Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK5] Slaby reczny po wymianie szczek

ptrrr - 19 Wrz 2009, 17:59
Temat postu: [MK5] Slaby reczny po wymianie szczek
Witam,

Wymienilem szczeki hamulcowe, zalozylem nowe regulatory i niestety stracilem hamulec reczny ;-( linka jest bardzo luzna i bardzo lekko hamuje kola. Regulacja linki niewiele dala zreszta wydaje mi sie to bez sensu bo przed wymiana szczek reczny byl jak zyleta. co zrobilem nie tak ??

sledzio - 19 Wrz 2009, 18:05

obydwa koła słabo hamują czy może jedno i drugie inaczej łapie ?
ptrrr - 19 Wrz 2009, 18:51

sledzio napisał/a:
obydwa koła słabo hamują czy może jedno i drugie inaczej łapie ?

obydwa koła słabo, tak jakby samoregulator nie dosuwal szczek <???>

Marcin - 19 Wrz 2009, 19:17

samoregulatory na zero, czyli żeby szczęki nie były rozpierane, regulacja ręcznego na luźno, składasz wszystko, wsiadasz i kilkanaście razy hamujesz nożnym, tak żeby samoregulator się zazębił i poprawnie rozparł szczęki, potem dopiero regulujesz napięcie linki przy dźwigni.

ogólnie hamulce z tyłu ciężko uzyskać :-P wiem po swoim padle...

szynszyl - 20 Wrz 2009, 11:55

musi założyć bębny na styk, tzn. bębny nakładasz na tak ustawione szczęki żeby prawie nie było luzu. trudne, ale skraca czas kombinacji i odzyskasz hamulec
ptrrr - 20 Wrz 2009, 16:50

szynszyl napisał/a:
musi założyć bębny na styk, tzn. bębny nakładasz na tak ustawione szczęki żeby prawie nie było luzu. trudne, ale skraca czas kombinacji i odzyskasz hamulec

Terotycznie od tego jest samoregulator...

szynszyl - 20 Wrz 2009, 19:31

ale nie nadrobi luzu wytoczonego bębna.

p.s. taki mądrala to ja też byłem, aż pojechałem do mechanika

Marcin - 20 Wrz 2009, 20:24

Wojtek jak bęben jest wyjechany ponad normę to i tak nie ustawisz szczęk na samoregulatorze, więc sprawny samoregulator zrobi to przy pierwszym naciśnięciu hamulca nożnego i szczęki zostaną w położeniu najbliższym bębnowi.
szynszyl - 20 Wrz 2009, 22:39

Marcin, SŁOŃCE TY MOJE,
a co myslisz, że ja nie kląłem jak zmieniałem szczęki? nowe regulatory i sprężynki i wogóle wszystko prócz bębnów. mechanior zrobił jak napisałem i jak ręką odjął wszelkie kłopoty

Marcin - 21 Wrz 2009, 08:59

Dobra Chuck nie bij :-P
Moje się same rozpierały i trzymały (co prawda nie są nowe, reszta elementów - nowe) a hamulce dalej średniawka i dałem sobie w końcu spokój, bo jest najlepiej odkąd mam padło.