|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK3] Masa tylnej klapy.
bzyq90 - 1 Cze 2009, 17:22 Temat postu: [MK3] Masa tylnej klapy. Witam, jestem nowy na forum, kupiłem pare dni temu Fiestę MK3 po tuningu. Została założona prawa elektryczna szyba, lewa niestety na korbkę ale dopracuję to (ktoś nie dokończył swojego dzieła.
I zostało również założone elektryczne otwieranie tylniej klapy (bagażnik). Niestety nie działa. Podłączyłem silniczek pod akumulator i normalnie otwiera, posprawdzałem przewody itp.
Okazało się że plus dochodzi. Zwarłem przewodem minus silniczka i bagażnik (nie klapę), zaczęło działać. Wiadomo nie będę jeździć tak z przewodem więc moje pytanie jest następujące:
W którym miejscu klapa jest podłączona do masy? Czy może odpowiada za to któryś z bolców na klapie bądź któraś z płytek na tyle samochodu?
JoeMix - 1 Cze 2009, 19:35
Zawiasy to raz, a i na płytce też chyba powinno być,,,
jackrzec - 1 Cze 2009, 19:49
JoeMix napisał/a: | Zawiasy to raz, a i na płytce też chyba powinno być,,, | Na płytce nie ma - tylko zawiasy. Dlatego jedyna rada w 100% skuteczna, to pociągnąć miedzianą linkę - przykręcić do klapy i do budy i będzie git. Na początek dobrze wypsikaj WD40 zawiasy.
bzyq90 - 2 Cze 2009, 20:43
Wypsikałem zawiasy WD40 ale nic nie pomogło, nawet je wyszlifowałem nakładką na wiertarkę (typu szczotki drucianej).
Sprawdzałem przewodność miernikiem, normalnie gdy elementy się stykają miernik pokazuje 0, gdy dotknąłem jednym przewodem klapy a drugim budy to pokazywał 180.
krzysieks_mc - 2 Cze 2009, 23:03
Miałem ten sam problem z masą. Pósciłem masę przez dodatkowy wolny kanał na tej płytce z bolcami. Nie ma co szlifować zawiasów bo tylko rudy się zagniezdzi
drjanusz - 3 Cze 2009, 09:54
A jak klape na elektryke będzie zakładał to styków zabraknie
Puść dodatkowy przewód i połącz bude z klapą-ja to zrobiłem przy zawiasach pod śruby mocujące(regulujące) klape.
Maki - 3 Cze 2009, 10:55
A wycieraczka ci działa. Jeśli tak to podłącz pod masę wycieraczki.
bzyq90 - 3 Cze 2009, 13:54
Klapę mam zrobioną na gładko, więc nie mam tylniej wycieraczki. masę podłączyłem pod wolną blaszkę (1 od lewej strony) lecz gdy naciskałem przycisk od otwierania tylniej klapy to załączał mi się zapłon (kontrolki) tak jakbym przekręcił kluczyk.
Maki - 3 Cze 2009, 15:47
Cytat: | Klapę mam zrobioną na gładko, więc nie mam tylniej wycieraczki. |
To co jakiś czas się zatrzymujesz i wycierasz szybę. Jak można tak jeździć.
bzyq90 - 3 Cze 2009, 17:53
W trakcie deszczu wcale mi to nie przeszkadza. Ja tego nie zrobiłem tylko osoba która zaczęła tuningować tą fiestę. Zresztą mam prośbę, nie rób mi OT w temacie.
Maki - 3 Cze 2009, 18:40
Mnie szlak by trafiał jak by te krople deszczu by były.
Ale jak nie masz masy na klapie to pociągnij ją na pinie po byłej wycieraczce.
bzyq90 - 5 Cze 2009, 23:45
Poradziłem sobię, dziękuję za wypowiedzi. Co do kropli deszczu, mam przyciemniane tylnie szyby ;] Pozdrawiam.
drjanusz - 6 Cze 2009, 07:53
To może napisz co pomogło
ZonExE - 6 Cze 2009, 23:47
Masa do klapy jest na tych blaszkach.
Mnie to nie działało to przetarłem blaszki grubym papierem sciernym i spryskalem tym cudem do styków i łaczy
jackrzec - 7 Cze 2009, 15:00
ZonExE napisał/a: | Masa do klapy jest na tych blaszkach. | Co Ty bredzisz?! Na blaszkach to jest w mk4, a w mk3 idzie przez zawiasy!
http://jackrzec.republika.pl/www/html/zlacze.htm
Maki - 7 Cze 2009, 15:40
To jak jest oryginalnie. A on pewnie ma po przerabiane.
Puff - 7 Cze 2009, 16:07
jackrzec - mam mk5 i masa z klapy leci przez zawiasy.
W czasie deszczu wycieraczka może nie działać, jeśli się ich nie zakonserwuje - najlepiej pociągnąć masę z klapy do auta dodatkowym kablem. Mnie to zajęło (wraz z demontażem części elementów i tapicerki) 30 minut.
ZonExE - 7 Cze 2009, 16:35
Widać cos musialo mnie sie pomerdac;p
nie zmienia to faktu że jak to przeczyścilem to wycieraczka chodzi;p
jackrzec - 7 Cze 2009, 17:20
Pufcio napisał/a: | mam mk5 i masa z klapy leci przez zawiasy. | Fakt - masz rację. Sam dałem schemat a pisze brednie...
|
|