|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Car Audio i CB - Ktore glosniczki wybrac?
portier - 6 Paź 2009, 16:46 Temat postu: Ktore glosniczki wybrac? do wydania mam 100zl + ew. przesylka;]
6x9
1. http://allegro.pl/item751...elipsy_6x9.html
kumpel ma je w samochodzie i graja bardzo ladnie ;]
2. http://allegro.pl/item757..._alien_694.html
3. http://allegro.pl/item759...hi_fi_w_wa.html
Telewizor LG robi dobre, a glosniki:D?
4. http://allegro.pl/item752..._fakt_odss.html
kenwood ale szerokopasmowy, a chcialbym jakis tam bass no i wyzsze tony tez slyszec jakos w miare...
20cm
1. http://allegro.pl/item758...power_gwar.html
chyba najbardziej sklanialbym sie do tych glosniczkow...
co byscie kupili na moim miejscu? niestety wiecej kasy nie mam i miec nie bede a chcialbym aby cos tam gralo z tylu.
z przodu zamontowalem boschmany 4x6 (przykrecone do tego plastiku z koszyczkiem w drzwiach, spasowaly idealnie;] i graja - to mi wystarczy, ale niestety glosny stary dieselek i przy 130-140 z tylu nie slychac muzyki;p
dzieki za rady:)
Puff - 6 Paź 2009, 19:21
Jeśli chcesz, żeby po prostu grało i nie oczekujesz nie wiadomo jakich cudów, to nie niszcz półki, tylko kup "koszyczki" i 13-tki z Fiesty - zamontujesz to w oryginalne miejsca, półki nie zepsujesz, a grać będzie Sam mam tak zrobione i jadący z tyłu nie mogą narzekać.
Szymonnn - 6 Paź 2009, 19:33
Ja bym kupił te Blaupunkty 20cm bo z nich napewno będzie głośny,czysty i przede wszystkim głęboki dźwięk...No ale to spore obciążenie dla tylnej półki i mogą być lekkie problemy z montażem...ale wszystko jest do zrobienia...Jeśli elipsy to stawiałbym na Peyinga 3-drożne też bardzo dobre głośniki i tutej nie płaci się za renomowaną, najpopularniejszą i legendarną markę jak w przypadku Kenwooda czy Magnata bo to jeszcze stosunkowo mniej sławna firma...
BerciQ - 11 Lis 2009, 12:31
szczerze powiedziawszy, daj sobie spokój z głośnikami super mega wypaśnymi "czterodrożnymi". To jest pic na wode. Miałem kiedyś takie Blaupunkty jak twoje ostatnie, ale jako elipsy 6' x 9' (chyba). Grały bardzo ładnym mocnym i głębokim basem. Ale w jednym głośniku padł bas i przy reklamowaniu oddali kase bo już nie było takiego sprzętu. Teraz mam Alpiny i też grają bardzo ładnie, ale to ten sam rozmiar.
Magnaty miałem kiedyś, ale znowu jako te małe jajuszka (4"x6" ??) wg mnie grały średnio. Chyba, że to wina rozmiaru.
Jak nie masz więcej niż 100-120 zł, to poszukaj lepszych ale takich małych głośników w miejsce fabryczne, tak jak pisze Pufcio. Taki moje zdanie.
Słyszałem też że generalnie ta firma Peying gra bardzo ładnie, ale nie miałem okazji ich słyszeć :(
pavciio - 11 Lis 2009, 12:43
Pufcio, przybliż mi bardziej pojęcie "koszyczka" zależy mi na tym żeby nie niszczyć tylnej półki i zamontować coś w miarę przyzwoitego w oryginalne miejsca
Puff - 11 Lis 2009, 14:50
pavciio - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=798714810
pavciio - 11 Lis 2009, 15:14
cool czyli kupuje takie cudo + jakiś głośniczek 13cm i montuje w oryginalne miejsce... to chyba czas będzie się za to zabrać
BerciQ - 11 Lis 2009, 15:42
o kurka, nie wiedzialem, że takie coś istnieje...a ja wywierciłem dziury w drzwiach
mechcom - 11 Lis 2009, 15:44
BerciQ napisał/a: | o kurka, nie wiedzialem, że takie coś istnieje...a ja wywierciłem dziury w drzwiach |
i co sie stało ze wywierciłes kilka dziur w dzwiach
pavciio - 11 Lis 2009, 15:53
w sumie nic się nie stało... ale chyba lepiej miec założony głośniczek w takim koszyczku??
