Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [Mk4] Czyszczenie przep造womierza - poradnik

west - 17 Cze 2009, 22:38
Temat postu: [Mk4] Czyszczenie przep造womierza - poradnik
Witajcie!

Od kilku tygodni zauwa篡貫m w moim aucie straszny spadek mocy. Auto na poszczeg鏊nych biegach osi庵a這 maksymalne pr璠ko軼i:

1- 30km\h
2- 60km\h
3- 80km\h
4- 100km\h
5- 140km\h

Podczas przy酥ieszania gdy obroty wchodzi造 powy瞠j 3ty� obrot闚 na minut� silnik si� d豉wi� i przestawa� przy酥iesza�. Po postach przeczytanych na forum wywnioskowa貫m, 瞠 popsu� si� przep造womierz. Pojecha貫m wi璚 do sklepu w celu zakupu nowego - oczywi軼ie nie kupi貫m bo nie dam za cz窷� z ASO 800z� czy chocia瘺y 360z� za marnej jako軼i podr鏏k�, kt鏎� jak to sam Pan sprzedawca nazwa� - najlepiej za這篡� i sprzeda� auto p鏦i auto dzia豉.

Postanowi貫m naprawi� przep造womierz osobi軼ie, chocia� nas逝cha貫m si� od znajomych, 瞠 i tak nic nie wsk鏎am.

Materia造 potrzebne do naprawy:

benzyna ekstrakcyjna - 5z�
Klucz Torx T-20 ( kupi貫m komplet ) - 24z�
Waciki do uszu - ka盥y ma :)
Jednorazowe r瘯awiczki 瞠by si� nie usmarowa� ;)

Zaczynamy - krok po kroku:

- Podnosimy mask�
- Odkr璚amy filtr powietrza ( cztery 鈔uby "gwiazdki" )
- Odpinamy czujnik wpi皻y do filtra powietrza
- Odkr璚amy obejm� na rurze dolotowej id帷ej od filtra powietrza
- Odpinamy wtyczk� od przep造womierza
- Wyjmujemy ca這嗆
- Odkr璚amy rur� z przep造womierzem od filtra powietrza ( 2 鈔uby krzy瘸kowe )
- Z ca這軼i� udajemy si� do domu i nie 酥iesz帷 si� rozbieramy przep造womierz
- Kluczem T20 odkr璚amy dwie 鈔uby na przep造womierzu
- Poma逝 i delikatnie oddzielamy przep造omierz od rury
- Przep造womierz drucikami do g鏎y k豉dziemy przed sob�
- Teraz namaczamy wacik do uszu w benzynie ekstrakcyjnej i poma逝 nie 酥iesz帷 si� myjemy druciki z czarnego paskudnego osadu - na te dwa ma貫 druciki zu篡貫m 10 wacik闚
- Myjemy do momentu kiedy waciki b璠� czyste
- Rur� mo瞠my oczywi軼ie r闚nie� umy� ( u mnie by豉 te� do嗆 brudna )
- Ca這嗆 skr璚amy w odwrotnej kolejno軼i ze szczeg鏊n� ostro積o軼i� aby nie uszkodzi� -drucik闚 przy skr璚aniu po堯wek przep造womierza
- Cieszymy si� z dynamiki naszego auta :)

W moim przypadku auto dosta這 jakiego� dzikiego sza逝, od momentu zakupu auto nie rwa這 si� tak do przodu jak teraz. Silnik przesta� kopci� a pr璠ko嗆 max to w tej chwili 160km\h - licznikowe oczywi軼ie :) Nawet na drugim biegu potrafi� zapiszcze� ;D

Mam nadziej�, 瞠 komu� si� przyda - je郵i b璠zie taka potrzeba to mog� wrzuci� fotki.

