Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Drgania kierownicy

Slawekkkk89 - 15 Lip 2009, 00:20
Temat postu: [MK3] Drgania kierownicy
Witam wszystkich, mam problem z moja fiescina a mianowicie gdy jadę powyżej 70km i gdy zahamuje mam drgania na kierownicy i czy wie ktoś czemu tak jest:( wymieniłem już klocki i tarcze bo myślałem ze to od tarcz ale dalej to samo, wyważyłem kola i dalej to samo. Końcówki drążków są dobre. Pomóżcie Please.
Slawekkkk89 - 15 Lip 2009, 00:23

Oczywiście im większa prędkość tym większe drgania
MARIUSZ.B - 15 Lip 2009, 00:29

Do wyważenia felgi (dobrego wyważenia), pogadaj z Areckim on to samo ostatnio przerabiał http://www.fiestaklubpols...37595&start=120
malan189 - 15 Lip 2009, 15:04

Hmm albo masz krzywe tarcze hamulcowe:)
Peedro - 15 Lip 2009, 20:04

Jak hamujesz to raczej nic innego nie daje drgań, tylko tarcze. Jakiej firmy te tarcze kupiłeś, bo może być tak że mimo nowe to już się skrzywiły bo z marnej jakości materiału zrobione.
Radkalkin - 15 Lip 2009, 23:29

nawet dobre tarcze można pogiąć jak się je wystarczająco rozgrzeje, a potem w kałuże wjedzie :fox:
arecki - 15 Lip 2009, 23:42

Slawekkkk89 napisał/a:
wyważyłem kola i dalej to samo.

wyważ jeszcze raz, tył też wyważ :fox:

pablon - 16 Lip 2009, 23:44

Jak kolega napisał, u mnie jakis czas po wymanie tarcz i klockow zaczela drgac kierownica przy hamowaniu. Od niedawna mam tez sytukanie na wybojach, po sprawdzeniu kiery okazało sie że mam luzy na krzyżaku, moze to jest wina krzyżaka?.

Ktos sie orientuje w jakiej cenie jest sama wymiana krzyżaka?.

szogoon - 17 Lip 2009, 01:01

krzyżaka kupisz za 50zł, a wymienisz sam - uwierz mi, sam to zrobisz
diodalodz - 17 Lip 2009, 01:03

mogą być też rozosiowane bębny hamulcowe . wykręca się na pompie przewody i wkłada się korki . Albo poprostu podczas jazdy zaciąga się delikatnie ręczny i patrzy czy na dźwigni nie czuć drgań .
Krzyżak raczej na drgania wpływu nie ma a wymiana może kosztować ok 50 zł w uczciwym serwisie , mi to zajmuje ok 30 min .

szuwar - 18 Lip 2009, 15:47

u mnie drgało, ale nie przy hamowaniu tylko przy ok 90km/ i wiecej. drgało konkretnie. pomogla wymiana przekladni kierowniczej, przednich opon (ledwo trzymaly sie kupy), wyważenie i zbieznosc. teraz jezdzi jak nowka :)
sztaba - 18 Lip 2009, 21:03

miałem identyczną sytuację - wystarczyło dokręcenie krzyżaka.
bartekwojtk - 19 Lip 2009, 16:42

Miałem identyczna sytuację, zresztą tez ją tu opisywałem, wymieniłek krzyżak i pomogło. Okazało się że stary miał straszne luzy i przy chamowania waliło po kierownicy tak że szok.
Assfalt - 9 Lut 2010, 18:43

Szanowne grono forumowe, proszę odpowiedzieć na mój problem, otóż u mnie drgania kierownicy występują podczas jazdy na wprost(zakres około 0,5cm), a wyraźniej odczuwam drgania podczas jazdy po łuku(zakres około 1cm) dodam, że mam wspomaganie kierownicy. Te drgania w sumie to bardziej wężykowanie kierownicy. Opony(wiekowe 97r-zimowe), ale prawidłowo napompowane, wyważane w grudniu. Auta nie ściąga na żadną stronę nawet po puszczeniu kierownicy. Stan płynu w zbiorniczku ponad stan od początku jak posiadam fieste, lecz zauważyłem, że wężyki dobiegające do zbiorniczka mocno wilgotne - ale stan płynu nie zmienny.
MARIUSZ.B - 9 Lut 2010, 19:55

Assfalt napisał/a:
Opony(wiekowe 97r-zimowe),

:głowąwmur:
Pewnie się jakiś guzek na nich zrobił i z tąd te bicie.

Assfalt - 10 Lut 2010, 08:29

MARIUSZ.B napisał/a:
Assfalt napisał/a:
Opony(wiekowe 97r-zimowe),

:głowąwmur:
Pewnie się jakiś guzek na nich zrobił i z tąd te bicie.

ok, to jedna z opcji czy coś jeszcze kolega doda?

MARIUSZ.B - 10 Lut 2010, 08:50

Assfalt napisał/a:
, to jedna z opcji czy coś jeszcze kolega doda?

Jak chcesz się dowiedzieć bez kosztów czy to to, to zamień opony tył z przodem.
Na 13 letnich oponach to ja nie radzę Ci przekraczać 40km/h :hihihi:

Assfalt - 10 Lut 2010, 16:02

MARIUSZ.B napisał/a:
Assfalt napisał/a:
, to jedna z opcji czy coś jeszcze kolega doda?

Jak chcesz się dowiedzieć bez kosztów czy to to, to zamień opony tył z przodem.
Na 13 letnich oponach to ja nie radzę Ci przekraczać 40km/h :hihihi:

A co kolega powie na oponki letnie firmy continental z 94?, To się nazywa jakość materiału ; -)

Podkreślam brat nie ja, jechał na nich 130km/h oczywiście nieświadomy wieku opon, dały rade :]

wracając do tematu to chyba najlepszy sposób na sprawdzenie czy to to :)