Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK6] Eac Fail

toffic - 30 Wrz 2009, 21:21
Temat postu: [MK6] Eac Fail
Witam. Znalazłem jeden temat o Eac fail ale raczej nie miał on nic wspólnego z moim problemem. Mianowicie czasami jak samochód postoi przez noc to rano kiedy chce odpalic pojawia mi się owy komunikat i silnik wydaje dziwne dzwieki ( jak diesel z lat 80-tych). W lato nie tak często ale od kiedy robi się coraz zimniej i wilgotniej to jest tak coraz częściej. A jak auto postoi przez noc w garażu to już zawsze sie tak dzieje. Wiem co oznacza ten komunikat ale nie wiem czemu się pojawia. Wymieniałem filtr pyłkowy i musiałem odkręcić pedał gazu ale nie przekładałem kabli ani nic. czy to że nie działa mi włącznik od podnoszenia szyby i nie mam jednej żarówki przy tablicy z tyłu to ma cos wspólnego? czy jak go pogłącze pod komputer to dowiem sie od czego to jest?dodam że jak przejade kawałek to problem znika.bym był wdzieczny za odpowiedź.pozdro.
crom - 8 Paź 2009, 11:13
Temat postu: EAC FILE
Witam
Również spotkałem się z tym problemem tzn komunikatem, ale w sytuacji np jazdy na wysokich obrotach, a następnie puszczeniu pedału gazu i wcisnięciu sprzęgła i hamulca - auto przechodzi w tryb awaryjny i dopiero po wyłączeniu i odczekaniu około minuty jest OK.
Przyczyna do końca nie odkryta (auto stoi i czeka na blachy a jak pracują urzędy wszyscy wiemy), ale było juz pod komputrerem i oprócz błedów związanych z tym komunikatem nic nie wykazało. Natomiast mechas proponował wymienić filtr paliwa, bo być może jakieś zanieczyszczenie powoduje spadek ciśnienia na pompie i w efekcie na wtryskach.
No i podczas wymiany filtra paliwa ZONK - jeden z przewodów paliwowych był luźny - sądzę że powodowało to spadek cisnienia bo zaciągało powietrze. Filer wymieniony, przewody zamocowane, pali na dotyk. Co wyjdzie na jeździe testowej - będę wiedział jak będę mógł ruszyć się poza parking
No i wiadomość dla posiadaczy klekotów - jest promocja w http://www.ford-esklep.pl/index.php?cat_id=1116 na filtry paliwa :)

[ Dodano: Sob Lis 07, 2009 23:06 ]
No i wyszło szydło z worka. Przewody paliwowe może i były luźne, ale nic nie pomogło.
Ale wreszcie trafiłem na kumatego machanika: W przewodzie paliwowym była dziurka, a działało to tak że paliwa nie puszczało na zewnątrz, ale powietrze zasysało. Przewód wymieniony, pali idelanie, błędów nie stwierdzono, i jakiej mocy Fiestka dostała.

No i tu pojawia się problem innego rodzaju - chyba pod pedał gazu zamontuję grubą sprężynę, bo moja żonka mocno przegina z kozacką jazdą, a wprawy jeszcze nie zdobyła odpowiedniej :hahaha:
:hahaha: :hahaha:

No i lipa - znowu komunikat HGW o co chodzi :głowąwmur: :głowąwmur: :głowąwmur: