Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Problemy z obrotami :/

Nesor - 18 Lip 2009, 16:48
Temat postu: [MK3] Problemy z obrotami :/
Cześć mam mały ale denerwujący problem w Fieście SILNIK: HCS 1.3 CFI, (CTX) PB/LPG

Wszystko się zaczęło gdy wymieniłem świece na NGK obecnie mam Motorcrafta...
Na zimnym silniku jest wszystko Ok odpala normalnie i jeździ na PB i lpg.
w momencie gdy się rozgrzeje juz nie jest tak kolorowo,

na benzynie skaczą obroty, gaśnie jak nie dodaje mu gazu i nie odpalę bez dodawania mu gazu (czasami uda sie ze przez chwilkę chodzi normalnie (1000obr) pochodzi parę sekund i gaśnie). Muli go chyba ze się wkręci do ok 2500/obr to przestają skakać obroty ale poniżej jest cały czas tak samo . jeśli chodzi o jazdę to dokładnie tak samo, szarpie i muli chyba ze jadę pow. 2500/obr.

a na gazie jeździ i rusza normalnie. obroty są ok tylko w momencie gdy się zatrzymuje to obr. spadają do 500 i bardzo powoli się normują do 1000 lub prawie w ogóle.

Wymieniłem filtr paliwa myśląc ze problem na benzynie to tez jego wina,
świece na Motorcrafta, sadzać ze to cos pomorze ale nic :/

jaka może być przyczyna tegoż zjawiska?
( Przypominam ze jest to automat )(nie wiem czy to ma jakieś znaczenie)

A tak skaczą obroty na PB na rozgrzanym silniku przy wcisnietym wiecej niz lekko pedale gazu ( inaczej gaśnie jak puszcze)

SKACZĄCE OBROTY !!

Nesor - 19 Lip 2009, 11:05

Chyba znalazłem winowajce...

myslalem ze jak zrobie reset kompa to coś pomoze jeszcze, a tu dupa... :/ dalej to samo. wiec zaczolem grzebac po kablach i znalazłem kabelki ktore do siebie stykają, okazało sie ze to kable do Potencjometra przepustnicy...

jak widać nie miało to prawa poprawie funkcjonować...

jade zaraz do sklepu po jakas izolacje i sobaczymy czy będzie ok... :)

Tommur - 19 Lip 2009, 12:00

Standardowy babol. nie czytałeś o tym. 1,1 i 1,3 mają to samo.
Nesor - 19 Lip 2009, 14:05

zaizolowałem juz i chodzi OK, teraz tylko reset i wszystko GITARKOWO :D

Tommur nie zlanałem nic o tym ze tam sie kable moga stykaś przez pokruszona izolacja, wsztedzie pisało o tym ze moze byc coś zepsute i 3ba bedzie na nowe wymieniac lub ze krokowiec do reanimacji lub wymiany...

Tommur - 19 Lip 2009, 16:19

To już teraz będziesz wiedział co innym pisać :-P , jak im faluje w 1,1i.