Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK4] Centralny zamek oryginalny - problem z otwieraniem

wojtek_krk - 14 Lip 2009, 10:31
Temat postu: [MK4] Centralny zamek oryginalny - problem z otwieraniem
Witam,
Problem wygląda następująco...
Zamek automatycznie się zamyka, nie reaguje na otwieranie od strony kierowcy (po przekręceniu kluczyka nic się nie dzieje)
Od strony pasażera - po przekręceniu kluczyka otwiera drzwi (wszystkie z wyjątkiem kierowcy) ale automatycznie się zamyka i tak w kółko, natomiast jeśli przekręcę kluczyk i szybko otworzę drzwi centralny zamek w kółko zamyka się i otwiera... (zapętla)

Drzwi kierowcy można otworzyć (z trudem) od środka.

HELP :)

Freeman - 14 Lip 2009, 11:07

Coś blokuje siłownik w drzwiach kierowcy, albo sam siłownik jest uszkodzony. Musisz rozebrać i sprawdzić.
Luzak - 14 Lip 2009, 11:18

sprawdź jeszcze czy jakiś kabelek sie nie odlutował albo nie przetarł.
Ja miałem podobny problem. Przyczyną właśnie były przetarte kabelki od centralnego i jak było mokro robiła się gdzieś zwara i też miałem takie cyrki z zamkiem.

Jednym słowem musisz rozebrać boczek i zobaczyć :)

wojtek_krk - 14 Lip 2009, 12:15

Witam,

dziękuję za odpowiedzi...
Ze ściągnięciem tapicerki poszło gładko, kilka śrub mocujących zamek i listwę metalową pod którą się znajduje, jednak owa listwa ma prowadnice szyby?
Mam nadzieję że nie odpoadnie mi szyba podczas wyciągania zamka ? :-P

Puff - 14 Lip 2009, 12:35

wojtek_krk napisał/a:
Mam nadzieję że nie odpoadnie mi szyba podczas wyciągania zamka ?

To jest możliwe, bo to jedyna rzecz, na której szyba się "trzyma" (nie licząc tarcia uszczelek, itp.) - więc na Twoim miejscu bardzo bym uważał, albo złapał szybę kilkoma pasami taśmy.

wojtek_krk - 14 Lip 2009, 13:42

W takim razie będę ekstra uważny podczas rozkręcania i wyciągania, zaraz po naprawie napisze czy działa ;)
zimzia - 14 Lip 2009, 20:29

nic nie odpodnie mialem ten sam problem z zamkiem psiknelem takim preparatem kontakt w kostke (zasilania silniczka centralnego) i juz dziala
Puff - 14 Lip 2009, 20:32

zimzia napisał/a:
nic nie odpodnie mialem ten sam problem z zamkiem psiknelem takim preparatem kontakt w kostke i juz dziala

O czym Ty mówisz? On zdemontował mechanizm podnoszenia szyby - jeśli jej nie zabezpieczy, to w najlepszym wypadku ta spadnie do wnętrza drzwi i się rozleci... :|

zimzia - 15 Lip 2009, 17:52

Cytat:
O czym Ty mówisz? On zdemontował mechanizm podnoszenia szyby - jeśli jej nie zabezpieczy, to w najlepszym wypadku ta spadnie do wnętrza drzwi i się rozleci... :|

kolego Pufcioco ty pleciesz jaki mechanizm prawdopodobnie on zdemontował prowadnice z taka puszką co zasłania zamek żeby dostać się do zamka, co się rozpadnie chyb a nigdy nie rozbierałeś drzwi w fieście.ja miałem ten sam problem ze jak zamykałem to mi się zamykało i od razu otwierało. zdemontowałem boczek następnie odkręciłem 2 śruby mocujące ta prowadnice z tą puszką i wtedy dostałem się do zamka odpiąłem kostkę podpiętą pod silnik centralnego zamka i jet taki preparat kontakt się nazywa do czyszczenia i poprawiania styku i działa do tej pory. żadna szyba mi nie wypadła :rotfl: i kolego jak tego nie robiłeś to się nie wypowiadaj chcesz sobie posty nabić ?? :cojest:

arecki - 15 Lip 2009, 18:39

zimzia napisał/a:
on zdemontował prowadnice z taka puszką co zasłania zamek żeby dostać się do zamka,

też tak myśle, a bez tego na pewno szyba nie spadnie...trzyma ja przecież mechanizm podnoszenia...

