|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK6] Wymiana pompy wodnej przy wymianie rozrządu
Lyoto - 7 Lip 2009, 09:34 Temat postu: [MK6] Wymiana pompy wodnej przy wymianie rozrządu Witam mam Forda 1.25 FX z 2004 i ma przejechane 88tyś od nowości nie był zmieniany rozrząd chciałem się spytać jaki najlepiej kupić komplet ile będzie mniej więcej to kosztować i czy zachodzi taka potrzeba aby wymieniać przy tym pompę wodną (słyszałem że wymiana rozrządu w 16 zaworowym jest strasznie trudna że do tego potrzebny jest specjalny sprzęt że zwykły mechanik sobie z tym nie poradzi bo tam jest jakaś śruba jedno-razowa prawda?)
p.s korzystałem z wyszukiwarki znalazłem ale nic podobnego a jutro wyjeżdżam na 2 tygodnie i chciałem zostawić auto u mechanika więc troszku mi się spieszy dziękuję z góry.
MARIUSZ.B - 7 Lip 2009, 10:00
Pompę to bym zmienił dla świętego spokoju. Co do kosztów to już nie pamiętam ale nie są to jakieś wygórowane kwoty. Jeśli ktoś robi pierwszy raz rozrząd w takim silniku to może mieć problem ale jest to dużo prostsze niż by się mogło wydawać.
Poczytaj też tu http://www.fiestaklubpols...rozrz%B1d+zetec
stafcio - 7 Lip 2009, 10:03
poszukaj części na www.fota.pl www.sklep.intercars.com.pl www.fordczesci.pl www.ford.sklep.pl
wymiana rozrządu w zetec nie jest arcytrudna. zastanawia mnie tylko to, że przy 88tysi chcesz to robić. jak zaleca ford? kiedy wymieniać ten rozrząd?
przy okazji wymiany zmień pompę, uszczelniacz wału i co tam jeszcze będzie. tak żeby mieć święty spokój.
Parzych - 7 Lip 2009, 13:19
Ford zaleca powyżej 120 tysięcy km lub co 10 lat... do 100 tysięcy powinien pasek wytrzymać bezproblemowo... a przy okazji warto wymienić pompę wody i uszczelniacz wału... informacje uzyskane przed chwilą od znajomego z ASO Forda
Lyoto - 7 Lip 2009, 15:21
aha czyli luz to chyba to zrobię jak wrócę dziś jeździłem za częściami ceny różne
pasek od 50-70zł
napinacz 50;/-230;/ ?
pompa wodna 120-245
+jeszcze ten uszczelniacz bo jeszcze nie wiedziałem ale to też kupię
być tu mądrym;/ ile powinienem wydać? tak po środku chyba (jedni powiedzą te droższe a ja powiem że nie znaczy lepsze) bo już nie raz się tak złapałem na częściach do aut.
Marcinowaty - 7 Lip 2009, 15:32
Myśle żeby patrzeć nie na cene ale na markę. Czasem firmowe części nie mają wygórowanych cen.
|
|