Forum FiestaKlubPolska -

Tuning mechaniczny - Mk4 Courier "wczasowóz"

matysss123 - 21 Wrz 2009, 14:50
Temat postu: Mk4 Courier "wczasowóz"
Witam serdecznie wszystkich fanów forda

Sprawa ma sie następująco: wraz z dziewczyną bardzo lubimy podrożować w wolnym czasie, ale po przejezdzeniu 6tys kilometrow na motorze w tym sezoniu stwierdzilismy ze to nie to,caly czas trzeba targac namiot i ciuchy ewentualnie szukac domku co i tak nie rozwiązuje problemu transportu bagazu,

Wpadliśmy na pomysł ze na przyszly sezon zbudujemy "wczasowóz" jako ze pierwszym autem byla fiesta mk3(niestety silnik kopnal w kalendarz pod francuska granica podczas mojego pobytu w pracy nie dalo rady jej przytargac spowrotem,miala przejechane 350tys,biale lampy i pare pitol sprzedalem na tym forum)

Wybor padl na fieste mk4 courier 1.8d,z tylu wstawimy jakis materac,a moja dziewczyna zajmie sie "wykonczeniem wnętrza" jakis material na sufit i sciany,pare lampek mala szafeczka

Mnie jednak bardziej interesuje kwestia techniczna:

Jak z awaryjnoscia tych silnikow?

Jak obnizyc przednie zawieszenie?krótsze amory?jesli tak to jakie?

Czy sa sprezyny sportowe do tego modelu bo jakos nie widzialem

Czy da sie obnizyc tyl?

Wszystkie elementy z przedniej czasci pasuja z normalnej fiesty?

Z góry dzieki za wszystkie odpowiedzi,jak cos mi sie przypomni bede pisal:)
pzdr

DziDzia - 21 Wrz 2009, 15:10

Bardzo ciekawy pomysł, taki "wczasowóz" :ok:
Z dieslem nie miałem kontaktu, więc nie powiem nic, ale po co chcesz go obniżać :?:

pozdro :!:

Marcin - 21 Wrz 2009, 15:12

matysss123 napisał/a:
Jak obnizyc przednie zawieszenie?krótsze amory?jesli tak to jakie?

Czy sa sprezyny sportowe do tego modelu bo jakos nie widzialem

są sprężyny obniżające, ale jest ich dość mało, z przodu na pewno ze zwykłej będą pasowały, tył nie wiem czy jest taki sam.

Fordon - 21 Wrz 2009, 15:35

Przod obnizasz na amortyzatorze przy czym zostawiasz seryjna sprezyne, bo 1.8D jest tak ciezki ze nawet uturbiony zetec nie wazy tyle co klekot.
Awaryjnosc to jak z MK3 i jest caly opis co tam pada i na co zwracac uwage...
Front auta pasuje od cywilnej MK4.
Nie polecam z fiesty bezyniaka osadzac tam sprzezyn.
Tyl ma belke skretna i to niema nic wspolnego z cywilna fiesta, a pomysl obnizania tylu odstawil bym na boczny tor dopuki nie wyposazysz auta w pelni, zobaczysz jak przysiadzie :)
Ta fiesta courier ma szyby z tylu czy jest w pelni zabudowana bo juz przeszklonego couriera widzialem.

Marcinowaty - 21 Wrz 2009, 17:30

Pomyśl na podwyższeniem dachu budy albo nad bagażnikiem nad kabiną kierowcy. W końcu auto ma byc do turystyki.
matysss123 - 21 Wrz 2009, 18:29

Chce wersje jedynie z okienkami w tylnych drzwiach,o obnizaniu juz czytalem ze tylko amortyzator sportowy+springi seria ktos cos pisal ze mozna dodac stabilizator z xr2i ale nie wiem czy do tego modelu podejdzie,obnizyc chce aby poprawic wizerunek i komfort prowadzenia+jakies szerokie stalowki.Autko zakupie w okresie zimowym aby móc juz cos pokombinowac i na lato cieszyc sie wczasowozem :luzik:

Czy moze optymalniejsza wersja bedzie benzyna?1.1 albo 1.3?z tym klekotem mialem do czynienia w swojej fiescie i nie moglem narzekac(oprocz fantastycznego mlotek dzwieku silnika) spalanie w granicach 5-6l,proste naprawy i multum czesci
Wymiencie co jest za a co przeciw tym silnikom

ps
dzieki za mile przyjecie projektu :)

Fordon - 21 Wrz 2009, 18:41

Mozna ale w 3/4 przypadkow courier ma stabilizator i to grubszy niz seria oraz uklad hamulcowy jak XR2i i to obojetnie czy to mk3 czy mk4...
W courierze byly jeszcze 1.3i oraz 1.3 Endura, wiecej opcji z tego co pamietam nie bylo...
Silniki masz opisnae w dziale mechaniki a tytul tematu to kupujemy fieste MK3... Wystarczy troche poszukac i tam masz cale zestawienie silnikow oraz za i przeciw...

matysss123 - 22 Wrz 2009, 14:55

Poczytalem i raczej kupimy dieselka :)

Fordon dzieki za odpowiedzi ale wyposazenie autka nie bedzie wazyc 300kg wiec autko nie usiadzie pozadnie :-P

Czytalem na forach cytryn i peugeotow ze mozna obnizac tyl na belce skretnej poprzez przestawienie drążków,czy w courierze jest to mozliwe?

