkretnie: jakie zarowki spalily sie pod rzad?jakie to byly firmy...? to moje pierwsze pytanie. drugie potem...
bidżej - 31 Paź 2009, 18:19
nie mam pojęcia, ale spaliła już trzeci komplet P21, jak pamiętam to każdy innej firmy :yyy:
Pawełos666 - 31 Paź 2009, 18:31
na moje oko slaba jakosc zarowek, mala tolerancja dla tych 12V (nie wytrzymuja tych 14V), wysluzone, stare, moja rada, zagnijcie blaszki w gniazdach i oczyscie porzadnie, kontakt szprejem też można, posprawdzajcie wszystkie styki w lampach i na wszystkich laczeniach, do tego glupi wlacznik stopu przy pedale i styki regulatoa i caly uklad ladowania czy wszystkie miejsca zlacz sa czyste (moze napiecie faluje), kupcie PHILIPS 12V PREMIUM P21/5W lub P21W, bo nie wiem jak tam jest stop rozwiazany czy razem ze swiatlami na jednej zarowce dwuwklonowej czy na pojedynczej i jesli sie spali to bedzie to zjawisko paranormalne...
bidżej - 31 Paź 2009, 18:48
żarówki są oddzielne dla pozycji i dla stopu. nie wiem czy to ma związek, ale nie działa też ogrzewanie tylnej szyby (przycisk działa, słychać cyknięcie przekaźnika ale szyba nie grzeje). jutro postaram się obejrzeć jeszcze raz wszystko przy tylnych lampach w dziennym świetle
Pawełos666 - 31 Paź 2009, 18:52
szybe na stykach sprawdzales miernikiem (omomierzem) i z przewodow woltomierzem, czy wogole napiecie na nia dochodzi? jutro to jest swieto
Puff - 31 Paź 2009, 22:40
1) Wartość napięcia jakie może podawać sprawny altek w szerokim zakresie temperatur to 13,5-14,8V (czasami się podaje węższy zakres dla nie całkiem zimnego/zagrzanego silnika - od 13,6 do 14,4), więc 13,8-14,0V się spokojnie w nim mieści.
2) Większość ludu mierzy tylko napięcie stałe. A kto powiedział, że do instalacji nie może się przedostawać napięcie zmienne, które przecież podbija całkowitą wartość napięcia w sieci? Sprawdzić napięcie na klemach, ale z miernikiem w pozycji AC - być może któraś z diod została przebita i po kablach faktycznie leci 15-16V ?
Moc wydzielana rośnie w kwadrat do przyrostu napięcia, więc żarówka zmuszona, by nagle wypromieniować 30W, może po prostu odmówić posłuszeństwa. Już nie mówiąc o tym, że żarówka jako taka jest odbiornikiem wybitnie nieliniowym i każdy wzrost napięcia ponad normę to ogromny wzrost obciążenia, które musi wytrzymać włókno wolframowe...
3) Z elektrycznego punktu widzenia grzanie szyby nie może mieć wpływu na funkcjonowanie żarówek. 24V nie uzyskasz choćbyś nie wiem jak kable spinał, a jeśli byś zasilał "stopy" z ogrzewania tylnej szyby, to płynąłby przez nie taki sam prąd jaki płynie przy normalnym zasilaniu.
ps. Pawełos666 - pragnę zauważyć, że nie każdy w tym kraju jest katolikiem/chrześcijaninem... a nawet jeśli by tak było, to Tobie nic do tego, co kto robi na swoim podwórku...
Pawełos666 - 31 Paź 2009, 22:51
spoko Ty możesz być nawet i żydem, mnie to nie interesuje, prawda? mala tolerancja zarowek, niech zastosuje oryginalne o pewnym wloknie te philips co pisalem sa dobre, nie przesadzajmy ludzieeeeeeeee
bidżej - 31 Paź 2009, 22:53
święto nie święto, jutro jest właściwie ostatni dzień, kiedy mam dostęp do tego samochodu - a nie dam własnej matce jeździć bez świateł przez najbliższy miesiąc.
pomierzę, popatrzę i dam znać
Puff - 31 Paź 2009, 23:04
Jakakolwiek żarówka powinna działać (chyba, że sprzedawca specjalnie ściąga żarówki z jakiejś manufaktury w Mali... ale wierzysz w to Pawle?).
Żeby nie być gołosłownym - dla porównania - do tej pory "poszły" u mnie dwie P21W (raz pozycyjna, raz stop - w sporym odstępie czasu) i dwie w5w od podświetlenia tablicy. Wsadzam żarówki za +/- złotówkę. Od ostatniej wymiany pozycji/stopu przejeździłem dobre kilka m-cy i do dziś działają...
Swoją drogą bidżej, - co mi przyszło teraz na myśl - żarówka "lubi" się zepsuć, jeśli się ją trzyma paluchami (nawet czystymi - grunt, że ją opalcujemy) i zostanie na niej choćby śladowa ilość tłuszczu, który wydziela ludzki organizm. Tenże powoduje degenerację szkła, skutkiem czego żarówka szybko żegna się z tym światem...
Pawełos666 - 31 Paź 2009, 23:04
Wierze, bo w robocie wkladalem z kambodży klientom i z bazarku, i palily sie jak cholera.
Parzych - 1 Lis 2009, 03:41
Pawełos666 napisał/a: | jutro to jest swieto | Konia tentego, dla swojego bezpieczeństwa można "pracować" i w Boże Narodzenie...
bidżej - 1 Lis 2009, 10:08
cokolwiek to znaczy, miernik pokazał 30.3VAC
póki co poczyściłem wszystkie masy w bagażniku i styki żarówek (chociaż wcale brudne nie były), założyłem żarówki co miałem pod ręką (jedna pamiętająca komunę - chyba polamp, druga w miarę nowa osram ) i narazie świeci. ciekawe co będzie po powrocie z dzisiejszych wyjazdów...
byłbym wdzięczny za podanie amperażu i miejsca bezpiecznika tylnych stopów...
Puff - 1 Lis 2009, 11:52
bidżej - nie wdając się w szczegóły - jeśli dobrze zmierzyłeś, a miernik nie jest uszkodzony, to masz regulator napięcia do wymiany na wczoraj. Wartość samego napięcia AC w sieci nie powinna przekroczyć kilkudziesięciu mV... Ty masz ponad sto razy więcej...
JoeMix - 1 Lis 2009, 21:26
Regulator napięcia? Może bardziej mostek w alternatorze.
Pawełos666 - 1 Lis 2009, 21:32
a VDC sie kupy trzyma?
Puff - 1 Lis 2009, 21:34
JoeMix - racja o jednym myślałem, a co innego napisałem... :/
Pawełos666 - 1 Lis 2009, 21:38
nieszkodzi, wiadomo że coś przepuszcza AC, regulator nie bo DC w normie bylo, a ten miernik ktorym robiony byl pomiar baterie mial dobre? pewny on? proponuje Ci sprawdzic jeszcze innym miernikiem Twoj samochod i sprawdzic nim jeszcze inna mk5
bidżej - 1 Lis 2009, 22:08
miernik wygląda w porządku, inne parametry mierzy dobrze w każdym razie wygląda, że alternator jest do zrobienia. przyjrzałem się innym żarówkom w tylnych lampach i wszystkie dostają chyba dość mocno po d...pie bo każda ma mocno wysmażony żarnik. cóż, dzięki za porady, dalej jakoś pchnę sprawę. póki co "świeży komplet" działa (po 50km)
|
|