Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK6] Wyciek p³ynu ch³odniczego z za¶lepek g³owicy

C80 - 22 Pa¼ 2009, 18:24
Temat postu: [MK6] Wyciek p³ynu ch³odniczego z za¶lepek g³owicy
Witam, mam ma³y problem. Podczas jazdy Fiest± z 2002 roku, silnik 1.4 Duratec zdarza³y siê momenty, ¿e silnik pracowa³ na trzech garach. Autem rzuca³o, rzêzi³ jak traktor URSUS. Przy przyspieszaniu to miga³a lampka silnika, to zapala³a siê na sta³e. Innym razem auto pracowa³o bez ¿adnych problemów.

Zaniepokojony zajecha³em do ASO Forda i okaza³o siê, ¿e jest uszkodzona cewka zap³onowa (koszt ASO - 589 z³) oraz skorodowane dwa kable wysokiego napiêcia (3 i 4 cylinder - 68 z³/szt.). Jako winowajcê wskazano "wyciek z g³owicy p³ynu ch³odz±cego z za¶lepek" który powodowa³ przebicia. Widzia³em to na w³asne oczy, bo g³owica chyba ma dwie za¶lepki i pojawi³a siê korozja (brunatny nalot) w okolicy jednej z nich oraz na 3 i 4 kablu wysokiego napiêcia.

Na pytanie o koszt zasugerowano, ¿e to kwota kilku tysiêcy. Prawdopodobnie oko³o nawet 5 tysiêcy bo przy okazji trzeba bêdzie wymieniæ rozrz±d.

Odnoszê wra¿enie, ¿e kto¶ chce mnie or¿n±æ.

Czy kto¶ z was wie w jaki sposób i jaki jest koszt rzetelnego i skutecznego usuniêcia usterki? S³ysza³em ¿e niektóre ASO potrafi± tak± ciemnotê wcisn±æ, podczas gdy usuniêcie usterki mo¿e byæ znacznie prostsze i o wiele tañsze.

Pozdrawiam

PS. Fiestê posiadam od wrze¶nia, wiêc pierwsza wizyta wypad³a w ASO.

JoeMix - 22 Pa¼ 2009, 21:00
Temat postu: Re: Wyciek p³ynu ch³odniczego z za¶lepek g³owicy
C80 napisa³/a:
(3 i 4 cylinder - 68 z³/szt.)
Przewody jak i ¶wiece wymienia siê zawsze w komplecie (wszystkie na raz)
C80 - 22 Pa¼ 2009, 21:04

Kable by³y wymienione bo by³y lekko zaro¶niête, pozosta³e dwa by³y w dobry stanie. ¦wiece nie by³y ruszane. Nie jestem mechanikiem, zak³adam ¿e ASO wie co robi przynajmniej w takich b³ahych sprawach.

Ale nie pyta³em o kable, tylko o sposób rozwi±zania problemu wycieku.

mechcom - 22 Pa¼ 2009, 21:06

C80 napisa³/a:
¿e ASO wie co robi przynajmniej w takich b³ahych sprawach.

oni to tylko zawsze udaja ze widz± :hahaha:

emm wymienic zaslepki na inne :fox:

diodalodz - 22 Pa¼ 2009, 23:49

zrób zdjêcia tych broków z których cieknie . je¶li s± w miarê na wierzchu to wymiana jest banalna a wiêkszo¶æ broków ma standardowy wymiar .
C80 - 23 Pa¼ 2009, 06:25

Trochê ciê¿ko wykonaæ zdjêcia, pokrywa jest z³o¿ona. Ja jestem atechniczny, nie chcê samodzielnie rozbieraæ czegokolwiek w silniku.

Ale wygl±da na to, ¿e mam racjê i wymiana g³owicy z rozrz±dem (a co za tym idzie tysi±ce do zap³aty) w tym przypadku jest zbêdna. Nieprawda¿?

JoeMix - 23 Pa¼ 2009, 08:12

Jak pisa³em kable wymienia siê kompletami, jak w aucie masz 4 to 4 na raz w zestawie,,, (to samo z ¶wiecami - jak padnie jedna to siê wymienia wszystkie 4) i tak ¿e wymienili ci 2 z 4 przewodów WN ju¿ kiepsko o nich ¶wiadczy - jest to wersja "oszczêdna" naprawy.
jurek - 9 Lut 2010, 17:01

Lepiej pó¼no ni¿ wcale.
Mo¿e przyda siê komu¶ ta informacja.
Te¿ mam durateca. Przypuszczam, ¿e na fordzie równie¿ nie ¶ci±gali pokryw z silnika. Wiêkszo¶æ, a mo¿e wszystkie za¶lepki p³ynu ch³odniczego widaæ po ¶ci±gniêciu filtra powietrza(przykrywa ca³± górê silnika)
Co do wycieku p³ynu to powiem, ¿e mój silnik jest m³odszy o 3 lata, a ¶lady wycieku czyli bia³y osad widnieje przy ka¿dej za¶lepce, a przy jednej by³a zaskorupia³a struga. Na pewno jest to wad± tych silników, ale jak widaæ z czasem same siê doszczelniaj±. Z tego co pamiêtam to nie ma technicznych mo¿liwo¶ci aby p³yn móg³ z tego kana³u dostaæ siê do oleju(chyba przez odkrêcon± ¶wiece zap³onow± lub ¼le przykrêcon± pokrywê zaworow± ). Owszem przebicie kabli tak bo, jest to przestrzeñ miedzy pokrywami w³a¶nie na ich umiejscowienie.
Pokryw zaworowych nie mia³em powodu odkrêcaæ, wiêc nie twierdzê, ¿e na pewno tam nie ma za¶lepek. lecz wstawienie ich w tym miejscu nie mia³oby sensu :)