Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK3] tylne światła a zapłon

sledzio - 19 Wrz 2009, 17:36
Temat postu: [MK3] tylne światła a zapłon
Czy w fieście mk3 od nowości jest tak, że po przekręceniu stacyjki na "zapłon" (tj. zapalają się kontrolki) automatycznie włączają się światła z tyłu (zwykłe, nie stop) ?

Wydaje mi się, że nie powinno tak być ( w końcu to niepotrzebny odbiornik energii), jednak chce się upewnić, jeżeli rzeczywiście mam coś źle podłączonego to czeka mnie rozebranie przełączników :)

polo1976 - 19 Wrz 2009, 18:23

Masz coś skopane. Po włączeniu zapłonu jeżeli nie masz włączonego żadnego odbiornika (światła , nadmuch itp) nic samo nie powinno się zapalić ani uruchomić (poza radiem jeżeli masz podłączone pod stacyjkę).
sledzio - 19 Wrz 2009, 18:40

hmm nadmuch mam na 1 ustawiony,ale z tego co pamietam to na wyłączonym też światła się palą.
bidżej - 19 Wrz 2009, 21:11

a zapalają się tylko tylne? :fox:
marian - 19 Wrz 2009, 21:53

a na pewno są wyłączone światła,może masz pozycyjne włączone :fox:
sledzio - 19 Wrz 2009, 23:57

bidżej napisał/a:
a zapalają się tylko tylne?

tylko i wyłącznie.
marian napisał/a:
a na pewno są wyłączone światła,może masz pozycyjne włączone

bez przesady :) czyli rzeczywiście mam coś nie tak, co nie dziwi bo auto ogólnie ma dziwne wyprowadzenia przewodów, przy montowaniu radia zauważyłem że we wnęce mam też wyprowadzone (dodatkowe!!!) kable od stopu i lewego migacza :)

scowl - 28 Wrz 2009, 22:40

sprawdź czy nie masz włożonych złych żarówek, powinny być 2 ogniwowe, wkładając 1 ogniwowe robisz małe spięcie, oczywiście mowa o tylnych, może Ci się uszkodzić zespolony