Puff - 11 Lis 2009, 16:15
pavciio - pasują 130-135mm, czasami trzeba trochę przyciąć ramkę koszyka, ale to detal. Problemem natomiast jest założenie tego ustrojstwa. Najlepiej zdemontować półkę i cały ten plastik. Montaż na ślepo może zająć pół dnia, także radzę zdemontować te boczki i montować "po ludzku"
BerciQ - 11 Lis 2009, 16:20
mechcom napisał/a: |
i co sie stało ze wywierciłes kilka dziur w dzwiach |
odpowiedź miała być bardziej żartem niż serio
Nesor - 11 Lis 2009, 16:39
Ja kiedyś tez miałem w połke montować ale znalazłem te dystansiki i jest ok , a co do montażu to nie zajmuje 1/2 dnia ja to w 15 min założyłem bez żadnego zdejmowania i rozkręcania el., samochodu...
Puff - 11 Lis 2009, 16:45
Nesor - montowałem to na krótkie śruby o płaskim czubku, dużym skoku i średnicy ok. 5mm, żeby weszło w oryginalne miejsca i nie przebiło mi plastików od dołu. Jak próbowałem tam dojść bez rozkręcania, to babrałem się godzinę i nic nie zdziałałem :/
Po rozkręceniu samo przymocowanie plastiku i samego głośnika zajęło może 2 minuty
Nesor - 12 Lis 2009, 05:27
ja równiez o śrubach z płaskim czubkiem, tyle ze robiłem to na tzw. czuja i krótkim śrobokretem i sie mi udało ...
mateusz999 - 13 Lis 2009, 18:29
Te wszystkie wymienione głośniki to byle co jak chcesz aby grało i było wyraźnie to kup magnaty jak chcesz aby waliło basem kup okrągłe 16cm Boschmann 600 jak za tą cene są bardzo dobre a jak chcesz mieć dobry sprzęt za trochę więcej to najlepsze jajka jakie znam w normalnych cenach to hertz dcx 690 one i grają mega głośno to zarazem mają super czysty dzwięk
ps. koszyczek z plastiku to porażka lepiej okleić drzwi do okoła głośnika matą bitumiczną i na to przykręcić sklejke już dostosowaną pod głośnik. Wtedy nie ma żadnych trzasków ani szumów
BerciQ - 13 Lis 2009, 19:01
ona ma 100-120zł...a ty mu głośniki po 200 zł oferujesz, albo więcej.
mateusz999 napisał/a: | okrągłe 16cm |
bez przerabiania chociażby tapicerki nie włoży 160mm
mateusz999 napisał/a: |
ps. koszyczek z plastiku to porażka lepiej okleić drzwi do okoła głośnika matą bitumiczną i na to przykręcić sklejke już dostosowaną pod głośnik. |
wygłuszenie drzwi mu nic nie da....poza zbędną robotą.....
a dlaczego? czytając cały wątek a nie wybiórczo, wiedziałbyś że on chce z tyłu w miejsce seryjne gdzie opiera się półka, bo nie chce półki dziurawić.
pavciio - 17 Lis 2009, 22:54
pytanie z innej beczki, te dystanse do których Pufcio rzucił linka to pasują też w przednie drzwi czy tam muszą być inne???
BerciQ - 17 Lis 2009, 23:01
pavciio, inne. Na tych co dał Pufcio, masz zaznaczone punkty montażowe. Musisz na pozostałych aukcjach poszukać takich do drzwi przednich, albo wywiercić dziurki w drzwiach i zamocować głośniki na blachowkręty. Możesz też kupić śrubki samowiercące do blachy i na nich zamontować głośnik.
Puff - 17 Lis 2009, 23:03
Na przód to z tego taki dystans jak z koziej dupy rajzentasza (znaczy: nie ma sensu).
