Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK4] Uboga mieszanka, brak wskazań komputera, OCB?

ogs-fiesta - 11 Wrz 2009, 14:16
Temat postu: [MK4] Uboga mieszanka, brak wskazań komputera, OCB?
Mam nadzieję, że ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem i będzie w stanie mi pomóc.

Objawy:
- na zimnym silniku lekkie dymienie na niebiesko, ustaje po paru minutach - rozumiem, że olej i faktycznie trochę oleju bierze - jakiś 1L na 3000 km.
- jak się lekko rozgrzeje zaczyna gasnąć na wolnych obrotach - wymieniłem silnik krokowy - bez zmian
- jak się mocno rozgrzeje zaczyna się dławić na kilka sekund (gaz... i nic)

Sprawdzone:
- komputer uniwersalny - nic nie wskazuje
- komputer FORD - nic nie wskazuje

Powoli zaczyna brakować mi pomysłów - na razię myślę, że może to Sonda Lambda.
- jeżeli padła sonda lambda to ok - gaśnięcie byłoby wyjaśnione ale dławienie się już nie bardzo - przecież sąda nie podaje podczas przyspieszania?

Z góry dzięki za porady!

karolusms - 17 Wrz 2009, 19:48

1.3 endura.....dymienie przy starcie, i litra na 3 tys. to napewno uszczelniacze....silnik nie pracuje,olej scieka po zaworach i przy odpalaniu autko dymi jak stara MZtka badz syrenka :P , sprawdz kompresje i moze zmien olej ?? na polsyntetyk albo mineralny, i oco chodzi z tym ze sada nie podaje podczas przyspieszania ??? sprawdz filtry czy nie sa zapchane/zaolejone badz upaprane innym syfem.
ogs-fiesta - 17 Wrz 2009, 20:43

karolusms napisał/a:
1.3 endura.....dymienie przy starcie, i litra na 3 tys. to napewno uszczelniacze....silnik nie pracuje,olej scieka po zaworach i przy odpalaniu autko dymi jak stara MZtka badz syrenka :P , sprawdz kompresje i moze zmien olej ?? na polsyntetyk albo mineralny, i oco chodzi z tym ze sada nie podaje podczas przyspieszania ??? sprawdz filtry czy nie sa zapchane/zaolejone badz upaprane innym syfem.

Uszczelniacze byly robione pare miesiecy temu, kompresje jak mozna sprawdzic? Olej jest mineralny, zmieniany co rok (10 000 km). Filtry byly wymienione po zimie.

Dodajesz gazu a on sie zadlawia, nie przyspiesza - taki jest objaw na cieplym silniku.

diodalodz - 23 Wrz 2009, 01:49

umyj przepływkę , sprawdzili ci ile gram powietrza przelatuje na wolnych obrotach ?
ogs-fiesta - 24 Wrz 2009, 09:58

diodalodz, nie mam pojęcia czy sprawdzili, ale dowiem się. Czy do przepływki jestesm w stanie dostać się samemu bez kanału?
diodalodz - 24 Wrz 2009, 17:43

tak jest obok filtra powietrza przy lewej lampie .
ogs-fiesta - 31 Paź 2009, 11:43

Problem rozwiązany - wymiana padniętej sondy lambda.

Dzięki za wszystkie sugestie i pomoc :ok: <8>

P.S. Tutaj opisuje nowy problem z niebieskim dymem ;) --> http://www.fiestaklubpols...p=431694#431694