|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika ogólna - Zablokowana przednia klapa
pegas - 11 Cze 2009, 00:01 Temat postu: Zablokowana przednia klapa Hej
No wiec.. dość żałosny problem
Zablokowala mi sie pokrywa silnika. wczoraj wyciagałem akumulator i zamknąłem klape normalnie (spuszczajac z 30cm) a dzisiaj chcialem otworzyc zeby włożyc akumulator i juz sie nie dalo.
ciągne ten czerwony dżinks pod kierownicą i nic sie nie dzieje. klapa nie odskakuje i nie slychac tego charakterystycznego dzwięku odblokowywania zamka. szperałem ręka przy mechanizmie z przodu pod klapą ale nic to nie dalo. wszystko zablokowane. tak jakby linka nie mogla zrobic tego co ma zrobic:)
dodam ze ciagne ja mega mocno. trzymajac wielkim kluczem i zapierajac sie o kierownice:)
pomocy!
mial ktos podobny problem? jest jakis inny awaryjny sposób otwarcia pokrywy silnika?
zeby bylo smieszniej wyjalem wczoraj akumulator wiec jesli nie otworze klapy i go nie wsadze na miejsce, nie moge nawet jechac ma warsztat zeby mi to mechanik otworzył.
W archiwum w sumie nic nie znalazłem. tylko to ze trzeba ciagnac linke mocno. ale ja ja ciagne naprawde MOOOOCNOOOOOO. Jak macie jakies pomysły piszcie bo czuje sie bezsilny:)
Samochód to Fiesta Mk3 z 1990 roku.
pozdr
Piotrek
kamil wolski - 11 Cze 2009, 00:05
Pod znaczkiem jest jakiś awaryjny sposób otwierania, ale jak to się tam robi to nie wiem.
Fordon - 11 Cze 2009, 09:59
Trzeba zerwac znaczek Forda z maski bierzesz wkretak, zaginasz skubanca na kat 45*, wprowadzasz go w otwor po prawek stronie, wciskasz reke pod maske i naprowadzasz sobie wkretak zeby zachaczyc go o mechanizm zwalniajacy zamek, wczesniej polecam popsikac WD 40 lub czyms w tym stylu, bo generalnie najczestrza przyczyna zablokowania zamka w fiescie jest zaniedbanie w/w mechanizmu....
nexia145 - 11 Cze 2009, 11:06
Witam,może i sposób dobry jaki Fordon opisał.Dokładnie tak ze dwa tygodnie temu miałem az połamałem to czerwone cuś.Prawdopodobnie właśnie zapieczony zamek.Ja ciągłem linke kombinerkami a druga osoba naciska maskę w miejscu zamka.Dół -góra,dół -góra i otwarłem.Oczyscić,posmarować i działa
pegas - 11 Cze 2009, 14:18
pod znaczkiem forda nic nie ma. tzn nie ma połączenia z zamkiem. nie ma jak sie tam dostac
chyba bedzie trzeba zaatakować bardziej brutalnie. ale to dopiero jak przestanie padac
pot i krew:)
Piter - 11 Cze 2009, 14:23
Jak to nic nie ma?
Nie masz pod znaczkiem dziury jak 2zł ?
MARIUSZ.B - 11 Cze 2009, 15:23
Wkładasz rękę pod maskę z prawej strony ciągniesz za linkę z pancerzem (dość mocno) i się otwiera bez problemu. Nie wiem po co te kombinacje.
pegas - 11 Cze 2009, 16:38
ciagne linke tak jak opisales i to bardzo mocno.. i nic. zamek ani drgnie
a co do dziury pod znaczkiem to zobacze wieczorem jeszcze raz, moze cos przeoczylem:)
Sztandi - 11 Cze 2009, 16:49
Kolegom chodzi o cos takiego co załączam w poście, cieżko tego nie znaleść
nexia145 - 11 Cze 2009, 18:39
Pegas,spróbowałeś z kolegą? Ja w taki sposób otworzyłem maskę, odpiąłem linkę od czerwonej klapki, wałeczek w kombinerki i ciągnać a ktos niech pociagnie maskę do góry.U mnie pomogło i otworzyłem a wcześniej ani rusz.No chyba ,że linkę wyciagniesz to urwana w co watpię
Fordon - 12 Cze 2009, 10:51
MARIUSZ.B, Jak jest zapieczony zamek to nic na to nie poradzisz, XRke tak chlopaki otwierali az sie do konca linka nie wykonczyla...
pegas - 12 Cze 2009, 11:41
Fordonie: grzebie śrubokrętem w tej dziurze po znaczkiem i o nic tam nie moge zahaczyc
zamek wyglada tak:
ten haczyk ktory trzyma maske jest nie do ruszenia, a do niczego inego tam nie sięgam
juz sie coraz poważniej zastanawiam nad gumówka:)
pegas - 12 Cze 2009, 14:38
udało sie
juz teraz wszystko wiem o co tam chodzi. w sumie prosty mechanizm
dzieki
MARIUSZ.B - 12 Cze 2009, 15:03
pegas napisał/a: | udało sie |
Pochwal się jak to zrobiłeś co by się komuś przydało na przyszłaość.