Cytat:
pozwoli貫m sobie zmieni� tytu� co by by� bardziej chwytliwy dla szukajki - bid瞠j

jarek_m - 17 Cze 2009, 23:49

Dzi瘯i! :D Gratuluj� pazura ;)
.:brazylia:. - 18 Cze 2009, 00:34
Temat postu: Re: [Mk4]Naprawa przep造womierza - poradnik
west napisa�/a:
e郵i b璠zie taka potrzeba to mog� wrzuci� fotki.

wrzu� wrzu� :D przyda si�

Krzysiekkk - 18 Cze 2009, 00:50

Te� poprosz� o fotki :yes:
Luzak - 20 Cze 2009, 18:24

No fajnie!
Chcia貫m przeprowadzi� taki zabieg w mojej mk4, tylko 瞠 ja nie mam przep造womierza w obudowie filtra powietrza. Czy kto� wie gdzie on jest w 1.25 zetec?? I czy wog鏊e mo積a go przeczy軼i�?

bid瞠j - 20 Cze 2009, 19:05

Luzak, szukaj na rurze pomi璠zy filtrem powietrza a przepustnic�. mo磧iwe 瞠 go nie masz (nie wiem jak to by這 w tych ziutkach)
Luzak - 20 Cze 2009, 19:42

no w豉郾ie w tym s瘯, 瞠 do samej przepustnicy nie mam 瘸dnego czujnika.
Zaczynam si� zastanawiac czy wog鏊e przep造womierz jest gdziekolwiek zamontowany.

Krzysiekkk - 24 Cze 2009, 21:39

Luzak napisa�/a:

Nie masz, bo go fabrycznie nie bylo, od 11/98 nie montowano przeplywomierza w MK4 1,25 :-)

Marcin - 24 Cze 2009, 21:51

Krzysiekkk napisa�/a:
Luzak napisa�/a:

Nie masz, bo go fabrycznie nie bylo, od 11/98 nie montowano przeplywomierza w MK4 1,25 :-)

hmmm... a ja wyczyta貫m 瞠 od 05.98 :fox:

Krzysiekkk - 24 Cze 2009, 22:19

Nie dam sobie nic uci望 za to 11/98. W kazdym razie w pewnym momencie zaprzestano instalowac przep造wki :-P
yara - 28 Cze 2009, 13:38

Rzeczywi軼ie zabieg trwa� p馧 godziny a autko dostaj� niez貫go powera :yyy:
Krzysiekkk - 30 Cze 2009, 16:58

W ko鎍u sam si� wzi掖em za przep造womierz, porobi貫m fotki, jak by si� kto� ba� to samemu robi�, to niema czego si� ba�, bo to nic trudnego. Schemat post瘼owania zgodnie z tym co napisa� West.

west napisa�/a:

- Podnosimy mask�
- Wyjmujemy ca這嗆
- Poma逝 i delikatnie oddzielamy przep造womierz od rury
- Teraz namaczamy wacik do uszu w benzynie ekstrakcyjnej i poma逝 nie 酥iesz帷 si� myjemy druciki z czarnego paskudnego osadu - na te dwa ma貫 druciki zu篡貫m 10 wacik闚
- Ca這嗆 skr璚amy w odwrotnej kolejno軼i ze szczeg鏊n� ostro積o軼i� aby nie uszkodzi� -drucik闚 przy skr璚aniu po堯wek przep造womierza
- Cieszymy si� z dynamiki naszego auta

jak juz mamy wykr璚ony caly przep造womierz to potrzebujemy wkr皻aka o takiej koncowce

Po odkr璚eniu dw鏂h wkr皻闚 mamy taki oto widok

Brudne druciki:

A po czyszczeniu ju� tak wygl康aj�:

Dla ciekawskich, jak wygl康a reszta przep造womierza:

