Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka silnika - Kontrolka - migająca kłódka

kaskasiaczek - 28 Sie 2009, 11:46
Temat postu: Kontrolka - migająca kłódka
mój tato kupił dla mojej siostry uszkodzonego Forda Fieste Senso, 2004 rok. :)
uszkodzona była przednia maska, zderzak, przednia szyba, pokrywa zaworów, ale okazało się też, że płyta w komputerze pękła. ;-|
trzeba było więc zainwestować w nowy komputer.
ok, przyszedł...
ale gdy tato go podłączył na konsoli zaczęła migać czerwona kłódka. <???>
co to może oznaczać, bardzo proszę o odpowiedź. :kaput: \
z góry dziękuję ludzie.

pP - 28 Sie 2009, 11:51

w życiu nie widziałem takiej kontrolki u siebie w mk6 ;/
Pawełos666 - 28 Sie 2009, 11:54

klodka od immo
kaskasiaczek - 28 Sie 2009, 11:58

hm.. to znaczy ja osobiście tej kontrolki nie widziałam.
ale siostra przybiegła w panice, żebym napisała na jakimś forum co oznacza migająca kłódka.

czyli najprawdopodobniej jest to kontrolka od immo?
czyli tak naprawdę nic związanego ze złym stanem nowego komputera.

pP - 28 Sie 2009, 11:59

kaskasiaczek napisał/a:
kontrolka od immo?

immobilajzer :yes:
ale żeby komputer rzucał się do tego? przecież immo jest przywiązane do stacyjki a nie kompa ? nieprawdaż

kaskasiaczek - 28 Sie 2009, 12:03

no właśnie tak się zastanawiałam co immo ma do komputera...
ale w każdym bądź razie wielkie dzięki za odpowiedzi. :))

smyr - 28 Sie 2009, 12:48

We fiestach mk6 sprzed face liftingu po zgaszeniu silnika mruga czerwona dioda od immobilizera i jest to zjawisko jak najbardziej normalne. W momencie przekręcenia kulczyka przed odpaleniem silnika dioda przestaje mrugać.
Pawełos666 - 28 Sie 2009, 13:09

czuwanie takie, dac se siana, pod siedzenie..., powinno pomoc ;)
ElGrey - 28 Sie 2009, 14:59

Mrugac powinno jak najbardziej, po przelaczeniu na zaplom nie mruga i odpala sie silnik, jak mruga dalej to silnik sie nie uruchamia i tyle na ten temat :greenpeace: :V:
JoeMix - 28 Sie 2009, 15:38

kaskasiaczek, no a jakieś info czy to auto jeździ czy jednak nie da się uruchomić,,, by trochę naświetliło sprawę,
kaskasiaczek - 28 Sie 2009, 16:09

to ja może dla rozjaśnienia sprawy dam zdjęcie. :D

ogólnie samochód nie jeździ, ponieważ był uszkodzony totalnie. jest w trakcie naprawy gdyż mój tato jest mechanikiem.
przy przekręcaniu kluczyka powinien się rozrusznik załączać [coś takiego tato mówił], a niestety się nie załącza, a z rozrusznikiem jest wszystko ok. no i ciągle miga ta kontrolka. bez względu czy kluczyk jest przekręcony czy nie.

JoeMix - 28 Sie 2009, 17:06

Nie działa bo komputer jest od innego samochodzik a reszta elektroniki od innego, dlatego świeci się kłódka i auto jest zablokowane. Niestety to nie są elementy typu plug'n'play (czyli nie wystarczy wyjąc z jednego i wsadzić do drugiego) - z tego co wiem
kaskasiaczek - 28 Sie 2009, 17:11

hm. z tym komputerem to było tak, że on był zgięty. tatko zawiózł go gdzieś tam do naprawy. naprawili niby no, ale mu powiedzieli, że komputer może nie działać i gdy rzeczywiście nie będzie działać to oni mu przyślą nowy. więc komputer jest chyba ciągle tak jakby ten sam.

czyli jedynym wyjściem jest kupić nowy komputer?

JoeMix - 28 Sie 2009, 17:16

Jak by nie patrzeć obecnie auto jest zablokowane przez elektronikę,,,
kaskasiaczek - 28 Sie 2009, 17:19

kupi się nowy komputer. a jak z nowym komputerem nie będzie działać, to wtedy pomyślimy. :devil:

tak a'propo, mój brat twierdzi iż jest to zakodowany immobilizer. czy jest to możliwe, że to to?

JoeMix - 31 Sie 2009, 09:20

kaskasiaczek napisał/a:
mój brat twierdzi iż jest to zakodowany immobilizer. czy jest to możliwe, że to to?
Bardzo możliwe, chodzi o to że generalnie najważniejszą elektronika w aucie jest razem zestrojona i identyfikuje się na wzajem, ma to zapobiec podmianie na inną (np. z wyłaczonymi zabezpieczeniami) i kradzieży auta. Nie wiem jak to jest konkretnie tam rozwiązane,,,
Piter - 1 Wrz 2009, 15:35

No to zagadka ode mnie bo znajoma również mnie pytała o tą kłódkę w mk6, tyle że ona się cały czas świeci a auto jeździ
bungee - 29 Wrz 2009, 09:20

U mnie tez tak miga, ale po odpaleniu przestaje:) No, ale jak mowicie, zeby sie nie przejmowac, to sie nie bede:)
Justycha - 25 Lut 2014, 19:23

Witam,
w moim przypadku kontrolka cały czas mruga, samochód nie odpala, czy to może być wina rozładowanego akumulatora?

Freeman - 25 Lut 2014, 19:38

Na pewno sprawa związana z immobilaiserem.