Forum FiestaKlubPolska -

Ubezpieczenia i rejestracja aut - Podatek skarbowy przy zakupie samochodu

daro_zory - 18 Sie 2009, 14:04
Temat postu: Podatek skarbowy przy zakupie samochodu
Witam! Może nie do końca moje pytanie jest związane z ubezpieczeniem czy rejestracją ale nie znalazłem innego odpowiedniego działu. Do rzeczy. Nie dawno kupiłem autko (oczywiście Fiestę :P ), jest już zarejestrowane na mnie i mam już wykupioną polisę OC. Czy oprócz tego muszę jeszcze odprowadzić jakiś podatek do urzędu skarbowego ? Słyszałem, że trzeba powiadomić niniejszy urząd o zakupie samochodu, ale nikt mi tej informacji nie potwierdził. Czekam na Wasze porady... Pozdrawiam :)
run - 18 Sie 2009, 16:58

Cześć. To zależy co wpisałeś na umowie tzn kto jest obciążony kosztami opłaty skarbowej. Sprawdź w umowie kupna. Jeżeli obciążony jest kupujący to śmigasz do urzędu skarbowego, a babeczka Ci mówi ile do zapłaty >> 2% kwoty zakupu auta. Nie wiem jak w innych urzędach, ale u mnie, żeby sprawdzić wartość, patrzą do książki a nie do umowy. Ja teraz kupiłem od rodziny zardzewiałą Fiestę z 97r. za małe pieniądze, a babka pogrzebała w książce i mi policzyła 2% od 2x większej wartości.
JoeMix - 18 Sie 2009, 19:08

run napisał/a:
Cześć. To zależy co wpisałeś na umowie tzn kto jest obciążony kosztami opłaty skarbowej. Sprawdź w umowie kupna. Jeżeli obciążony jest kupujący to śmigasz do urzędu skarbowego, a babeczka Ci mówi ile do zapłaty >> 2% kwoty zakupu auta. Nie wiem jak w innych urzędach, ale u mnie, żeby sprawdzić wartość, patrzą do książki a nie do umowy. Ja teraz kupiłem od rodziny zardzewiałą Fiestę z 97r. za małe pieniądze, a babka pogrzebała w książce i mi policzyła 2% od 2x większej wartości.
Zawsze kupujący,,,

A temat już był, wybrałeś dobry dział wystarczyło poczytać zamieszczone tematy.

daro_zory - 18 Sie 2009, 20:55

A dobrze mi się wydaje, że mam na to dwa tygodnie od daty zakupu ??

[ Dodano: Sro Sie 19, 2009 19:05 ]
Właściciel komisu już uiścił ową opłatę więc mam problem z głowy. Dzięki za pomoc...