Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK3] Świece zapłonowe z podkładką i bez.

stachst - 20 Wrz 2009, 08:09
Temat postu: [MK3] Świece zapłonowe z podkładką i bez.
Mam Fiestę z silnikiem 1.1 z 1995 roku.
Wymieniałem w niej świece. Wcześniej były bez podkładki.
Teraz kupiłem świece z podkładkami, zamienniki Tutela. Tak właściwie to chciałem mieć świece z podkładkami, bo nie mam zaufania do stożkowego uszczelnienia.
Samochód zapala i silnik pracuje dobrze na tych nowych świecach z podkładkami, ale czy gniazdko czasami nie jest dostosowane do świec bez podkładek?
Czy jeśli wcześniej były świece bez podkładek, to można stosować w to gniazdko wersję świec z podkładkami?

JoeMix - 20 Wrz 2009, 08:31

W starych fiestach można, świece z podkładkami mają jedną zasadniczą wadę - po wkręceniu podkładka się gniecie i uszczelnia,,, ale działa to dobrze przy pierwszym razie tylko :( po wykręceniu i ponownym wkręceniu często nie jest już dobrze uszczelnione.
stachst - 20 Wrz 2009, 10:18

JoeMix napisał/a:
W starych fiestach można, świece z podkładkami mają jedną zasadniczą wadę - po wkręceniu podkładka się gniecie i uszczelnia,,, ale działa to dobrze przy pierwszym razie tylko :( po wykręceniu i ponownym wkręceniu często nie jest już dobrze uszczelnione.

Tak też myślałem. <oki>
Przy świecach w wersji bez podkładek, jak mi się przypadkiem wylał olej przy gwincie do świecy, to szły bąbelki przy włączonym silniku. Świece były dokręcone na maksa.
Wolę jednak wersje świec z podkładkami. Jakoś mi się zdaje, że podkładka lepiej uszczelni.

jackrzec - 20 Wrz 2009, 15:59

stachst napisał/a:
Wolę jednak wersje świec z podkładkami. Jakoś mi się zdaje, że podkładka lepiej uszczelni.
Ajj tam. Wyczyść dobrze gniazda żeby żadnego syfu nie było i stożek musi dobrze uszczelniać. Chyba że przez podkładki ktoś spi..ł gniazda.
diodalodz - 20 Wrz 2009, 18:48

dokladnie powinna być wersja bez podkładki . Stożek to najlepszy system uszczelniania jaki wymyślono , na tej zasadzie działaja też zawory więc nie rozumiem obaw . podkładka to lipa i stosuje się je głównie do alu głowic .
Marcinowaty - 20 Wrz 2009, 21:05

Ja mam pełne zaufanie do stożka, nic nie bombluje, itp.
jackrzec - 21 Wrz 2009, 19:40

Marcinowaty napisał/a:
Ja mam pełne zaufanie do stożka, nic nie bombluje, itp.
Bo tak powinno być!