Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK4] sprzęgło + biegi

grifen - 14 Paź 2009, 15:47
Temat postu: [MK4] sprzęgło + biegi
Witam!!
Szukałem rozwiązanie tematu pobierznie ale nic na szybko nie zlokalizowałem.

Do rzeczy.

Wczoraj miałem problem z wrzuceniu sprżegła a co za tym idzie biegu. Po naciskałem kilkakrotnie pedał sprzęgła i wszystko wróciło do normy.
Ale wieczorem jak chciałem jechać sytuacja się powtórzyła tylko że tym razem już nie udało się wrzucić żadnego biegu. Pedał sprzęgła działa o wiele luźniej ale wraca do pozycji wyjściowej.
Czy ktos miał coś podobnego ??

;-|

Pozdrawiam
Przemo

JoeMix - 14 Paź 2009, 15:58

Tak, generalnie trzeba sprawdzić SAMOREGULATOR na pedale. Szukaj.

Czy na postoju biegi wchodzą normalnie (na zgaszonym silniku). Trzeba zajrzeć pod maskę czy razem z tym jak się naciska pedał to przesuwa się łapa na skrzyni. Jakieś dźwięki? Trzaski, strzelanie?

Spróbuj starej sztuczki, naciśnij pedał a potem na naciśniętym zsuń nogę by pedał strzelił ostro do góry.

MARIUSZ.B - 14 Paź 2009, 16:01

Ale sprawa dotyczy chyba mk4.
JoeMix - 14 Paź 2009, 16:11

No może,,, więc w mk4 będzie już hydraulika,,, trzeba zacząć od sprawdzenia poziomu płynu hamulcowego w zbiorniczku bo jak pamiętam układ jest wspólny,,, i tyle jak pedał miękko chodzi to albo pompka albo wysprzęglik, albo szlag trafił sprzęgło,,, układ się sam odpowietrza jak pamiętam,,,
grifen - 14 Paź 2009, 20:17

No udało się zlokalizować usterkę (przynajmniej częściowo) zapowietrzony układ hydrauliczny. odpowietrzyłem i sprzęgło zaczęło działać. Przejchałem kilka kułek i jest ok. Niestety nie znalazłem wycieku więc sukces jest połowiczny. Zobaczymy co przyniosą następne dni.

Dzięki za podpowiedzi. :brawo:

Przemo

diodalodz - 15 Paź 2009, 23:20

jak wsadzisz głowę pod deskę to za pedałem sprzęgła jest pompa (zazwyczaj ma biały tłoczek) jak nie będzie tam nigdzie mokra to znaczy że leci z wysprzęglika . plamy zostawia dopiero przed śmiercią . Chyba że nie ubywa płynu a mimo to nie ma sprzęgła to znaczy że przepuszcza pompa na tłoczku .