|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Łożysko przód
wojchr - 3 Lip 2009, 09:56 Temat postu: [MK3] Łożysko przód Witam.
Wymieniłem łożysko lewe w Warszawie huczało coś dalej. Pojechałem 400 km. Mordęga, myślałem że pilotuję AN-22.
Sprawdzili we Wrocławiu resztę kół (tamto po co- przecież wymienione łożysko), okazało się, że to drugie prawe szwankuje, przy okazji, sworzeń i łącznik stabilizatora.
Wymiana solidna:szybko, tanio.
Dalej coś się dzieje-ki czort?
Pojechałem 200 km i się zastanawiam, co jest?
Jadę na wrocławski warsztat z powrotem.
Mechanik sprawdza lewe i przeprasza:
-jak mogłem nie sprawdzić?
Odpowiadam:
- moja sugestia, lewe jest dobre.
Wymiana super,sprawnie, taniutko, półtorej godzinki wszystkiego.Jazda jak w raju.
Przejechałem 500 km, i znowu słyszę podobny odgłos psucia się łożyska.
Co to jest?
Uprzejmie proszę o sugestie.
Pozdrawiam.
Wojtek.
kllimek - 3 Lip 2009, 11:28
może przegrzałeś łozysko i jest potzreban wymiana piasty? Miałem to samo kupiłem używkę całą piaste z łożyskami zaciskiem itp wymieniłem i jest OK
Tommur - 3 Lip 2009, 11:35
Miałem podobnie. Z tym, że u mnie mechanik pokazał mi wyfrezowaną piastę przez zapieczone łożysko (wymiana piasty - nowa 190zł XR2i cena warsztatowa) i od 3 lat nie słyszę o łożysku. Pewnie te 3 wymiany kosztowały już cię tyle co ta piasta. Acha wymieniłem łożysko na SKF.
wojchr - 3 Lip 2009, 11:39 Temat postu: łoz\żysko przód Mała rozterka.
Mechanik mówi, że zwrotnica pod łożysko wygląda nieszczególnie.
Stawiać na piastę?
Pozdrawiam.
Wojtek.
kllimek - 3 Lip 2009, 11:40
jeśli ci ciagle dokuczaja łożyska to raczej piasta. Kup jakąś używkę i dobrze na tym wyjdziesz
pvzon - 3 Lip 2009, 18:47
nowa piasta kosztuje ok 100 zł więc pytanie o sens zakupu używki
diodalodz - 4 Lip 2009, 00:02
kup całą zwrotnicę używkę a tą wyrzuć żeby nikt na nią już nie trafił . często jest tak że osoby które zmieniają łożyska uszkadzają gniazda bieżni łożysk w zwrotnicy . Do tego lipne piasty i każde łożysko padnie . W "wyeksploatowanych" piastach i łożyskach stosuję metodę dokręcania łożyska tak by wykasować luzy a nie tak jak mówi książka czyli ok 220 Nm . trzeba było zobaczyć co się stało ze starym łożyskiem na nim jest napisana cała prawda o awarii czy była wypaczona bieżnia czy spadła kompozycja z bieżni czy łożysko zostało za mocno skręcone i w efekcie się przegrzało i zatarło . Historia jest zapisana
|
|