Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Problem z częścią związaną z obrotami - 1.1

scorpion1979 - 15 Wrz 2009, 20:40
Temat postu: [MK3] Problem z częścią związaną z obrotami - 1.1
witam serdecznie,
opisze problem jaki mi sie pojawil we fiescie 1,1 ,
a wiec zaczne od poczatku od jakiegoś czasu dziwnie silnik chodzil na niskich obrotach wiec zdjełem filtr powietrza i zobaczyłem ze część nie wiem jak sie nazywa i jakie ma zadania ( takie czerwone kólko z ruchomym języczkiem i kabelkami , chyba jest to część od silnika krokowego, ale nie jestem pewny, zaznaczyłem zoltym kolorem. Po zdjęciu części połączyłem kabelki na nowo polutowałem i zaizolowałem. Założyłem część spowrotem zracając uwage na ten ruchomy języczek który musi być tak założony zeby jak sie z drugiej strony otworzy przepustnice ( dodanie gazu na sucho) ,musi dzwignia przepustnicy od strony silnika krokowego zabierac ten jezyczek. Po założeniu mam następujacy objaw auto po odpaleniu wchodzi na wysokie obroty 4_5 tys. po czym po chwili schodzi na normalne obroty lub nawet za niskie . I tak za kazdym ponownym uruchomieniu silnika obojetnie czy silnik zimny czy cieply.
prosze o pomoc
z góry dzieki

Kod:
Proszę pamiętać o tagowaniu tematów.
- trzeci

Freeman - 15 Wrz 2009, 20:43

chyba o ccp ci chodzi. Poszukaj na forum sposobu jego czyszczenia
Qniu - 15 Wrz 2009, 20:44

Nie widzę tu żadnego obrazka, ale ta część o której mówisz to Czujnik Położenia Przepustnicy. Zrób reset kompa (opis znajdziesz na forum) i powinno pomóc. Po prostu komputerkowi zmieniły się warunki pracy i świruje. Oczywiście zakładam że wszystko dobrze polutowałeś :)
scorpion1979 - 15 Wrz 2009, 21:23

dzieki wszystki wlasnie rozwiazalem problem , odczepilem wtyczke od ccp i wezyk ktory idzie do filtra powietrza, w tym stanie odpalilem auto pochodzil ok. minuty , zgasilem zlozylem wszystko i teraz odpala normalnie
dzieki