Puff - 15 Lip 2009, 21:26

zimzia:
Jeśli się pomyliłem (a tak może być) to nie uprawnia Ciebie, żeby mnie obrażać. To o czym wojtek_krk napisał, odebrałem jako demontaż mechanizmu podnoszenia szyby. Kuriozum już jest to, że piszesz "prawdopodobnie" - skoro nie jesteś pewien swojej interpretacji, to jak możesz takie rzeczy pisać?

Dla Twojej informacji - drzwi rozbierałem dziesiątki razy, montaż/demontaż szyb i mechanizmów też już mam za sobą, więc takimi dupstwami postów sobie nie nabijam (poważnie - odpuść sobie takie teksty - chyba, że nie chcesz być gorszy od Żółwika Tuptusia).

Jeżeli chcesz już komuś wytknąć błąd, to należy się trochę kultury (wzór: patrz na kolegę areckiego) - tym bardziej, że nie jesteś 12-letnim smarkiem i wypadałoby, żebyś reprezentował jakiś poziom (i to raczej nie ten najniższy z możliwych).

zimzia - 16 Lip 2009, 09:48

Pufcio:
zostawię twoja wypowiedz bez komentarza :hahaha:

wojtek_krk - 16 Lip 2009, 10:00

Spoko chłopaki, spoko!! :krzesłemgo:

Udało mi się zdemontować i rozebrać centralny zamek, przesmarowałem metalowe krzywki prze ciągiełkach i to dość solidnie smarem.

Sprawdzałem siłowni i działa, krzywki się blokowały.

Teraz działa w miarę przyzwoicie chociaż od czasu do czasu potrafi się przyblokować.

No ale jest lepiej niż było, bo nie wpada w pętlę zamykania-otwierania :)

dzięki za pomoc :)

Puff - 16 Lip 2009, 12:44

wojtek_krk - ja nie poradzę, że niektórym tutaj słoma z butów wystaje, a się zachowują jak szlachta, maskując niedostatki inteligencji głupkowatnym śmiechem :)

Co do samego zamka - a da się w jakiś sposób regulować zakres pracy siłownika?

zimzia - 16 Lip 2009, 14:52

tak tak słoma z trawą wystaje :-P no niestety ja tez wątpię w twoja inteligencie i twoje dokonania silniczek centralnego to chyba na allegro widziałeś no cóż ehhh

wojtek_krk może to ci pomoże ten sam problem http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=39998

arecki - 16 Lip 2009, 14:56

Panowie dajcie sobie po razie i spokój ;/

Pufcio napisał/a:
Co do samego zamka - a da się w jakiś sposób regulować zakres pracy siłownika?

ja u siebie próbowałem i sie nie dało...czasami za bardzo odbijał i sie wracał...

wojtek_krk - 16 Lip 2009, 15:15

Witaj,

raczej nie da się regulować. Krzywki nie mają regulacji, są po prostu umieszczone na stałe.

Puff - 16 Lip 2009, 16:04

arecki napisał/a:
ja u siebie próbowałem i sie nie dało...czasami za bardzo odbijał i sie wracał...

Uhm, ok. Dzięki za info.

wojtek_kato - 16 Lip 2009, 16:14

zimzia napisał/a:
silniczek centralnego to chyba na allegro widziałeś no cóż ehhh

a ten poradnik to nie Pufcio zrobił ?? Zastanów się zimzia co piszesz !