Aha i jakie amortyzatory na przod bys proponowal?

hubi_2006 - 22 Wrz 2009, 18:08

matysss123 napisał/a:
Chce wersje jedynie z okienkami w tylnych drzwiach
Widziałem już na Allegro nie raz couriera przeszklonego całkiem i pamiętam że miały przeważnie już lepsze wyposażenie... z takim zabudowanym to może być słabo. Chyba że będziesz sam dodawał el. szybki i inne. Takie gadżety w aucie wakacyjnym mogą się przydać, a już klimatyzacja z całą pewnością. Jak tylko go kupisz to koniecznie załóż temat bo czuje, że będzie on często postowany :-)
Marcinowaty napisał/a:
Pomyśl na podwyższeniem dachu budy albo nad bagażnikiem nad kabiną kierowcy.
bagażnik na hak będzie efektywniejszy. Z mojej strony mogę tylko dodać jeszcze: na materiały "miękkie" do wnętrza warto użyć koców filcowych lub koców do tub/kolumn głośnikowych. Pełno tego na Allegro i łatwo to utrzymać w czystości. Pozdrawiam :ok: i sorry za ewentualne OT :-)
LOY - 23 Wrz 2009, 08:14

cos sie tak uparł na to obnizanie .auto na wczasy a nie na wyscigi ..wiec komfort sie przyda ..diesel -wiec popierdzielac i tak nie bedziesz a obnizysz i straisz zdolnosc poruszania sie po niutwardzonych drogach ..a skoro wczasowóz to chyba warto czasem zjechac z gównej drogi i przenocowac n.p na lesnej polanie :fox:
załóz ciut szersze ,dobre opony (185/55/14) felgi z niskim et (albo dystanse) i juz wyraznie poprawisz prowadzenie

chudy - 23 Wrz 2009, 17:55

ja bym sie zastanowil czy oby nie podwyzszyc ciut zawieszenia bo poprzednik jak zawsze dobrze mowi skoro wczasy to nie na asfalcie :D pomyslal bym tez nad webastem, moze sie przydac w chlodniejsze nocki
hubi_2006 - 23 Wrz 2009, 20:28

chudy napisał/a:
ja bym sie zastanowil czy oby nie podwyzszyc ciut zawieszenia bo poprzednik jak zawsze dobrze mowi skoro wczasy to nie na asfalcie :D pomyslal bym tez nad webastem, moze sie przydac w chlodniejsze nocki
Racja :yes: wakacje nad jeziorem przy lesie :-) nie zawsze dojedziesz tam po asfalcie. Webasto też dobry pomysł. Dobrym rozwiązaniem jest także okno w czołowej ścianie tej dużej budy. Czemu? Bo łóżko powinno być na podwyższeniu by uzyskać schowki pod nim. Rano się budzisz i masz widoczek przez owe okno... widok ładniejszy bądź brzydszy :hihihi:
matysss123 - 24 Wrz 2009, 03:18

Dobry wieczór

Gleba to już kwestia wychowania :twisted: ,pierwsze autko,fiesta,stalo na -60mm przod i -40tyl juz takie z niemiec przyjechało. Samochod rodzicow,omega z kompletna zawiecha steinmetza -40,oraz chwilowo starsi mieli merca w124 tez na glebie wiec tak sie przyzwyczailem :-P ale chyba odpuszcze i założe tylko dystanse i jakies szersze,ladne fele. Co to jest webasto?jakas grzałka która załącza się sama? o łóżku myślałem w inny sposób,materac na szerokosci 3/4 paki a z drugiej strony jakas blaszana szafeczka i półki na górze a nie pod łóżkiem :) na pake jakis cieply dywanik,sciany w zebre i sufit w owczą skóre z długim włosem ;D juz sie nie moge doczekac aż kupię to auto :hihihi:

chudy - 24 Wrz 2009, 23:10

Webasto-ogrzewanie postojowe, silnik nie chodzi a i tak ciepelko leci czyli taka grzalka z nadmuchem cieplego powietrza jak bedzie ropniak to oczywiscie wyjdzie taniej, kumpel z roboty ma webasto w mondku mkIII i mowi ze baja sprawa ustawia sobie na 15 min przed wyjazdem, wsiada do auta i nie dosc ze ciepelko to nie trzeba szyb skrobac :D jak chcesz to moge zalatwic po kosztach od tatry 815 albo 148 tylko musisz wtedy z szafki zrezygnowac :-)
Marcinowaty - 25 Wrz 2009, 11:16

chudy napisał/a:
czyli taka grzalka z nadmuchem cieplego powietrza

No, nie..
http://www.abs.org.pl/truck/index.php?aid=54
http://www.autoklimatyzac...page=ogrzewanie

chudy - 29 Wrz 2009, 09:47

przeciez nie chodzilo mi o grzalke do gotowania wody :-) ale dobrze ze podales linki komus sie pewnie przydadza :)
Allmag - 16 Paź 2009, 17:57

Siemasz
Napisz jak tam do przodu jesteś bo ciekaw jestem co tam z tego się urodzi ;)

chudy - 18 Lis 2009, 20:39

to temat cos stanal ... jak tam postepy przy budowie campera ???
matysss123 - 10 Gru 2009, 17:52

Temat stanął ale na wiosne ruszy,tylko mój motor sprzedam a jeszcze bym chcial nim polatac wiec mysle ze od maja rusze z wczasowozem ;D
chudy - 18 Gru 2009, 00:20

no to czekamy z niecierpliwoscia ... :D pamietaj o fotkach