|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK4] Mam pytanko o zbiorniczek z plynem chlodniczym
yankess - 4 Lip 2009, 00:08 Temat postu: [MK4] Mam pytanko o zbiorniczek z plynem chlodniczym Witam mam pytanko, po trasie na wlączonym silniku otworzylem maske i zobaczylem ze cos sie dzieje w zbiorniczku od plynu chlodniczego jak by jakies bąbelki sie robily i zauwazylem ze stan plynu wtedy jest powyzej maximum a na zimnym silniku jest na minimum. Co to znaczy? Uklad zapowietrzony ? Jak to naprawic?
DziDzia - 4 Lip 2009, 02:44
yankess napisał/a: | zauwazylem ze stan plynu wtedy jest powyzej maximum a na zimnym silniku jest na minimum. |
To znaczy, że płyn chłodniczy zwiększa swoją objętość wraz ze wzrostem temperatury...
Auto Ci się grzeje
pozdro
yankess - 4 Lip 2009, 02:50
Tzn??? Tak ma byc? Wskaznik od temperatury nic nie pokazju niepokojącego.
yankess - 4 Lip 2009, 02:56
Nie zaduzy ten skok plynu?
lesiokro - 4 Lip 2009, 07:09
Mi w zeszłym roku tez się gotował i to już po 20km, potem zaczeło ubywać płynu chłodniczego ale nie żeby jakoś drastycznie, płyn za drogi niejest. Imprezę tą zakończyłem dopiero w tym roku na wiosnę: remont głowicy (wypłukana uszczelka), nowa pompa wody, nowa chłodnica VALEO + standardowo płyn chłodniczy i olej silnikowy. Teraz jest spokój, stajesz - nic nie paruje, nic nie bulgocze...
yankess - 4 Lip 2009, 19:26
po 20 km płyn skoczył mi do o 20 cm!!! i te bable nieweim czy to sie gotowało czy to jakies powietrze??!! jak sprowdzic czy wszytko jest ok płyn mam na minim jak wleje na maxa to chyba korek wywali co robic???
yankess - 4 Lip 2009, 19:27
sory nie o 20 cm tylko 4cm
pvzon - 4 Lip 2009, 22:23
sprawdź czy otwiera sie termostat i czy włącza się wentylator
lesiokro - 5 Lip 2009, 20:27
Kiedyś jak rozmawiałem z mechanikiem (po naprawie głowicy) koleś mi mówił że płyn mógł stracić swoje właściwości tzn przejść w wodę ze starości (płyn wrze w 130stC a woda w 100stC). Wg niego Petrygo, Borygo to ścierwo i potrafi takie szopki zdziałać.
JoeMix - 6 Lip 2009, 21:06 Temat postu: Re: Mam pytanko o zbiorniczek z plynem chlodniczym
yankess napisał/a: | Witam mam pytanko, po trasie na wlączonym silniku otworzylem maske i zobaczylem ze cos sie dzieje w zbiorniczku od plynu chlodniczego jak by jakies bąbelki sie robily i zauwazylem ze stan plynu wtedy jest powyzej maximum a na zimnym silniku jest na minimum. Co to znaczy? Uklad zapowietrzony ? Jak to naprawic? | Jeśli silnik by nie pracował - norma, jak silnik pracował i bąbelki leciały - niedobrze - najczęstsza: diagnoza iszczlka pod głowica..
To że płyn wrze w 130 a woda w 100 to tak nie do końca, układ chłodzenia jest ciśnieniowy i woda ma przesunięty punkt wrzenia powyżej 100 stopni - dlatego jak jest gorący silnik to wszystko ok, a jak się okręci korek to nagle kłęby pary sa i wrzątku.
yankess - 7 Lip 2009, 12:09
jak mozna zdiagnozowac czy to uszczelka za tydzien jade w daleka trase i wolał bym uniknac jakis niespodzianek???? ostatnio zrobiłem jakąs trase i otworzyłem maske i nic sie nie działo niewiem o co chodzi z tym autem.
yankess - 7 Lip 2009, 12:14
swoja droga droga to jak apowinna byc temperatura??? bo ja zawsze mam na "N" albo ponizej i niepamietam zebym kiedys maiła wyzszą
szogoon - 7 Lip 2009, 12:51
zobacz czy w płynie chłodniczym nie pływa Ci nic...
jeśli pływają takie plamy to znaczy, że na 100% uszczelka pod głowicą
jak nie pływa nic to odkręć korek zbiorniczka, a druga osoba niech depta gaz, jak pojawiają się bąbelki przy gazowaniu to znaczy, że uszczelka pod głowicą...
yankess - 7 Lip 2009, 13:12
nic sie nie dzieje jak gazaju i wezyk od termostatu jes zimny po właczeniu silnika wiec termostat chyba dział
|
|