Fordon - 12 Cze 2009, 16:19
pegas napisał/a: | Fordonie: grzebie śrubokrętem w tej dziurze po znaczkiem i o nic tam nie moge zahaczyc |
Da sie i nie po to napisalem ze wkretak musi byc zagiety pod katem 45* reszta na foto zaznaczona jest...
pegas - 12 Cze 2009, 18:01
ano dokładnie tak jak narysowałes:)
nie szlo mi ale jak uzylem kawalka drutu zagietego na koncu w haczyk to dalo rade
dzieki raz jeszcze
kmieluu - 28 Sty 2014, 15:14
Dzien dobry,
Mi rowniez zablokowala sie dzis pokrywa od silnika. Samochod: fiesta 2002 1.4 tdi. Wczoraj otworzylam, bo rozladowal mi sie akumulator ale chcialam zapytac kogos o pomoc i zamknelam i tak niefortunnie ze ani sie nie zamknela do konca ani sie nie otwiera (1cm unosie sie nad grillem). Co robic..?
vegetagt - 28 Sty 2014, 15:51
jedna osoba niech trzyma za wajche do otwierania,a druga niech rusza klapą góra dół. Powinno odskoczyć.
kmieluu - 29 Sty 2014, 15:47
Niestety nie dzialalo. Ostatecznie zabralam go do salonu firda, bo byl najlbizej. Wymienili mi linke (220 zl) i za usluge 80. coz.. Wazne, ze jezdzi juz jak zloto! trzeba jedynie kupic nowy akumulator.. hm..
MARIUSZ.B - 29 Sty 2014, 18:26
kmieluu napisał/a: | Wymienili mi linke (220 zl) |
Masakra lepiej nie sprawdzaj za ile taką linkę można kupić.
Pablosss - 29 Sty 2014, 20:58
Mi kiedyś linka wyskoczyła z uchwytu w zamku pod maska i nie bylo jak otworzyc. Skonczyło sie na odkrecaniu zamka- tyle dobrego ze sruby trzymajace zamek -jako tako ale -dostepne i mozliwe było otworzenie maski. Ostatecznie koncowka linki złapana lekkim drucikiem do zamka zeby nie wypadla znowu i zrobione dodatkowe ukryte otwieranie od zewnatrz- zamek , jak by ktos nie wiedział, ma u dołu jak sie stoi przed autem po chyba lewej stronie maja dziurke , pozwala ona na ptrzeprowazenie drucika i zmontowanie do wg mnie orginalnie przygotowanego oczka w dzwigni zamka ktora pozwala na jego otwarcie.. taki tam patent na urwane/zakleszczone/uszkodzone linki
qgt - 15 Mar 2014, 15:58
To i ja się podepnę pod temat. Otóż mam mk3 rolk '92 ostatnio mi padła żarówka od długich więc wymieniłem obie by równo światło dawały. No ifajnie świeciły ale tylko chwilę bo zaraz obie padły równocześnie a następnego dnia drogowe poszły się... No to następnego dnia już na spokojnie póki słońce chciałem to naprawić bo jestem pewien że gdzieś zwarcie wróciłem (bezpieczniki całe) ale niestety kolejny problem. Nie jestem w stanie otworzyć maski próbowałem chyba wszystkiego oprócz zdzierania znaczka forda gdyż nie mam wkrętaka który złamie do 45 stopni na ktoś pomysł jak mogę ową maskę otworzyć? Szczerze wycieczka do mechanika mi się nie uśmiecha jeżeli jestem w stanie sam to zrobić
P.S Na ilu śrubach trzyma się zamek i jaka to mniej więcej śruba jest bo jednak nim coś ruszę to wolałbym się przygotować
Pablosss - 16 Mar 2014, 00:10
z tego co pamietam chyba 3 albo 4 śruby torx 3.
qgt - 16 Mar 2014, 21:28
Poddaje się jadę jutro z nim do mechanika ale dzięki Pablosss, za pomoc
Jestem po wizycie u mechanika. Jeżeli ktoś ma grzechotkę plus nakładkę torx 3, to wystarczy wprowadzić go od spodu (np pod tablicą rejestracyjną) a następnie włożyć rękę w miejscu otwierania maski aby móc spokojnie natrafić na śruby no i odkręcać ;-) nie wiem czy się to komuś przyda ale jakby co jest
|
|