Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Problem ze spalaniem i sprzęgłem.

carlosek - 27 Sie 2009, 17:42
Temat postu: [MK3] Problem ze spalaniem i sprzęgłem.
Witam. Zaczne od tego ze posiadam od niedawna Forda Fiestę z 98 r. Ghia czyli full wypas. I mam takie pytanie ile takie autko powinno palic.? Dodam ze przyzwyczaiłem sie troszeczke do spalania mojej starszej Fiesty z 85 r. To moze dlatego nie moge sie teraz przyzwyczaic. Aktualnie fiesta pali około 10 L / 100 km w trybie mieszanym, przy włączaniu i wyłączaniu klimatyzacji ( tzn. nie jezdze non stop na klimie.) I jeszcze pytanie ile wzrośnie spalanie przy włączonej klimie non stop ? To byłby mój pierwszy problem.

A drógi jest troche bardziej skąplikowany tak sądze. Gdyż sprzęgło łapie strasznie na końcu. Jest to dośc nie wygodne. Dowiadywałem sie ze jest tu sprzęgło hydrauliczne i mam pytanie czy jest jakakolwiek możliwośc jego regulacji ?
Z góry dzięki za odp. :) pozdro :hihihi:

bukolek - 27 Sie 2009, 18:23

1. 10 l to troche duzo, przy klimie non stop na pewno spalanie wzrosnie, ale ile to chyba ciezko powiedziec. Tak czy siak duzo Ci pali. Moze masz do wymiany sonde lambda?? 6 na trasie i 8 w miescie jest do osiagniecia hopka
2. Podobno nie da sie regulowac.

JoeMix - 28 Sie 2009, 09:27

carlosek, musisz się nauczyć jeździć nowym autkiem, masz inny silnik z inna charakterystyką i jeśli będziesz nim jeździł tak jak tym starym, to niefortunnie ale będzie palił więcej,,,
carlosek - 28 Sie 2009, 14:01

no tak pewnie masz racje. Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące immo. a mianowicie nie działa albo pilot albo czujnik . Bateryjki wymieniałem w pilocie i powinno byc ok. Co jeszcze moge zrobic ? trzeba od nowa kodowac ? Bo tak gdzies słyszałem ?