Fabrycznie z przodu są takie "koszykopodobne" cosie, ale jak chcesz włożyć coś większego niż standard, to musisz je zdemontować i dać coś takiego:
Ja mam dokładnie takie jak te z obrazka (tj. jeśli mowa o kształcie i rozmiarze wewnętrznym)
pavciio - 17 Lis 2009, 23:04
To chyba jednak znajdę inne dewastacja tej blachy to niby nic takiego ale mam nadzieję, że lepiej zrobię jak umieszczę głośniczki w tych plastikach...
EDIT:
http://allegro.pl/item817...0w_peiying.html
Ja wiem, że tanio i być może nie na wysokim poziomie, ale chciałbym sobie za małe pieniądze w miarę porządnie RMFu posłuchać w drodze do szkoły czy do pracy... Co powiecie? Może być w takim wypadku??
BerciQ - 17 Lis 2009, 23:07
Pufcio, ale w MK5 może są inne niż MK3. także mogą być inne dystanse, ale to moje domniemanie
Puff - 17 Lis 2009, 23:11
BerciQ napisał/a: | Pufcio, ale w MK5 może są inne niż MK3. także mogą być inne dystanse, ale to moje domniemanie |
Racja, racja. Się zagalopowałem... dobrze, żeś mnie poprawił
Kolega ma mk3, tam taki przód nie spasi, to tylko do mk4/5...
BerciQ - 17 Lis 2009, 23:15
Pufcio napisał/a: | BerciQ napisał/a: | Pufcio, ale w MK5 może są inne niż MK3. także mogą być inne dystanse, ale to moje domniemanie |
Racja, racja. Się zagalopowałem... dobrze, żeś mnie poprawił
Kolega ma mk3, tam taki przód nie spasi, to tylko do mk4/5... |
no właśnie, taka gafa glab
pavciio - 17 Lis 2009, 23:22
Ale u mnie też są takie plastikowe ramki... właśnie byłem rzucić okiem... tylko poprzedni właściciel przykręcił do nich jakieś mniejsze głośniki, połamał jedną ramkę i to wszystko ze sobą teraz tak średnio pasuje...
Powtórzę jeszcze pytanie co do głośników...
http://allegro.pl/item817...0w_peiying.html
Da radę? We wszystkie cztery oryginalne miejsca chciałbym coś w tym stylu wrzucić... Chciałbym sobie za małe pieniądze wrzucić coś w miarę przyzwoitego żeby sobie rmfu posłuchać w drodze do szkoły lub pracy...
portier - 17 Lis 2009, 23:24
pavciio a moze te?
http://www.mixelectronics...neer-ts-1356-ii
kupilem, graja i to naprawde elegancko!
mozesz zamowic z w Oławie;] masz tam 25km wiec paliwo wyniosloby Cie mniej niz wysylka tych peiyingow:)
serio polecem te pioneerki.
a, ze nie mialem okazji posluchac peiyingow to na ich temat sie nie wypowiadam:)
BerciQ - 17 Lis 2009, 23:35
ja słuchałem pionierków, ale inny model i powiem, że jeśli chodzi o bas to był kiepski. Nie mówie tu o jakimś hardciriwym basiorze, ale o przyjemnym basie.
Peyingów nie słuchałem, ale słyszałem, że mają bardzo ładny dźwięk.
pavciio, jak chcesz Ry My Fy My to cokolwiek może byc
ja mam u siebie Italdesign i grają naprawdę ładnie, tylko że mam w systemie odseparowanym.
portier - 17 Lis 2009, 23:53
no ale te pioneery nie maja niskotonowego glosnika tylko srednio i wysoko.
byc moze te ktore sluchales rowniez nie mialy niskotonowego..
poza tym jakiego basu mozna oczekiwac po 13cm glosnikach tym bardziej za mniej niz 40zl?
pavciio - 18 Lis 2009, 00:00
ja mam 25km do Oławy??? Nie ja mam jakieś 150km do Oławy mieszkam w Śremie ale w Wielkopolsce... Mógłbym je odebrać w Środzie Wlkp. mam blisko jakieś 30km... Chyba się zastanowię, chociaż nie wiem czy to że firma jest lepsza powoduje że te głośniki będą lepsze
portier - 18 Lis 2009, 00:01
pavciio, sorki nie wiem czemu myslalem ze jestes z wrocka:D
|
|