Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Problem z kierownica - zgrzyt przy parkowaniu

klaudia - 23 Sie 2009, 18:49
Temat postu: [MK3] Problem z kierownica - zgrzyt przy parkowaniu
:sad: mam od paru dni problem z kirownica.szukam odpowiedzi na necie ale nic z tego.przy normalnej jezdzie nic sie nie dzieje.zgrzyty zaczynaja sie dopiero przy parkowaniu.zgrzyt wyglada na jakby zatarte lozysko ale nie wiem czy takie znajduje sie w okolicach kierownicy.prosze o jakas rade old :patyk: [/i]
Lucek - 23 Sie 2009, 20:02

Ja mam podobny problem u mnie natomiast nie jest to tyle zgrzyt co strzelanie i to bardzo głośne strzelanie jakby pękanie plastiku. Najczęściej przy parkowaniu bo jak wiadomo samochody bez wspomagania najwięcej energii pochlaniaja właśnie przy tym manewrze gdyż kółkiem trzeba mocniej przekręcić. Ale u mnie nieraz podczas wiekszych predkości też czuć ten sam opór przy pokonywaniu zakrętów coś jakby kierownica była nienasmarowana lub o coś tarła ten opór można na upartego wytłumaczyć zetknięciem z plastikową obudową od kierownicy natomiast strzelania zupełnie nie rozumiem jeżeli ktoś rozbierał już ukł. kierowniczy i wie co tam może przeszkadzać prosze również o podpowiedź bo strach jeździć gdy podczas skrętu niedajboże kierownica nie zareaguje :greenpeace: <oki>
Miły - 23 Sie 2009, 20:05

Cytat:
Ja mam podobny problem u mnie natomiast nie jest to tyle zgrzyt co strzelanie i to bardzo głośne strzelanie jakby pękanie plastiku. Najczęściej przy parkowaniu bo jak wiadomo samochody bez wspomagania najwięcej energii pochlaniaja właśnie przy tym manewrze gdyż kółkiem trzeba mocniej przekręcić. Ale u mnie nieraz podczas wiekszych predkości też czuć ten sam opór przy pokonywaniu zakrętów coś jakby kierownica była nienasmarowana lub o coś tarła ten opór można na upartego wytłumaczyć zetknięciem z plastikową obudową od kierownicy natomiast strzelania zupełnie nie rozumiem jeżeli ktoś rozbierał już ukł. kierowniczy i wie co tam może przeszkadzać prosze również o podpowiedź bo strach jeździć gdy podczas skrętu niedajboże kierownica nie zareaguje :greenpeace: <oki>

100% krzyżak do wymiany... i wymieniaj, bo pewnego dnia faktycznie ci zablokuje na dobre kiere...

klaudia napisał/a:
:sad: mam od paru dni problem z kirownica.szukam odpowiedzi na necie ale nic z tego.przy normalnej jezdzie nic sie nie dzieje.zgrzyty zaczynaja sie dopiero przy parkowaniu.zgrzyt wyglada na jakby zatarte lozysko ale nie wiem czy takie znajduje sie w okolicach kierownicy.prosze o jakas rade old :patyk: [/i]

prawdopodobnie też krzyżak... weź go psiknij jakimś smarem w sprayu, albo silikonem i zobacz czy będzie poprawa...

klaudia - 28 Sie 2009, 17:44

wymienimy ten krzyzak i sie zobaczy czy pomoze.poki co z gory dzieki.
Pawełos666 - 28 Sie 2009, 19:48

jesli ktos jest po wymianie i pewny czesci ktora kupil i robil to sam to jakiej firmy moze mi polecic krzyzaki do fiesty? bo to wiadomo, mala czesc ale trafiaja sie kiczowate zaminniki ktore nie nachodza dobrze na zabki itp (juz na takie trafilem i musialem qmplowi go podginac rozginac itp) jesli ktos siedzi w temacie mechaniki prosze o odpowiedz, ewentualnie nawet linka, bo moze gdzies dorwal na allegro - dobrej jakosci i na tym jezdzi i moze z czystym sumieniem polecic do mk3

PS. Prosze nie wysylac linkow przez pseudomechanikow, do czesci ktorych się samemu nie mialo w rekach.

Marek - 28 Sie 2009, 22:27

Ja z czystym sumieniem polecam oryginał Ford :) Może i trochę kosztuje porównując do badziewia z allegro ale jest pewność, że posłuży długi okres czasu i pasuje bez problemowo.
Pawełos666 - 29 Sie 2009, 07:26

dokladnie, jest duza roznica w nalozeniu oryginalu a taniego zamiennika, znana jest Ci jego cena (fordowskiego krzyzaka)?
Marek - 29 Sie 2009, 10:17

Ja płaciłem 130 zł za oryginał.
Pawełos666 - 29 Sie 2009, 10:25

no to znajomy za jakies 55-60 kupil i zesmy kleli ze 2h... mozesz podac mi skad go nabyles, moze znasz jego kod, zdaje sie ze jest wybity na nim, ale nie pamietam
bidżej - 29 Sie 2009, 11:13

ja kupiłem Meyle na alledrogo: http://moto.allegro.pl/it...a_ka_kompl.html
Pawełos666 - 29 Sie 2009, 12:11

dokladnie taki kod czesci? zero problemu przy zakładaniu? delikatnie podpukales i naszlo, czy byla zabawa i walenie mlotem podginanie rozginanie itp? nie interesuje mnie zabawa z ta czescia bo dosc szybko mozna ja zniszczyc :)
bidżej - 29 Sie 2009, 12:16

ja ciągle czekam na chwilę czasu żeby zmienić, ale razem ze mną kupował kumpel i podobno wymiana bezproblemowa. wcześniej takiego krzyżaczka zakładał SpiderMAN i też sobie chwalił.
kovalek - 29 Sie 2009, 21:24

Ja Polecam krzyżak Febi. Kupiłem w IC za 110zł i działa rewelacyjnie, z założeniem nie ma problemu. Wcześniej kupiłem jakiś tanszy zamiennik (LCC czy jakoś tak za 70zł). Nie dość ze bardzo ciężko chodził (kiera nie odbijała) to jeszcze stukał. Do tego otwór na śrubę przy kolumnie kierowniczej był za nisko i był wielki problem aby go założyć. Oddałem do reklamacji badziewie, bo nie dało się jeździć.

Najlepiej kupić oryginał jeżeli jest do niego dostęp.

Radkalkin - 1 Wrz 2009, 16:37

Lucek napisał/a:

sprawdziłeś krzyżak?
jeżeli jest ok, to sprawdź przegub. jak jest walnięty to strzela [puka].