Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika silnika - Od czasu do czasu strzeli focha na rozgrzanym silniku

AREC - 8 Maj 2009, 22:52
Temat postu: Od czasu do czasu strzeli focha na rozgrzanym silniku
Hej,
Tak jak w temacie, zawsze pali dobrze ale od czasu do czasu jak sie pojeździ i jest rozgrzany to raz na jakiś czas strzeli focha i ma problemy z odpaleniem. I jak sie pokręci rozrucholem dłużej to w koncu odpala i znowu jest ok i pali zawsze. Na zimnym nie ma najmniejszych problemów. Co może być powodem tych występujących fochów i co może być ogólnie powodem utrudnionego rozruchu rozgrzanego silnika?

I tak marginalnie: Kiedyś skonczyło sie paliwo i po zalaniu nie chciał odpalić, przetkałem przewód paliwowy przed gaźnikiem i było git. Ale do czego zmierzam. Sprawa jest troche śmieszna hehe ale wtedy odkręciłem obudowe filtra od gaźnika i potem podczas dodawania gazu takie miłe buczenie sie wydobywało :-P taki fajny odgłos zasysania powietrza, podobne jak by był stożek albo itb :-P Chętnie bym tak jeździł z takim miłym buczeniem ale filtr przeciez musi być hehe i tak sobie myśle bo wiem że zmiana konstrukcji układu dolotowego może wpłynąć na moc i zmienić ogólnie występujące rezonanse itd. ale czy jest jakiś patent na taki krótszy i efektowniejszy (chodzi o odgłos :V: ) dolot?
Pewnie wiele osób bedzie sie śmiać ale ja od zawsze sie kochałem w różnych odgłosach zwłaszcza wydechów :-P

Prosze o małą pomoc, Pozdrawiam.

Laskosz - 8 Maj 2009, 23:03

AREC napisał/a:
Chętnie bym tak jeździł z takim miłym buczeniem ale filtr przeciez musi być hehe i tak sobie myśle bo wiem że zmiana konstrukcji układu dolotowego może wpłynąć na moc i zmienić ogólnie występujące rezonanse itd. ale czy jest jakiś patent na taki krótszy i efektowniejszy (chodzi o odgłos :V: ) dolot?
Pewnie wiele osób bedzie sie śmiać ale ja od zawsze sie kochałem w różnych odgłosach zwłaszcza wydechów :-P

wsadź zetecka pod maskę :P

co do odpalania to u mnie jak miałem jeszcze 1.0-1.1 to winny był filtr powietrza

diodalodz - 9 Maj 2009, 02:35

hm ustaw zawory . jak nic to nie da to zmień cewkę .
maczeta10 - 9 Maj 2009, 07:41

diodalodz, Ewentualnie jak rozgrzany silnik może trzeba wcisnąć gaz przy zapalaniu ? Tak się kiedyś robiło w starszych autach.
JoeMix - 9 Maj 2009, 08:20

maczeta10 na gorącym silniku raz do podłogi i trzymamy i odpalamy zgodnie z procedurą, ale większość silników 1,1 odpala bez tego, choć jak który sobie tak życzy to pretensji do niego mieć nie nie powinno się mieć.
vegetagt - 9 Maj 2009, 10:06

JoeMix, a przypadkiem przy nieudanym rozruchu z gazem w podlodze nie zaleje silnika po kilku probach?

Moj tez strzela focha na cieplo i powoli mu gaz wciskam i przy ok. połowie łapie :)

JoeMix - 9 Maj 2009, 11:04

vegetagt na ciepłym silniku gazu do połowy :yes: :yes: :yes: na gorącym do dechy :twisted:

http://ffc.dmkhost.net/mk1/tabela-01.html

AREC - 11 Maj 2009, 17:24

Dodatkowe info. czukiereczekraz na jakiś czas ale ostatnio czasami lubi sobie zgasnąć na jałowym ale nie jest to częste i jakoś uciążliwe.
JoeMix - 11 Maj 2009, 20:43

Poczytaj, posprawdzaj,,, ja za "młodu" wszystko w oparciu o to dłubałem i kombinowałem,,, http://ffc.dmkhost.net/mk1/tabela.html
AREC - 12 Maj 2009, 18:23

Bardzo dobra strona <oki>