|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Car Audio i CB - okablowanie
djkristoff - 24 Maj 2009, 10:48 Temat postu: okablowanie Witam wszystkich,
Pytanie tego rodzaju: chce wstawić w swojej fiescie głośniki na tył, znalazłem odpowiedz jakie. Nie wiem natomiast czy fabryka poprowadziła tam kable?? po prostu nie chce sam rozkrecac oryginalnego radia, w razie gdyby ich nie było. Dzięki za odpowiedz
ps. moze juz ktos rozkrecał bok w wersji 3d i byłby w stanie udzielic paru rad praktycznych
szogoon - 24 Maj 2009, 12:06
ależ radia nie trzeba rozkręcać, tam są wtyczki
Parzych - 24 Maj 2009, 12:26
Nie wiem jak to było w 2004r. ale w mojej z 2006r. (bez radia) była gotowa instalacja pod radio i pod 4 głośniki...
djkristoff - 24 Maj 2009, 13:17
Dzięki bardzo Panowie, zaczynam grzebac
uciu - 24 Maj 2009, 13:20
szogoon napisał/a: | ależ radia nie trzeba rozkręcać, tam są wtyczki |
Trzeba zobaczyć, czy z wtyczki pod radiem wychodzą 4 czy 8 przewodów głośnikowych, jak tylko 4 to nie ma instalacji z tyłu, jak 8 to musi być
Puff - 24 Maj 2009, 13:47
Nie wiem jak w mk6, ale w mk5 nawet jak wychodzi 8 drutów z radia, to wcale nie znaczy, że w aucie jest instalacja na przód+tył. Ba! Nie znaczy to nawet, że jest jakakolwiek (z czym miałem do czynienia w Fieście sąsiadki, która nie miała nawet audio z przodu - fabrycznie!)
uciu - 24 Maj 2009, 14:13
Pufcio napisał/a: | Nie wiem jak w mk6, ale w mk5 nawet jak wychodzi 8 drutów z radia, to wcale nie znaczy, że w aucie jest instalacja na przód+tył. Ba! Nie znaczy to nawet, że jest jakakolwiek (z czym miałem do czynienia w Fieście sąsiadki, która nie miała nawet audio z przodu - fabrycznie!) |
U mnie w wersji podstawowej czyli basic wychodziły tylko 4 przewody (4 są ucięte tuż za wtyczką), czyli wiadomo na przod. Jak idzie 8 kabli to 4 w kosmos nie idzie W takim przypadku musiało coś tam być dłubane, fakt może wychodzić 8 przewodów i być instalacja tylko na przód ale te pozostałe 4 muszą być luźne, trzeba je wyciągnąć. W MK5 nie ma takiej możliwości, żeby nie było poprowadzonej fabrycznej instalacji chociaż na przód. W wersji najuboższej jest z tego co wiem poprowadzona instalacja ale nie ma głośniczków wysokotonowych, kable pod głośniki w dzwiach muszą być
Puff - 24 Maj 2009, 14:40
uciu napisał/a: | Jak idzie 8 kabli to 4 w kosmos nie idzie |
U mnie szło 8, 4 szły do kostki, gdzie mogłeś sobie zdaje się dopiąć i od niej pociągnąć dalej. Skończyło się na tym, że przewody "uwaliłem" za radiem i pociągnąłem sobie kabel bez zbędnego kombinowania.
uciu napisał/a: | W MK5 nie ma takiej możliwości, żeby nie było poprowadzonej fabrycznej instalacji chociaż na przód. |
To był akurat "brzydal" (mk4) - 1.8D, wersja chyba "goło i wesoło", bo nawet między drzwiami a budą nie było wężyków gumowych, w których by szły jakiekolwiek kable. Szyby ręczne, lusterka też, brak centralki W miejscu, gdzie owe węże być powinny były zaślepki
djkristoff - 25 Maj 2009, 11:34
Wszystko jasne z tymi kablami, tylko jest to radio cd fabryczne (z zewnatrz wyglada jakby składało sie z 3 elementów). Gdzie i jak tam zajrzec zeby sprawdzic te kable?? Chyba po prostu najprosciej odkrecic tylne boczki i sprawdzic czy w m-cach na głosniki sa kable. Tak na chłopski rozum biore wszystko bo fachowcem nie jestem;) Dodam, że przod oczywiście jest wmontowany fabrycznie i gra więcej jak przyzwoicie
|
|