Ja jakiej� wielkiej r騜nicy nie odczu貫m po wyczyszczeniu, jednak por闚nuj帷 zdj璚ie sprzed i po czyszczeniu stwierdzam ze by這 warto po鈍ieci� te p馧 godziny i 3,80z� za 0,5l benyznki ekstrakcyjnej. No i satysfakcja z czego� wykonanego w豉snor璚znie :luzik:

fiesta209 - 7 Lip 2009, 22:18

w mk3 jest tak samo umiejscowione i taki sam przep造womierz jest???
bid瞠j - 7 Lip 2009, 22:21

fiesta209, ty nie masz przep造womierza w 1.3
fiesta209 - 8 Lip 2009, 16:55

bid瞠j to co zrobi� 瞠by go odmuli�?? osi瞟i na biegach ma podobne no i na wysokich obrotach - s豉by.. filtry wymienione .. .. ale mo積a co� jeszcze czy zmieni� lub poczy軼i� 瞠by poczu� tak� r騜nice?? 鈍ieczki?
bid瞠j - 8 Lip 2009, 23:09

na dzie� dobry obejrzyj i ewentualnie wymie� 鈍ieczki i kable, pomierz CPP (jak trzeba to zreanimuj), zatankuj wachy dobrej jako軼i, skontroluj w篹yk od MAPa, sprawd� czy wydech nie przytkany
fiesta209 - 9 Lip 2009, 08:29

co to za skroty... CPP MAP??
fiesta209 - 9 Lip 2009, 09:09

CPP to chyba komputer tak??? to jak go zreanimowac??? jest po stronie pasa瞠na pod schowkiem
szogoon - 9 Lip 2009, 09:34

CPP to czujnik po這瞠nia przepustnicy, a Wy panowie robicie OT w temacie o przep造womierzu, kt鏎ego w silniku 1.3i z mk3 nie ma
11kuba11 - 17 Lis 2009, 11:16

wiem ze moze wyjde na jakiegos kompletnego przyg逝pa ale poszed貫m dzi� do fiestki zeby dosta� si� do tego przep造womierza..jak w instrukci napisano odkreci貫m filtr powietrza..odzcepi貫m obejme na rurze dolotowej idacej od filtra i jako� nigdzie czego� co by tak� przep造wk� jka na zdj璚iach przypomina這 nie widzia貫m!!!??? :9:
czy to mo磧iwe zeby jej tam nie by這??
bo na drugim koncu rury jest ju� tylko przepustnica a z tego jak rozumiem opis ta przep造wka powina by� przy puszcze z filtrem powietrza..
pom騜cie

bid瞠j - 17 Lis 2009, 11:18

11kuba11, u Ciebie przep造wki nie ma
11kuba11 - 17 Lis 2009, 11:42

dziwne..ale dzieki bo ju� mysla貫m ze to ze mn� co� nie tak :)
ale benzynka sie nie zmarnowa豉-krokowiec wyczyszczony :hihihi:
pozdr i dzieki za szybk� odpowiedx

Marcin - 17 Lis 2009, 14:07

11kuba11 napisa�/a:
czy to mo磧iwe zeby jej tam nie by這??

tak, kosiarki jej nie maja

Vilmark - 19 Lis 2009, 13:09

W fiescie MK4 do 11 2008 by豉 przep造wka , chodzi oczywi軼ie o 1,25 Zetec.
Marcin - 19 Lis 2009, 15:39

Vilmark napisa�/a:
W fiescie MK4 do 11 2008 by豉 przep造wka

wg moich informacji do maja 98' :fox:

Vilmark - 19 Lis 2009, 16:12

To nie wiem , ja mam spuszczon� z fabryki 3 marca 1998 (wed逝g microcata) w dacie sprzeda篡 jest sierpie� 1998. A przep造womierz le篡 przede mn� na stole. :)
Marcin - 19 Lis 2009, 17:28

Vilmark napisa�/a:
ja mam spuszczon� z fabryki 3 marca 1998 (wed逝g microcata) w dacie sprzeda篡 jest sierpie� 1998. A przep造womierz le篡 przede mn� na stole.

i co w tym dziwnego? marzec jest chyba przed majem :fox:

Vilmark - 19 Lis 2009, 23:07

Kurcze to naprawd� pomaga ! Autko je寮zi jak g逝pie :) Dzi瘯i za pomoc.
buzek5990 - 5 Mar 2011, 23:20

Vilmark napisa�/a:
Kurcze to naprawd� pomaga ! Autko je寮zi jak g逝pie :) Dzi瘯i za pomoc.

Potwierdzam

Co do autora w徠ku cz這wieku masz u mnie piwo normalnie ja si� m璚zy貫m z mulistym samochodem tyle czasu... :| mi tak samo pomog這 samoch鏚 nie do poznania odk康 go mam nigdy tak nie je寮zi� kr璚i si� bardzo 豉dnie i rozp璠za si� wreszcie, przedtem jecha� bo jecha� byle ko豉 do przodu... Teraz jest inna bajka wiadomo nie jest to nei wiadomo jaki silnik ale r闚nam to do poprzedniego stanu, nie chcia這 mi si� wierzy� 瞠 wyczyszczenie tego da co� na plus ale jestem zajarany dzi� si� za to zabra貫m, gdy natrafi貫m na ten poradnik!!

Auto wreszcie odzyska這 moc, wyczy軼i貫m te druciki u mnie wygl康a造 tragicznie zasyfione plus ca陰 reszt�, no po prostu wszystko.

Dzi瘯uje Tobie kolego bardzo ale to bardzo mi pomog貫� ju� my郵a貫m i tak o przep造wce ale 瞠 czeka mnie kilka st闚 na u篡wan� lub sporo kasy na now�... Uratowa貫� mi samoch鏚 jak i mnie!!

pozdrawiam Was ziomki :V:

aro1125 - 27 Kwi 2011, 20:02

Koledzy, moja mama ma Fiest� Mk3 1.1 z 95 roku.
Czy w tym samochodzie jest taki przep造womierz ??

Mo瞠 to g逝pie pytanie, bo to do嗆 stare auto, no ale naprawd� nie wiem :)

Pozdrawiam

szynszyl - 27 Kwi 2011, 20:40

jak sie nie wie o co lotto, to si� zdj璚ie robi :yes:
aro1125 - 27 Kwi 2011, 20:51

zdj璚ie czego mam zrobi� niby ??

Ja chce tylko wiedzie�, czy w tym aucie o kt鏎ym m闚ie jest to takie co�, czy tego nie ma :)

kuba87 - 27 Kwi 2011, 20:55

kosiary MK3 nie maja przep造wki a kosiara 1.1 by豉 mulasta jeszcze jak na papierze pierwsze rysunki powstawa造 :D
szynszyl - 27 Kwi 2011, 21:13

Cytat:
zdj璚ie czego mam zrobi� niby ??
pewnie dolotu...
poza tym tyle by這 o przep造womierzach, 瞠 nie mam si造 o nich pisa�

DonPadre - 14 Sie 2011, 17:09
Temat postu: Re: [Mk4] Czyszczenie przep造womierza - poradnik
west napisa�/a:
Witajcie!

Od kilku tygodni zauwa篡貫m w moim aucie straszny spadek mocy. Auto na poszczeg鏊nych biegach osi庵a這 maksymalne pr璠ko軼i:

1- 30km\h
2- 60km\h
3- 80km\h
4- 100km\h
5- 140km\h

Podczas przy酥ieszania gdy obroty wchodzi造 powy瞠j 3ty� obrot闚 na minut� silnik si� d豉wi� i przestawa� przy酥iesza�. Po postach przeczytanych na forum wywnioskowa貫m, 瞠 popsu� si� przep造womierz. Pojecha貫m wi璚 do sklepu w celu zakupu nowego - oczywi軼ie nie kupi貫m bo nie dam za cz窷� z ASO 800z� czy chocia瘺y 360z� za marnej jako軼i podr鏏k�, kt鏎� jak to sam Pan sprzedawca nazwa� - najlepiej za這篡� i sprzeda� auto p鏦i auto dzia豉.

Postanowi貫m naprawi� przep造womierz osobi軼ie, chocia� nas逝cha貫m si� od znajomych, 瞠 i tak nic nie wsk鏎am.

- Podnosimy mask�
- Wyjmujemy ca這嗆
- Poma逝 i delikatnie oddzielamy przep造omierz od rury
- Cieszymy si� z dynamiki naszego auta :)

W moim przypadku auto dosta這 jakiego� dzikiego sza逝, od momentu zakupu auto nie rwa這 si� tak do przodu jak teraz. Silnik przesta� kopci� a pr璠ko嗆 max to w tej chwili 160km\h - licznikowe oczywi軼ie :) Nawet na drugim biegu potrafi� zapiszcze� ;D

Mam nadziej�, 瞠 komu� si� przyda - je郵i b璠zie taka potrzeba to mog� wrzuci� fotki.

Cytat:
pozwoli貫m sobie zmieni� tytu� co by by� bardziej chwytliwy dla szukajki - bid瞠j

Chcia貫m zapyta� czy benzyne ekstrakcyjn� mo積a by zast徙i� tradycyjnym zmywaczem do paznokcii lub WD 40. Mamy niedziele god� 17-t� i ci篹ko bedzie dosta� gdzie� benzyne
ekstrakcyjn�. Moje drugie pytanie odno郾ie przep造womierza ja z przy酥ieszeniem mam tak 瞠 raz przy酥iesza jak "wariat" a raz nie czy to te� mo瞠 by� "sprawka" zanieczyszczonego przep造womierza?

JoeMix - 14 Sie 2011, 17:32

A czy benzyn� mo積a zast徙i� olejem nap璠owym,,, generalnie tak, bo i to paliwo do silnika i to paliwo do silnika,,,
DonPadre - 14 Sie 2011, 18:10

a co do mojej drugiej cz瘰ci pytania czy przep造womierz mo瞠 by� przyczyn� takiej nier闚nej pracy tzn. raz przy酥iesza jak wariat a raz zamula? czy mo瞠 jakie� inne mog� by� tego powody?zauwa篡貫m 瞠 czym mocniej dociskam peda� gazu tym wolniej si� rozp璠za, musze odpu軼i� troche i zacz望 ponownie lecz znacznie wolniej wciska� peda� i wtedy jakby lepiej sz豉 fie軼ina. Wyczy軼i貫m przep造womierz, przepustnice i nic.Czy mo瞠 to by� spowodowane s豉b� iskr�? Mo瞠 co� ze 鈍iecami lub kablami. Dodam 瞠 jak autko postoi powiedzmy ok doby to przy odpalaniu z wydechu wylatuje bia造 dym. znajomy m闚i 瞠 to z powodu s豉bej iskry i paliwo si� przepala dopiero w wydechu. Ile w tym prawdy. H E L P ! ! !
saided - 15 Pa� 2011, 12:18

moze glupio to zabrzmi, ale nie wincie mnie za to..
ale powiedzcie mi jak rozdzielic ten przeplywomierz aby te druciki mozna bylo wyczyscic?

bo wyciagnalem calosc,jednakze zadnych srubek nei widze

ElGrey - 15 Pa� 2011, 14:57

No bo u ciebie sie nie rozbiera przeplywki, to zupelnie inna konstrukcja niz w Mk4 i 5 :yes:
ketrab - 19 Gru 2012, 17:29

Dzi瘯i za podpowedz, silnik mi sie dusi透araz po odpaleniu- przeczysci貫m te dwa druciki w air flow i wszystko gra jak trzeba

pozdr闚ka

scorpion69 - 5 Sty 2013, 17:05

Krzysiekkk napisa�/a:
W ko鎍u sam si� wzi掖em za przep造womierz, porobi貫m fotki, jak by si� kto� ba� to samemu robi�, to niema czego si� ba�, bo to nic trudnego. Schemat post瘼owania zgodnie z tym co napisa� West.

please popraw forki bo si� nie wczytuj�

Roni71 - 23 Lip 2013, 21:39

Mam pytanko , czy przep造womierz od forda fiesta , ka,puma 1.3 , 1.4 pasuje do fiesty 1.25 96FP-12B579-AB ? dzi瘯i wielkie z g鏎y za podpowied�. :)