Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Przytarty silnik. Ile jeszcze ujedzie?

piterdepolonia - 13 Lip 2009, 08:20
Temat postu: [MK3] Przytarty silnik. Ile jeszcze ujedzie?
witam,
Byłem w weekend w górach i niestety rozwaliłem miskę olejową co z kolei spowodowało przytarcie silnika. Po załataniu miski i ponownym zalaniu olejem silnik odpalił, chodzi równo lecz głośniej niż wcześniej, troche klekocze. Ile km moja ukochana Fiesta jeszcze w takim stanie może przejechać? Czy mogę myśleć o powrocie nią do Lublina?
Proszę o pomoc! Fiesta 1994, 1,4B, 75KM

Marcinowaty - 13 Lip 2009, 16:01

Do tego potrzebna jest szklana kula.. :hahaha:
Myślisz że na podstawie takiego lakonicznego opisu ktoś ci pomoże? Do mechanika zapraszam.

mechcom - 13 Lip 2009, 16:12

wlej Motodoctorka :-) i zobaczymy :-P
piterdepolonia - 13 Lip 2009, 16:37

owszem opis jest lakoniczny ale tak jak napisałem, auto zostało w górach w jakimś bieszczadzkim warsztacie poza wsią u gościa "od wszystkiego". Nie wiem więc co teraz z tym fantem zrobić, bo przecież nawet jeśli nie zabiorę fiesty do Lublina to nie może ona u gościa przez wieki stać. Stąd moje pytanie - po prostu zamierzałem podjąć próbę dojechania chociażby do Krosna bo tam można by autko dać do warsztatu lub po prostu na złom choć tego chciałbym uniknąć bo kocham moją Fiestę.
Pele - 13 Lip 2009, 18:12

Na lawecie wszędzie dojedzie :) I nie musisz oddawać od razu na złom, swap silnika albo naprawa tego ...

Zależy jeszcze od tego jak długo jeździłeś bez oleju.

piterdepolonia - 13 Lip 2009, 19:03

do najbliższego warsztatu sensownego bedzie z 30-40km a do Lublina 280km. Laweta odpada. Bez oleju przejechałem ze 100m, silnik zgasł sam bo olej szybko wyciekł. Potem pchałem a z miski kapało jeszcze z 500m. Podobno remont silnika (a dokładnie korbo i panewki dwie) ok 1200zł (ale nie wiadomo). Nowy silnik podobno 700zł ale w Lublinie a tam w górach mówią mi 1500.
Pele - 14 Lip 2009, 06:15

piterdepolonia napisał/a:
Podobno remont silnika (a dokładnie korbo i panewki dwie) ok 1200zł (ale nie wiadomo)

Plus tłoki z pierścieniami i szlif cylindra ... i nie wiem co się dzieje z zaworami jak nie ma oleju - czy też się przycierają czy nie ...

Marcinowaty - 14 Lip 2009, 18:33

Zalej olejem, odpal i sprawdź jak szybko gaśnie kontrolka ciśnienia. Jak szybko to nie ma sprawy. Sprawdź też ciśnienie sprężania. Bez paniki..
Olej 15W40 mineral, polecam Carlube

lesiokro - 14 Lip 2009, 19:22

Ja tam bym si nie przejmował, zalać olejem i jechać. Może tłoki i się przytarły, może i panewki się obróciły ale do domu powinieneś dojechać, najwyżej w drodze powrotnej zalejesz z 3L oleju ale zato jaki będziesz widoczny :hahaha:
MARIUSZ.B - 14 Lip 2009, 20:35

lesiokro napisał/a:
Ja tam bym si nie przejmował, zalać olejem i jechać. Może tłoki i się przytarły, może i panewki się obróciły ale do domu powinieneś dojechać, najwyżej w drodze powrotnej zalejesz z 3L oleju ale zato jaki będziesz widoczny

Racja :yes: Zaczęła kopcić ??????

dday - 15 Lip 2009, 19:07

wracaj do Lublina - ja bym zaryzykował - myśle, że spokojnie dojedziesz :yes: