| |
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK4] Problem z ogrzewaniem
Thug - 22 Cze 2009, 07:56 Temat postu: [MK4] Problem z ogrzewaniem Witam
Mam problem z ogrzewaniem a mianowicie pokretlo od powietrza [zimno-cieplo] nie dziala. Mam ustwione zeby lecialo zimne powietrze a z wentylatora przy wlaczonym obiegu zewnetrzym nadal leci gorace powietrze, nie ukrywam ze jest to irytujace podczas jazdy w cieple dni:P:P:P i stad moje pytanie czy przepustnica podajaca cieple badz zimne powietrze zamyka wloty elektronicznie czy jest to rozwiazanie linkowe i moze linka sie odczepila od pokretla???
Pozdrawiam Marcin
dark86ford - 22 Cze 2009, 08:18
uzywanie szukajki naprawde nie boli....
jesli dmucha ci tylko na cieplo to na 90% masz walniety elektrozawor nagrzewnicy
poprostu wystarczy poszukac, bylo nawet w FAQ o ile mnie pamiec nie myli
polansky - 22 Cze 2009, 08:20
Thug, w naszych fiestkach mk4/mk5 jest to rozwi您ane poprzez silniczek w zaworze nagrzewnicy, kt鏎y masz na 軼ianie grodziowej. Wygl康a to tak
http://www.abcford.pl/Pag...=669&c=32&s=186
A co do rozwi您ywania problem闚 podobnych do tego o kt鏎ym piszesz trafi貫m wczoraj na ten temat, powinien Ci troch� rozja郾i� spraw�
http://www.fiestaklubpols...ight=ogrzewanie
yankess - 22 Cze 2009, 09:39
Puki nie wymienisz elektrozaworu mozesz zamkn帷 obieg to wtedy puki nie go nie wymienisz bedzie lecia這 tylko zimne powietrze na lato jak znalaz� a zamienniki sa na allegro po 50-60 zl Pozdrawiam
JoeMix - 22 Cze 2009, 10:02
| polansky napisa�/a: | | Thugjest to rozwi您ane poprzez silniczek w zaworze nagrzewnicy, | Zaw鏎, nie silniczek, zaw鏎 kt雡 mo瞠 by� albo zamkni皻y albo otwarty
| yankess napisa�/a: | | Puki nie wymienisz elektrozaworu mozesz zamkn帷 obieg to wtedy puki nie go nie wymienisz bedzie lecia這 tylko zimne powietrze | Z tego co wiem to jest to zrobione tak 瞠 otwarty zaw鏎 puszcza p造n, wi璚 lecie ciep貫 powietrze, zamkni皻y zaw鏎 (zasilony +12V) prze陰cza obieg i leci zimne, tak si� uszkodzenie zaworu, cewki, sterowania w 95% przypadk闚 w陰cza na sta貫 gor帷y nawiew.
| yankess napisa�/a: | | na allegro po 50-60 zl Pozdrawiam | O tym te� by這, mo瞠sz kupi� orygina� za 200 i mie� spok鎩 na kolejne 10 lat, lub zamiennik z allegro za 50 i b璠ziesz go wymienia� 2 razy na rok bo pono� padaj� jak muchy.
yankess - 22 Cze 2009, 10:11
Ja mam zamiennik dwa lata i nie narzekam.
Marcin - 22 Cze 2009, 10:18
jest temat o ogrzewaniu, do kt鏎ego zosta� podany link wi璚 nie widz� sensu i potrzeby kontynuowania tego tematu i kolejny raz przecierania znanego szlaku...
Thug - 22 Cze 2009, 20:23
dark86ford,
Wielkie dzieki za informacje wiele mi to wyjasnilo i rozjasnilo:):):)
Jeszce raz wielkie Dzieki jutro to naprawie:
Pozdro Panowie i do Ulyszenia Elo Elo
pawelo06 - 18 Wrz 2009, 15:20
mam takie jeszcze swoje zaobserwowane zagadnienie zwi您ane z nadmuchem ciep貫go lub zimnego powietrza w mk4
ost zauwazy貫m i� je瞠li mocno wepchne radio tak bez g這wy na si貫 nieorginalne z tym plastkiem /ramk� do ford闚 to moze to powodowac i� ca造 panel od ogrzewania poni瞠j sie wypycha do przodu i przestaje dzia豉� regulacja ciep豉 nadmuchu po kilku krotnym sprawdzenie tego faktu przynajmniej u mnie moge powiedzie� 瞠 mo積a sie wkopa� i przez 幢e zamontowane radio w ramce narazi� sie na koszty wymiany panelu nie wiedz帷 o tym iz panel jest sprawny a tylko radio go wypycha i nie 豉帷zy te pokr皻這 kt鏎e przesuwa sie po metalowej skali regulujac temp nawiewu mysle 瞠 wart o to sobie sprawdzi� przed kupowaniem nowego panelu
MARIUSZ.B - 18 Wrz 2009, 17:32
| JoeMix napisa�/a: | | Z tego co wiem to jest to zrobione tak 瞠 otwarty zaw鏎 puszcza p造n, wi璚 lecie ciep貫 powietrze, zamkni皻y zaw鏎 (zasilony +12V) prze陰cza obieg i leci zimne, tak si� uszkodzenie zaworu, cewki, sterowania w 95% przypadk闚 w陰cza na sta貫 gor帷y nawiew. |
JoeMix, wiesz mo瞠 jakim cudem ten elektrozaw鏎 steruje tak dok豉dnie temperatur� skoro ma tylko dwa stany otwarty i zamkni皻y ? Zawsze mnie to zastanawia這.
bid瞠j - 18 Wrz 2009, 18:14
przez zmiany czas闚 otwarcia/zamkni璚ia - proste
MARIUSZ.B - 18 Wrz 2009, 23:24
| bid瞠j napisa�/a: | | przez zmiany czas闚 otwarcia/zamkni璚ia - proste |
Czyli on sobie tam cyka tak ca造 czas. Nie lepiej by這 to zrobi� na zwyk造m zaworze i lince, pewnie by這 by mniej awaryjne.
JoeMix - 20 Wrz 2009, 17:12
MARIUSZ.B, ano sobie cyka,,, mo瞠 rozwi您anie na zaworze by by這 mniej awaryjne ale bardziej skomplikowane.
MARIUSZ.B - 20 Wrz 2009, 17:18
| JoeMix napisa�/a: | | mo瞠 rozwi您anie na zaworze by by這 mniej awaryjne ale bardziej skomplikowane. |
Jako� w polonezie sobie poradzili cho� nie pami皻am aby w nim by這 dobre ogrzewanie
bardziej skomplikowane, hmmm linka pod陰czona do pokr皻豉 w kabinie, ci庵n帷a za d德ign� zaworu
JoeMix - 20 Wrz 2009, 17:28
Mo瞠 w polonezie jest jak w Mk1 - nagrzewnica grzeje ca造 czas a linka przesuwa przes這n�,,, nie wiem, to nie jest zaworek I-O tylko jak jest zamkni皻y to kieruje wod� gdzie indziej, a nie blokuje jej przep造wu zauwa�.
bid瞠j - 20 Wrz 2009, 17:53
to jest rozwi您anie prostsze je郵i chodzi o monta� - wystarczy wsadzi� odpowiedni� p造tk� drukowan� w panel, zaworek w przewody od ch這dzenia i jazda. sterowanie te� jest (mo瞠 wbrew pozorom) do嗆 prymitywne.
nie wiem czy wyst瘼owa這 takie co� jak fiesta mk4/5 z klim� automatyczn�, ale je郵i tak to w tym przypadku rozwi您anie mechaniczne odpada這 z za這瞠nia.
Marcin - 20 Wrz 2009, 18:50
| bid瞠j napisa�/a: | | nie wiem czy wyst瘼owa這 takie co� jak fiesta mk4/5 z klim� automatyczn�, ale je郵i tak to w tym przypadku rozwi您anie mechaniczne odpada這 z za這瞠nia. |
chyba nie by這, przynajmniej nigdzie si� z tym nie spotka貫m
MARIUSZ.B - 20 Wrz 2009, 19:28
Dla mnie to jest proste rozwi您anie:
kowalik - 28 Pa� 2012, 12:47
Witam nie chcia貫m pisa� nowego tematu wi璚 podepn� si� pod ten co mo瞠 by� gdy nawiew dmuchawy jest na 1 biegu leci ciep這 gdy w陰czam np na 3 to ju� leci zimno
elektrozaw鏎 chyba dzia豉 bo gdy przestawi� na zimne to po paru sekundach leci zimne powietrze. Czy mog豉 by by� przypchana nagrzewnica??
a i jeszcze sprawdza貫m przewody kt鏎e sz造 do tego zaworu nagrzewnicy oba by造 gor帷e bardzo bym prosi� o pomoc
Puff - 29 Pa� 2012, 18:44
Plus: dopisa貫� si� do istniej帷ego tematu, zamiast tworzy� nowy
Minus: odkopa貫� 3-letniego trupa, a istnieje podwieszony temat, gdzie wszystko jest opisane. Szukajka: elektrozaw鏎 nagrzewnicy
Grax - 29 Pa� 2012, 22:35
Ja si� podda貫m i wybra貫m inne rozwi您anie zaw鏎 kulowy P ju� widzia貫m to w paru fiestach i po problemie z ciep造m czy zimnym powietrzem
zap - 30 Pa� 2012, 12:49
Generalnie u mnie jeszcze kilka lat temu tez byl wstawiony "kranik" po tym jak ktos poddal sie i wyciagnal elektrozawor. Dzieki koledze z forum rozwiazanie okazalo sie prostsze niz sie wydaje:
1. Odlaczyc weze nagrzewnicy od elektrozaworu
2. Wlac strzykawka "recznie" plyn do nagrzewnicy przez waz wlotowy do momentu przelania sie przez waz sasiedni
3. Podlaczyc weze do elektrozaworu
Nagrzewnica powinna sie odpowietrzyc sama, jednak czesto zdarza sie czytac na forum, ze tak sie nie dzieje. Polecam sprobowac powyzszej procedury przy bardzo slabym grzaniu, gdy wszystkie weze przy elektrozaworze sa gorace, po uprzednim sprawdzeniu iz elektrozawor i plytka sterujaca dzialaja (opis mozna znalezc w FAQ).
kowalik - 2 Lis 2012, 15:42
Dzi� m闚i� wezm� rozbior� ten elektrozaw鏎 nagrzewnicy wyj掖em go i co si� okaza這 by豉 spalona cewka poniewa� jak pod陰czy貫m kostk� do tego elektrozaworu i w陰czy貫m zap這n to nagle tam gdzie cewka zacz窸a si� robi� gor帷a i ten trzpie� sta� i na razie na okres zimowy pod陰czy貫m na kr鏒ko poprzez rurki.
|
|