Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Stukanie po wysprzęgleniu

kovalek - 12 Sie 2009, 22:50
Temat postu: [MK3] Stukanie po wysprzęgleniu
Ostatnio wymieniłem klocki i tarcze z przodu. Jednak raczej nie wiąże tej wymiany z problemem który wczoraj dostrzegłem.

Mianowicie przy wysprzęgleniu auta (np jadę na 2 i chcę wrzucić trójke), to po naciśnięciu sprzęgła gdy auto jedzie na luzie słychać takie dość szybkie stukanie dochodzące spod maski. Słychać to tylko podczas jazdy na luzie i najczęściej po zrzucieniu biegu przez 2-3 sekundy. Kierownica podczas tego stukania nie drga, a auto jedzie prosto

Co należy sprawdzić w pierwszej kolejności? Poduszki, zawieszenie? Niedawno wymieniane były sworznie, tuleje wachacza, drążki - więc to odpada raczej. Czy da się sprawdzić w prosty sposób czy poduszki pod skrzynią są OK?

stafcio - 14 Sie 2009, 13:00

według mnie to łożysko sprzęgła daje o sobie znać albo łożysko w skrzyni. kiedy bylo robione sprzegło?
Brook - 15 Sie 2009, 22:52

miałam takie objawy przy zużytych przegubach, sprawdź je
ivanek - 15 Sie 2009, 23:53

Brook: Ile dałaś za naprawę ? Bo nie ukrywam że od jakiegoś czasu mam to samo... Ile z tym można jeździć ?
Brook - 16 Sie 2009, 09:26

ivanek, dużo, bo zamówiłam drogie przeguby 230 zł za sztukę. Do tego jeszcze robiłam piastę i łożysko. Części mnie wyszły 630 zł a robocizna 130 zł :)
kovalek - 16 Sie 2009, 21:02

Z tego co zauważyłem to nie będzie to ani sprzęgło ani przeguby. Stukanie nie jest zależne od wysprzęglania (czasem pojawia się też po odjęciu gazu gdy jadę na biegu), a z dnia na dzień nasila się coraz bardziej.

Dziś wlazłem pod auto i okazało się, że maglownica ma luz (konkretnie między samą przekładnią a tym "prętem" co się w nią wsuwa). Między te dwa elementy wszedł szczelinomierz 0,20mm, więc luz jest spory. Da się to jakoś naprawić czy wyregulować? Psychicznie przygotowałem się na zakup nowej przekładni :/